Dieta pentru cei care slăbesc greu – recomandată și urmată de Mihaela Bilic. O masă pe zi: alimente permise și interzise, avantaje și dezavantaje

O masă pe zi poate fi soluția pentru cei care slăbesc greu.
Dieta pentru cei care slăbesc greu - recomandată și urmată de Mihaela Bilic. O masă pe zi: alimente permise și interzise, avantaje și dezavantaje
Foto: Shutterstock

Persoanele care fac sport și au o dietă sănătoasă, dar, cu toate acestea, nu slăbesc, ar trebui să aibă doar o masă pe zi. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a mărturisit că de câțiva ani ia doar o masă pe zi, pentru că altfel nu ar reuși să își mențină greutatea.

O singură masă pe zi este secretul scăderii în greutate în cazul persoanelor care, deși fac mișcare și mănâncă sănătos, tot nu reușesc să slăbească. Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile trecute de vârsta de 40 de ani, care nu mai au „arderi” la fel de intense precum în adolescență.

Dacă, totuși, nu se poate atinge acest obiectiv, mesele trebuie spațiate la 5-6 ore minimum și gustările sunt eliminate.

Eu mănânc o singură masă pe zi. Cei care au arderi rapide sau cei care fac sport pot mânca și 2-3 mese. Dacă vrem să slăbim, gustările nu sunt justificate, cele 3 mese cu 2 gustări sunt pentru copiii în creștere, spune Mihaela Bilic.

Grijă mare la dimensiunea farfuriei de mâncare!

Încă un sfat din partea Mihaelei Bilic este să avem mare grijă la dimensiunea farfuriei în care punem mâncarea. Aceasta nu trebuie să aibă un diametru mai mare de 20 de centimetri. Cu alte cuvinte, nu umplem la refuz un platou imens și apoi ne plângem că am mâncat doar o masă pe zi.

Iar farfuria ideală trebuie să conțină, din punct de vedere nutrițional, următoarele: jumătate legume, un sfert proteine (carne, pește, ouă) și încă un sfert carbohidrați (cartofi, orez, făinoase). Dar când vrem să slăbim, chiar și acel sfert de farfurie ocupat de carbohidrați trebuie să dispară, spune nutriționistul.

O masă pe zi – avantaje și dezavantaje

Beneficiile dietei „o singură masă pe zi”, numită și OMPZ, sunt similare fastingului (postului) și se bazează pe deficitul caloric.

Pe lângă scăderea în greutate, acest tip de regim poate reduce riscul de boli de inimă, scade glicemia, colesterolul „rău” și nivelul inflamațiilor din corp.

Totodată, regimul poate avea efecte benefice asupra sistemului nervos. Studiile arată că deficitul caloric poate încetini declinul neurologic și ne asigură longevitatea.

Singura masă din zi poate fi luată la prânz, seara sau la micul dejun, în funcție de preferințe, dar neapărat trebuie să aducă un aport de aproximativ 1.200 de calorii. „Fereastra” este de o oră, deci atunci când se ia o masă pe zi, e permis consumul de alimente în acest interval, după care nu se mai mănâncă nimic și doar se consumă apă.

Din păcate, există și dezavantaje ale acestui regim. Poate apărea senzația de foame intensă, constipația, amețeala, lipsa de energie sau  nervozitatea.

De asemenea, regimul nu este indicat persoanelor cu diabet sau predispuse la această afecțiune. Există riscul de scădere periculoasă a glicemiei, mai ales la pacienții cu diabet de tip 2.

Gravidele, femeile care alăptează, copiii, adolescenții, vârstnicii, persoanele cu tulburări alimentare și cele cu boli cronice sunt sfătuite să nu urmeze acest regim.

O singură masă pe zi poate însemna, pe lângă deficit caloric, și carențe nutriționale severe, mai ales dacă la masa respectivă sunt consumate alimente care nu sunt ofertante din punct de vedere nutrițional.

Alimente permise și interzise când mănânci o singură masă pe zi

Indiferent că alegi să mănânci doar o dată pe zi, de două sau de trei ori, regimul alimentar trebuie să includă alimente sănătoase, nutritive.

Din categoria alimentelor permise și recomandate în cadrul acestei diete fac parte:

  • Fructe (zmeură, căpșuni, mure, coacăze, citrice, banane)
  • Legume (broccoli, conopidă, sparanghel, ardei gras, salate)
  • Cereale și legume amidonoase (cartof dulce, dovleac, ovăz, quinoa, secară)
  • Grăsimi sănătoase (avocado, ulei de măsline, ulei de cocos neîndulcit)
  • Leguminoase (mazăre, linte, năut, fasole)
  • Semințe, nuci (caju, nuci de macadamia, migdale, semințe de dovleac)
  • Lactate și alternative vegetale (iaurt, lapte de cocos, lapte de caju etc.)
  • Proteine (carne de pui, pește, ouă, tofu)

În categoria alimentelor de evitat sunt incluse:

  • Fast-food (shaorma, hamburger, cartofi prăjiți etc.)
  • Pâinea albă
  • Produsele de patiserie
  • Dulciurile
  • Sucurile carbogazoase îndulcite
  • Chipsurile, covrigeii

Exemplu de meniu pentru o masă pe zi

Iată 3 exemple de meniuri dacă te decizi să urmezi acest regim și nu știi cum arată exact cele 1.200 de calorii necesare:

Varianta 1: pulpe sau piept de pui la grill cu piure sau cartofi dulci copți, broccoli sotat în ulei de măsline, un iaurt grecesc cu 10% grăsime cu fructe proaspete, nuci, semințe și miere.

Varianta 2: somon la grătar cu guacamole, orez brun și salată de fasole și rucola, un fruct la alegere cu unt de arahide, semințe de cânepă și fulgi de cocos.

Varianta 3: omletă cu brânză de capră, felii de avocado, legume trase la grill în puțin ulei, cartofi dulci la cuptor, un fruct și câteva pătrățele de ciocolată neagră.

Surse:

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0209353

https://academic.oup.com/ajcn/article/85/4/981/4648934

https://journals.lww.com/jbisrir/Abstract/2018/02000/Intermittent_fasting_interventions_for_treatment.16.aspx

https://www.mdpi.com/2072-6643/11/4/719

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32060194/

https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0026049507002806

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/dme.13595

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Bilic - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai apreciați și căutați nutriționiști din țară. De profesie medic, ea a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în anul 1996. Și-a efectuat rezidenţiatul în Secţia de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”