Top 9 metode anti-îmbătrânire, de la experții în longevitate

Descoperă cele mai bune reguli anti-îmbătrânire, conform cercetătorilor din domeniul longevității și află detalii importante despre fiecare metodă în parte, precum și evidența științifică care stă la baza acestora.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Top 9 metode anti-îmbătrânire, de la experții în longevitate
9 dintre cele mai bune hack-uri anti-îmbătrânire, conform cercetătorilor din domeniul longevității Sursa foto: Shutterstock

Îmbătrânirea este un proces natural, dar multe persoane sunt în căutarea unor metode anti-îmbătrânire pentru a încetini sau a inversa acest proces. Cercetătorii în domeniul longevității au studiat acest subiect timp de ani de zile și au dezvăluit câteva dintre cele mai bune trucuri anti-îmbătrânire disponibile.

Iată la ce metode anti-îmbătrânire poți recurge și motivele pentru care unii oameni trăiesc mai bine și pentru o perioada mai lungă de timp comparativ cu alții!

Genetica

Nu există nicio îndoială că genetica joacă un rol enorm în procesul de îmbătrânire. Cu toate acestea, Dr. Thomas Perls, fondatorul New England Centenarian Study este de părere că indiferent de genetică, majoritatea dintre noi putem fi capabili să ajungem la vârsta de 90 de ani adoptând unele comportamente cheie care promovează îmbătrânirea sănătoasă. Renunțarea la fumat și menținerea nivelului de stres scăzut sunt două locuri excelente pentru început.

Exercițiile fizice

Orice expert în îmbătrânire care face cercetări serioase în domeniu îți va spune că cel mai bun instrument anti-îmbătrânire de care poți dispune cu ușurință este exercițiul fizic.

Exercițiile fizice ajută la îmbunătățirea densității osoase și a echilibrului, reducând probabilitatea de cădere. De asemenea, îmbunătățește tensiunea arterială și sănătatea inimii, reducând riscul de boli legate de vârstă, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și diabetul de tip 2.

Expertul în longevitate Dr. Peter Attia spune că este bine să dezvolți o rutină care să te mențină activ fizic în majoritatea zilelor săptămânii.

În plus față de îmbunătățirea forței și a condiției fizice, exercițiile fizice sunt, de asemenea, bune pentru mintea ta. Exercițiile fizice pot îmbunătăți imediat starea de spirit a unei persoane și prezintă beneficii demonstrabile pentru sănătatea creierului și a memoriei, reducând riscul de dezvoltare a problemelor de cogniție, cum ar fi boala Alzheimer.

Dieta echilibrată

Nu există o strategie unică și câștigătoare pentru o alimentație sănătoasă, dar experții sunt de părere că ceea ce mâncăm are un impact incontestabil asupra modului în care îmbătrânim. Consumul de legume proaspete, cereale integrale și grăsimi sănătoase este în general asociat cu cele mai bune rezultate în materie de sănătate.

Reversul este, de asemenea, adevărat. Conform mai multor studii, dietele dezechilibrate și sedentarismul sunt contribuitori majori la cauza principală de deces la nivel global: bolile de inimă.

Odihna

Reducerea timpului de somn este legată de tot felul de consecințe negative pentru sănătate care pot scurta durata de viață, inclusiv obezitate, hipertensiune arterială, scăderea funcției imunitare și boli de inimă.

Odihna necorespunzătoare poate schimba modul în care funcționează metabolismul tău, afectând hormonii cheie ai foamei din creier. Acest lucru duce la dorința de a mânca mai mult și, în mod special, mai multe alimente nesănătoase.

De aceea, experții în longevitate subliniază importanța de a dormi bine cât mai des posibil.

Relații interumane sănătoase

Dr. Robert Waldinger susține că există un lucru mare de care adesea uităm și care joacă un rol important în longevitate: conexiunea umană.

Existența legăturilor sociale puternice cu alte persoane, inclusiv relații intime, conversații informale și interacțiuni familiare și amicale, sunt importante pentru sănătatea noastră pe termen lung.

În general, cu cât suntem mai conectați cu alte persoane, cu atât riscul nostru de a muri este mai mic, la orice vârstă. Atât frecvența, cât și calitatea contactului nostru cu alte persoane contează pentru fericirea noastră, la fel ca și ideea de a avea un sens în lume și de a fi de ajutor celor din jurul nostru.

Menținerea sănătății orale

Poate părea banal, dar o bună sănătate orală, inclusiv folosirea regulată a aței dentare, este probabil o modalitate excelentă de a preveni bolile și declinul pe măsură ce îmbătrânești.

Conform chirurgului general american David Satcher, gura reflectă sănătatea și bunăstarea generală. Unele cercetări au arătat cum problemele precum inflamația sau prezența anumitor bacterii în gură pot duce la mai multe boli în general, influențând riscul de probleme cardiace. Această idee este încă relativ controversată, deoarece este posibil ca alte aspecte să fie implicate, precum fumatul care afectează și inima și dinții.

Un vechi medicament pentru diabet

Există unele medicamente care sunt studiate pentru efectele anti-îmbătrânire, pe lângă cele în tratarea bolilor pentru care au fost concepute. Unul este un medicament ieftin pentru diabet numit metformin.

De decenii, metforminul a fost utilizat pentru tratarea diabetului de tip 2, a prediabetului și a unei tulburări hormonale feminine numite sindromul ovarelor polichistice (PCOS).

Recent, cercetătorii s-au întrebat dacă același medicament ar putea fi utilizat pentru a preveni bolile legate de vârstă, precum diabetul, demența, cancerul, pierderea vederii, bolile virale și sănătatea celulară generală la persoanele în vârstă.

Un medicament antifungic

Rapamicina este un alt medicament vechi și ieftin care este deja testat ca tratament anti-îmbătrânire pentru câini.

Rapamicina este un antifungic neobișnuit care ajută la suprimarea sistemului imunitar, făcând posibile unele transplanturi de organe și tratamente pentru cancer.

Decenii de cercetare de laborator sugerează, de asemenea, că ar putea fi un prelungitor impresionant al vieții. În laborator, prelungește în mod obișnuit durata de viață a muștelor, viermilor și șoarecilor. Oamenii de știință nu sunt încă siguri că poate face același lucru și pentru oameni, dar datorită modului în care medicamentul influențează o proteină cheie din corpul nostru care reglează metabolismul și creșterea celulară, cercetătorii sunt optimiști că ar putea face acest lucru.

Transformarea sângelui bătrân într-unul tânăr

„Nu există niciun beneficiu clinic dovedit al infuziei de plasmă de la donatori tineri pentru a trata, atenua sau a preveni îmbătrânirea”, a declarat Scott Gottlieb, comisarul FDA.

Dar cercetări mai recente sugerează că ar putea fi posibil să se rejuveneze sângele vechi într-un mod mai puțin periculos, prin anumite tipuri de medicamente antiinflamatorii. Cercetarea de la Universitatea Columbia a testat recent această tactică la șoareci și a constatat că ar putea funcționa.

Surse: insider.com, businessinder.in, wearechief.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân