Băutura care scade riscul de diabet de tip 2, dar poate crește tensiunea

Potrivit unui studiu, cea mai bună băutură pentru reducerea riscului de diabet de tip 2 este cafeaua. Cu toate astea, poate crește tensiunea
  • Publicat:
Băutura care scade riscul de diabet de tip 2, dar poate crește tensiunea
Foto: shutterstock

Potrivit Mayo Clinic, diabetul de tip 2 este o afecțiune cronică ce rezultă atunci când prea mult zahăr circulă în sânge. Hiperglicemia poate duce la boli circulatorii, boli ale sistemului nervos și imuniar. Acest lucru apare atunci când pacreasul nu poate produce suficientă insulină, un hormon care reglează mișcarea zahărului între celule, iar când aceste celule nu răspund prompt la insulină, acestea iau mai puțin zahăr. Deși nu există leac pentru această boală, există însă câteva metode prin care poți regla glicemia precum slăbirea, o dietă sănătoasă și sportul.

Dacă simți că această boală te încearcă există câteva moduri prin care să scazi riscul diabetului de tip 2, inclusiv consumul de anumite alimente și băuturi. Potrivit unui studiu realizat de The American Journal of Clinical Nutrition, cea mai bună băutură pentru reducerea riscului de diabet de tip 2, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, este cafeaua.

Cercetarea a implicat 74.749 de femei în perioada 1984-2008 și 39.059 bărbați în perioada 1986-2008. Participanții nu sufereau de diabet, boli cardiovasculare și cancer. De-a lungul timpului, concluzia a fost că în urma consumului de cafea, chiar și decofeinizată, scade riscul de diabet de tip 2.

Studiul arată că riscul ca femeile să sufere de diabet de tip 2 a fost redus cu 8%, în timp ce în rândul bărbaților era redus cu 4% și 7% dacă se consuma fără cofeină.

De asemenea, cercetarea sugereacă că multe băuturi care conțin zahăr, precum sucurile carbogazoase, pot fi înlocuite de cafea. Sucurile carbogazoase conțin cantități generoase de zahăr care pot crește riscul de diabet de tip 2 și pot duce la boli de ficat, boli cardiovasculare și pot crește riscul de cancer de pancreas, mai ales dacă sunt consumate cu regularitate.

Este important să notezi că și cafeaua are un potențial risc, în special din cauza conținutului crescut de cofeină, motiv pentru care trebuie consumată cu moderație. Mayo Clinic menționează că această băutură poate crește temporar tensiunea, iar femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să o consume doar la recomandarea medicului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”