Pâinea, aliment controversat! Riscurile consumului în exces

Ai observat că pâinea este cel mai mare duşman al siluetei? Nici o grijă, nu eşti singura! Nu mare mi-a fost mirarea văzând cum “micesc” pe zi ce trece tocmai datorită faptului că renunţasem la pâinea cea pufoasă şi îmbietoare, care îmi răsfăţa papilele gustative şi dorinţa de dulce şi carbohidraţi.
23.08.2020 | Paula Rotaru

Trei mituri despre pâine

Să alegi cel mai sănătos sortiment de pâine poate fi destul de dificil, mai ales dacă îţi faci cumpărăturile dinr-un supermarket “dotat „ cu zeci de pâini şi pâinici de diverse forme, ambalaje şi  preţuri.

Iată trei mituri care te pot ajuta să faci alegerea potrivită:

  • Dacă e mai închisă la culoare şi are printre ingrediente “grâu”, e mai sănătoasă, are mai multe fibrecomplet fals. Uită-te pe etichetă şi citeşte cu atenţie. Dacă primul ingredient din lunga listă este făina de grâu, albă, de uz industrial, renunţă la idee.
    Făina din care este făcută respectiva pâine nu este nici pe departe naturală, ci este albită pe cale chimică, cu ajutorul unor substanţe deloc prietenoase cu sănătatea noastră. Dintre acestea putem aminti de substanţa chimic numită alloxan, care este un agent de înălbire special, despre care se presupune că ar favoriza apariţia diabetului, prin distrugerea celulelor de tip beta din pancreas.
     
  • Pâinea cu denumiri pretenţioase, de genul “conţine 7 cereale” este o alegere potrivităde asemenea, este un mit fals. Nu contează că pâinea are şapte cereale, important e să fie şi bune şi, mai cu seamă, celelalte ingrediente să se încadreze în standardele optime pentru menţinerea sănătăţii. Şi de această dată, citeşte cu atenţie eticheta. Ai putea avea surpriza ca, printre cele şapte cereale super-sănătoase, să regăseşti în capul listei de ingrediente acea făină înălbită de care aminteam mai sus.
     
  • Pâinea cu secară este cea mai sănătoasă – deşi ar trebui să fie preparată din 100% cereale integrale, multe sortimente de aşa-zisă pâine cu secară sunt făcute cu făină albă, apă iar abia al treilea ingredient aminteşte de biata secară naturală, ceea ce ar trebui să îţi dea de gândit în privinţa calităţii acesteia.