Pietrele la rinichi, provocate de dietă, combătute prin sport

Chiar şi reprize mici de exerciţii fizice pot avea un cuvânt de spus în riscul de formare a pietrelor la rinichi potrivit unui studiu din Journal of the American Society of Nephrology. Acelaşi studiu ne spune şi că dacă vom consuma prea multe calorii ne vom plasa în grupa de risc pentru această boală. În ultimii 10-15 ani, cercetătorii şi-au dat seama că pietrele la rinichi sunt o problemă care ţine mult mai mult de sistem decât îşi închipuiau. Legătura acestei afecţiuni cu obezitatea, sindromul metabolic sau bolile cardiovasculare arată că procesul formării acestor pietre implică mai multe organe, pe lângă rinichi. Maladia a început să afecteze tot mai multe femei, aşa că spre ele s-a îndreptat atenţia oamenilor de ştiinţă.
  • Publicat:
Pietrele la rinichi, provocate de dietă, combătute prin  sport

Chiar şi reprize mici de exerciţii fizice pot avea un cuvânt de spus în riscul de formare a pietrelor la rinichi potrivit unui studiu din Journal of the American Society of Nephrology. Acelaşi studiu ne spune şi că dacă vom consuma prea multe calorii ne vom plasa în grupa de risc pentru această boală.

În ultimii 10-15 ani, cercetătorii şi-au dat seama că pietrele la rinichi sunt o problemă care ţine mult mai mult de sistem decât îşi închipuiau. Legătura acestei afecţiuni cu obezitatea, sindromul metabolic sau bolile cardiovasculare arată că procesul formării acestor pietre implică mai multe organe, pe lângă rinichi. Maladia a început să afecteze tot mai multe femei, aşa că spre ele s-a îndreptat atenţia oamenilor de ştiinţă.

Mathew Sorensen, profesor de medicină la University of Washington School of Medicine şi colegii săi au vrut să afle dacă nu cumva cantitatea de calorii pe care o mănâncă şi cea pe care o consumă infuenţează pietrele la rinichi. Au studiat 84.225 de femei şi au adunat informaţii despre dieta şi activitatea lor sportivă încă din 1990.

Acum e momentul concluziilor – cine făcea sport avea un risc cu 31% mai scăzut de a suferi la un moment dat din cauza pietrelor la rinichi. Iar prin sport, cercetătorii nu înţeleg maratoane, pentru că, subliniază ei, intensitatea nu pare să conteze. Contează în înclinarea balanţei chiar şi 2-3 ore de mers, 4 ore de grădinărit uşor sau o oră de jogging moderat pe săptămână. Experţii au descoperit şi că cine înghite mai mult de 2200 de calorii pe zi îşi creşte riscul cu 42%. Aşadar, mişcare şi moderaţie la masă!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”