Fructoza, indulcitorul care ne ingrasa cel mai mult

Consumul de fructoza duce la o crestere insemnata a kilogramelor, se arata intr-un studiu recent. Cercetatorii spun ca acumularea kilogramelor este mai rapida decat in cazul consumului altor zaharuri, cum ar fi glucoza sau sucroza. Studiul a aratat ca organismul uman produce grasime mult mai rapid, dupa ce s-a cosnumat fructoza.
Fructoza, indulcitorul care ne ingrasa cel mai mult
Fructoza, indulcitorul care ne ingrasa cel mai mult

Consumul de fructoza duce la o crestere insemnata a kilogramelor, se arata intr-un studiu recent. Cercetatorii spun ca acumularea kilogramelor este mai rapida decat in cazul consumului altor zaharuri, cum ar fi glucoza sau sucroza. Studiul a aratat ca organismul uman produce grasime mult mai rapid, dupa ce s-a cosnumat fructoza.

Toti indulcitorii se transforma in trigliceride, o forma de grasimi produse in organism, insa studiul citat arata procesul inceput ca urmare a asimilarii fructozei este greu de incetinit.

Desi mulţi specialisti recomanda evitarea indulcitorilor, pe care ii considera responsabili de cresterea obezitaţii si a riscului de diabet de tip 2, se pare ca efectele nocive sunt mai vizibile prin asocierea cu o alimentaţie dezechilibrata, foarte bogata caloric.

Cercetatorii au observat ca in primele patru ore de la consumul unei bauturi indulcite cu fructoza, ficatul le depoziteaza pentru a forma grasimi. Astfel, la urmatarea masa, grasimea nu mai este tranformata in energie, ci se alatura depozitelor formate de fructoza. Sinteza grasimilor din zaharuri este si mai neplacuta la persoanele supraponderale sau obeze, deoarece la acestea procedeul a fost dat peste cap.

Cercetatorii au explicat ca ficatul, principalul responsabil de formarea trigliceridelor acţioneaza diferit la zaharuri. In timp ce glucoza este depozitata ca glicogen sau transformata in energie, fructoza bombardeaza intregul sistem metabolic si nu mai poate fi controlata din moment ce intervine masiv in sinteza trigliceridelor.

Acesta nu este primul studiu care evidenţiaza efectele nocive ale consumului de fructoza, insa este primul care a gasit o explicaţie privind metabolizarea compusului menţionat. Chiar daca fructoza nu este factorul principal care duce la obezitate, cercetatorii spun ca pana acum s-a demonstrat ca are un rol destul de important.

In 2005, o echip de specialisti dela Universitatea din Florida a descoperit ca fructoza blocheaza temporar actiunea insulinei, responsabila de activitatea celulara de folosire si transformare a zaharurilor si altor elemente, in energie. Blocarea insulinei duce an timp la cresterea tensiunii arteriale, obezitate si cresterea nivelului de colesterol din sange. (E.H.)

 

Cel mai nou articol Video:
Sorina Fredholm, antreprenor de wellness: Trucuri pentru preparate vegane gustoase
Recomandări: