Zincul reprezintă un constituent esenţial al sistemului enzimatic celular, este implicat în metabolismul vitaminelor şi proteinelor, are rol antioxidant şi stimulează sistemul imun.
Carenţa de zinc se manifestă prin întârzierea creşterii, tulburări neuropsihice, tegumentare şi digestive, scăderea rezistenţei la infecţii.
Excesul de zinc poate duce la cresterea colesterolului rau (cu posibilitatea aparitiei aterosclerozei) si scaderea cantitatii de cupru din organism, putand provoca dureri puternice de cap, anemie si tulburari gastrointestinale.
Doza zilnică recomandată de zinc este de: adolescenti: 9 mg pentru fete si 11 mg pentru baieti; – adulti: barbati 15 mg, femei 12 mg; – femei insarcinate sau care alapteaza: 25 mg.
Surse naturale de zinc se pot găsi în: peşte, carnea de păsări domestice, lapte şi produsele lactate. Stridiile, alte animale marine, ficatul, brânza, cerealele, fasolea uscată, produsele de soia şi nucile sunt alte surse alimentare bogate în zinc.