Sulful: Beneficii, surse naturale, rolul său în organism, DZR, simptome deficit sau exces

Sulful este un mineral cu rol important în dezvoltarea cartilagiilor, tendoanelor şi ligamentelor, care ajută la încetinirea impulsurilor nervoase care transmit durerea, reducând astfel această senzaţie. De asemenea, compuşii pe bază de sulf sunt anticoagulanţi naturali, scad nivelul de colesterol din sânge, întăresc sistemul imunitar şi grăbeşte porcesul de eliminare a toxinelor din ficat.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sulful: Beneficii, surse naturale, rolul său în organism, DZR, simptome deficit sau exces

Sulful este cunoscut și ca “mineralul frumuseții”. El nu numai că ajută la îmbunătățirea sănătății unghiilor și a părului, ci și la eliminarea acneei și a altor afecțiuni ale pielii. Motivul constă în faptul că este o componentă importantă a cheratinei, o proteină care este o componentă structurală a pielii, a unghiilor și părului, oferindu-le o rezistență suplimentară.

Ce este sulful?

Sulful este un mineral cu rol important în dezvoltarea cartilagiilor, tendoanelor şi ligamentelor, care ajută la încetinirea impulsurilor nervoase care transmit durerea, reducând astfel această senzaţie.
De asemenea, compuşii pe bază de sulf sunt anticoagulanţi naturali, scad nivelul de colesterol din sânge, întăresc sistemul imunitar şi grăbeşte porcesul de eliminare a toxinelor din ficat.

Sulf: beneficii

Reglează tensiunea arterială

Sulful joacă un rol esențial în reglarea tensiunii arteriale, ajutând la menținerea unei tensiuni arteriale optime.

Sprijină sănătatea pielii, părului și unghiilor

Sulful ajută la prevenția și tratarea acneei și a altor probleme de piele, dar și a părului și unghiilor, fiind absolut necesar pentru formarea și menținerea acestora.

Sprijină imunitatea

Acest mineral minune este esențial pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar, încât este implicat în producerea anticorpilor și a celulelor imune.

Detoxifică organismul

Sulful joacă un rol important și în detoxifierea și regenerarea ficatului, ajutând la eliminarea substanțelor toxice din organism.

Sprijină menținerea țesuturilor cognitive

Consumul de sulf este esențial pentru formarea colagenului, una dintre proteinele esnetiale din țesuturile conjunctive ale corpului, cum sunt ligamentele și tendoanele.

Doza zilnică recomandată de sulf

Doză zilnică recomandată de sulf este de  0,7- 1,5 grame.

Deficitul de sulf

Deficitul de sulf este destul de rar, persoanele vegetariene fiind cel mai predispuse să dezvolte aceadetă problemă, din cauza lipsei produselor de origine animală în regimul alimentar. Simptomele în cazul carenţei de sulf pot include senzaţii de oboseală şi diminuarea masei musculare.

Excesul de sulf

Excesul de sulf apare, de regulă, în rândul persoanelor care urmează o dietă bogată în proteine şi alimente de origine animală, şi se poate manifestă prin ameţei, greţuri, vomă, diaree, constipaţie şi dureri de cap.

Cele mai bune surse naturale de sulf

Cele mai bune surse naturale de sulf sunt:

  • Carnea roșie, carnea de pasăre, peștele, ouăle și produsele lactate
  • Fructele uscate precum stafidele, smochinele și prunele
  • Legume verzi: broccoli, varză, varză roșie, varză de Bruxelles, kale sau conopidă
  • Nuci și alune
  • Leguminoase: fasolea, lintea și mazărea
  • Cerealele integrale, precum orezul brun și quinoa

Citește și: Sulful sau „mineralul frumuseții” ameliorează bolile din sfera ORL și reumatismul

Surse: Web Md, HealthLine

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”