Ce sunt fibrele alimentare?

Necesarul de fibre al organismului uman pe zi este 20-35 grame.
  • Publicat:
Ce sunt fibrele alimentare?
Ce sunt fibrele alimentare?

Auzim peste tot cat de important este ca alimentatia noastra sa fie bogata in fibre, cat bine ne fac acestea mai ales atunci cand avem probleme cu tranzitul intestinal, iar producatorii au tendinta sa introduca fibre in mai toate produsele. Ce sunt insa aceste fibre?

Fibrele sunt substante de balast, care se gasesc numai fructe, legume si cereale. Nu vei gasi niciodata fibre in produsele de origine animala (carne, oua, lapte, peste etc.), oricat de convingatoare ar fi reclamele producatorilor.

Stomacul nostru nu poate digera sau absorbi fibrele, insa ele sunt deosebit de importante pentru sanatate, intrucat ajuta tranzitul intestinal, previn si amelioreaza constipatia, reduc riscul de diabet si boli de inima.
Fibrele pot fi solubile si insolubile.

Cele solubile dau nastere unui gel in amestec cu lichidele, iar fibrele insolubile traverseaza tractul digestiv aproape intacte. In timp ce primele contribuie la scaderea nivelului de colesterol in sange, celelalte regleaza scaunele.

Beneficiile fibrelor

– reduc nivelul colesterolului din sange si implicit riscul de boli cardiace.

– cresc frecventa scaunelor, amelioreaza simptomele constipatiei si reduc riscul de cancer de colon.

– mentin senzatia de satietate pentru o perioada mai lunga de timp dupa masa. Alimentele bogate in fibre aduc o usoara crestere a nivelului de glucoza in sange, aspect important pentru diabetici si pentru persoanele care vor sa slabeasca.

– in conditiile in care nu sunt digerabile, ele nu aduc niciun aport caloric organismului.

Cate fibre ar trebui sa consumi?

Specialistii recomanda un consum mediu de 20 – 35 grame pe zi, insa oamenii consuma in jur de 9 – 12 grame zilnic, poate si mai putin. O dieta saraca in fibre pote crea o serie de neplaceri, pornind de la senzatia de balonare, flatulente, hemoroizi, varice si pana la boli de inima si cancer de colon.

Atentie insa, nu doar deficitul de fibre perturba sanatatea, dar si excesul. O dieta bazata doar pe fructe si legume poate inhiba abilitatea organismului de a absorbi alte substante nutritive, necesare pentru sanatatea sistemului imunitar si, in ce-i priveste pe copii – esentiale pentru crestere.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Placeri culinare periculoase: Fugu
Placeri culinare periculoase: Fugu
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”