Mandarine: calorii, beneficii. 5 motive să consumi mandarine în sezonul rece

  • Publicat:
Mandarine: calorii, beneficii. 5 motive să consumi mandarine în sezonul rece

Mandarine zemoase, cu parfum divin, dulci-acrișoare… da, ăsta e semnul care-mi indică faptul că se apropie sărbătorile, an de an!

Spre deosebire de „surioarele” lor mai mari, portocalele, minunatele mandarine sunt foarte ușor de decojit și parcă numai bune de înfulecat pe grabă, când simți că energia se duce în jos.

Să vedem ce beneficii au mandarinele și câte calorii se ascund în ele!

Câte calorii are o mandarină?

Potrivit healthline, la 100 de grame de fruct regăsim aproximativ 50 de calorii, deci o nimica toată.

Pe lângă calorii însă, mandarinele au și un aport nutritiv foarte important:

  • 85% apă
  • aproape 2 grame de fibre
  • 1 gram de proteine
  • 13 grame de carbohidrați
  • 15% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina A (bună pentru piele, vasele de sânge și oase)
  • 45% din DZR de vitamina C
  • 5% din DZR de acid folic
  • 5% din DZR de potasiu

Mandarine: beneficii pentru imunitate, digestie și inimă

Previn îmbătrânirea prematură – mandarinele sunt bogate în antioxidanți care luptă cu efectele nocive ale radicalilor liberi asupra celulelor și previn stresul oxidativ, una dintre principalele cauze ale instalării cancerului. De asemenea, sunt excelente surse de vitamina C și C, precum și minerale (fier, potasiu), acid folic, fibre și flavonoide.

Bune pentru digestie – fibrele și proteinele din mandarine sunt ideale pentru un tranzit intestinal sănătos și prevenirea tulburărilor gastrointestinale, precum balonarea sau constipația. Totodată, sunt indicate în cura de slăbire deoarece conferă senzație de sațietate cu puține calorii.

Mandarinele, fructe detox – la fel ca toate citricele (lămâi, portocale, kiwi, ananas, grepfrut, pomelo, clementine etc.), mandarinele sunt alcaline și au efect detoxifiant, ajutând la eliminarea toxinelor și reglarea pH-ului din organism.

Inimă sănătoasă – mandarinele conțin flavonoide și antioxidanți care curăță vasele de sânge de colesterol și ajută la menținerea tensiunii arteriale în limitele normale, prevenind astfel instalarea bolilor de inimă.

Mandarine antistres și proimunitate – da, mandarinele pot alunga stresul și anxietatea prin acțiunea lor benefică asupra neurotransmițătorilor. În plus, datorită conținutului ridicat de vitamina C, mandarinele sprijină sistemul imunitar și îl ajută să facă față cu brio virozelor din sezonul rece.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”