Ce să mănânci de post și să nu te îngrași. 10 alimente care țin de foame mult timp

Află ce alimente de post sănătoase sunt recomandate dacă vrei să slăbești. Sunt bogate în proteine de calitate.
  • Publicat:

Pentru că sunt foarte multe persoane care doresc să urmeze postul din calendarul ortodox, iată câteva alimente de post sănătoase, bogate în nutrienţi, săţioase şi care au un gust bun, compensând în acelaşi timp lipsa de proteină animală.

Proteinele animale de care ne lipsim în această perioadă pot fi suplinite de cele vegetale, acestea având, uneori, o calitate superioară. Iată mai jos o listă cu alimente de post sănătoase ce au conţinut proteic crescut și te ajută să slăbești.

Quinoa

Quinoa seamănă cu orezul din punct de vedere al modului de gătire. Unul dintre avantaje este acela că timpul de fierbere este înjumătăţit faţă de orez.

Pe lângă conţinutul de proteine calitative, este şi o sursă importantă de calciu, pe care îl luam în principal din produse lactate. Ceea ce nu mulţi ştiu este că în quinoa cantitatea de calciu este mai mare decât în greutatea echivalentă de lapte!

Citește și: Două rețete de post sănătoase cu quinoa

Ciuperci

O altă sursă de proteine vegetale o constituie ciupercile. Există foarte multe reţete care folosesc ciupercile, motiv pentru care trebuie să menţionăm că acestea au un conţinut redus de calorii şi sunt pline de nutrienţi care ne ajută să avem o sănătate optimă.

Citește și: Gata în 30 de minute – rețetă de ciulama de ciuperci de post, cu morcov ras și mărar. Fără smântână, unt sau lapte!

Fasole uscată

Fasolea este un alt aliment recomandat în perioada postului. Ea conţine carbohidraţi care nu cresc foarte rapid nivelul zahărului din sânge, iar conţinutul de proteine este suplimentat de vitamina B şi fier, acestea fiind surse pentru o vitalitate crescută.  Putem să ne lăsăm imaginaţia să funcţioneze, colorând platoul cu salate şi boabe de fasole pestriţe, negre sau roşii.

Citește și: Cea mai simplă rețetă de fasolică prăjită de post. Potolește foamea și e pe gustul tuturor!

Semințe

Seminţele sunt o altă sursă de proteine şi fibre care pot fi folosite în diverse preparate şi în diferite momente ale zilei, contribuind la o digestie bună. Seminţele de susan sunt o sursă valoroasă de calciu.

Este important de ştiut că acestea sunt mai bine absorbite dacă sunt zdrobite sau lăsate la înmuiat pentru o zi sau două, lucru valabil şi pentru seminţele de in. În cazul în care consumăm seminţe de in, trebuie să fim atenţi, deoarece s-a constatat că interacţionează cu antidiabeticele orale, scăzând considerabil nivelul glicemiei.

Citește și: Batoane cu susan, miere și nuci – rețeta pe care trebuie să o încerci. Sunt delicioase!

Fasole verde

Fasolea verde şi spanacul sunt două alimente de post sănătoase ce conţin multe proteine la suta de grame, locul întâi în conţinutul proteic, dintre cele două, fiind ocupat de fasolea verde. Dacă nu le găsim proaspete, trebuie să avem grijă să nu reprezinte singura sursă de proteine din cursul unei zile, deoarece alimentele îşi mai pierd din conţinutul nutriţional prin congelare.

Năut

Năutul este similar cu fasolea din punctul de vedere al cantităţii de proteine. Astfel, dacă vrem să ne şi menţinem greutatea, îl putem alege ca alternativă, pentru faptul că are mai puţine calorii.

O excelentă variantă de întrebuinţare a năutului este humusul, preparatul având un gust extraordinar, mai ales dacă îl combinăm cu o salată asortată sau chiar cu o felie de pâine integrală cu seminţe.

Citește și: Humus libanez – cea mai simplă rețetă, gata în 10 minute

Lapte de migdale

La micul dejun, dacă obişnuiaţi să consumaţi cerealele integrale cu lapte, acum le puteţi consuma cu lapte de migdale, care are următoarele atuuri: este mai puţin caloric faţă de laptele de vacă, este o sursă deosebită de vitamina A, E şi D, dar şi de calciu. Singurul „defect” este faptul că are puţine proteine.

Avocado

Avocado este un fruct extrem de bogat în vitamine şi minerale, conţinând în acelaşi timp acizi graşi esenţiali. Nu trebuie să vă reamintim că avocado este ingredientul-vedetă în deliciosul guacamole.

Citește și: Fructul pe care e bine să-l mănânci dimineața dacă ai probleme cu tensiunea sau glicemia

Sfecla roșie

Pentru un plus de culoare şi stimularea simţului vizual, recomandăm sfecla roşie. Consumul acesteia înlătură oboseala specifică perioadei, ajută la reînnoirea celulelor sanguine, prevenind anemia şi stimulând sistemul imunitar. Nu are foarte multe proteine, însă compensează prin conţinutul variat de minerale. Se poate asocia cu ghimbir, rezultând o salată aromată.

Citește și: Cele mai bune salate de sfeclă roșie care îți vor curăța organismul și îți vor reda strălucirea naturală a tenului

Varză

Varza călită cu mămăliguţă, broccoli, conopida, varza de Bruxelles sunt alte variante de meniuri de post bogate din punct de vedere nutritiv.

Pentru cei care se gândesc totuşi la carne, este bine de ştiut că în perioada postului există şi unele dezlegări la peşte.

Citește și: Varză murată călită cu ciuperci – rețetă de post delicioasă

Alimente de post de consumat cu moderație: cartofi, paste, pate vegetal

În această perioadă de post, una dintre cele mai frecvente greşeli de alimentaţie o constituie consumul crescut de cartofi şi paste făinoase. În privinţa ultimelor, recomandăm consumul moderat al acestora şi trecerea de la paste din făină albă la paste integrale.

Încercaţi să evitaţi mezelurile sau pateurile de post din comerț, deoarece acestea conţin multe substanţe artificiale şi nici nu au un gust atât de bun, faţă de fructele, legumele, tocăniţele care pot fi preparate acasă. Încercați în schimb aceste rețete de pate vegetal de casă, sunt delicioase!

Profitaţi aşadar de perioada postului, nu doar pentru curăţare spirituală şi pentru acumulare de gânduri bune, dar şi pentru o detoxifiere alimentară întotdeauna salutară pentru organism!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”