Anxietate – simptome fizice. Cum se manifestă corpul când ești anxios, metode de calmare rapidă

Ce este anxietatea → Cauzele anxietății → Anxietate simptome fizice → Test de anxietate → Tratament și remedii pentru anxietate
  • Publicat:
Anxietate - simptome fizice. Cum se manifestă corpul când ești anxios, metode de calmare rapidă
Foto: envato

Ce este anxietatea

Anxietatea este marcată de frică și neliniște adesea nejustificată, dar pot apărea și simptome fizice. O persoană anxioasă se poate confrunta cu amețeală sau senzație de căldură apărută brusc, ritm cardiac accelerat, precum și cu stări de greață, transpirație abundentă sau senzație de slăbiciune ori, din contră, tensiune musculară.

Tulburarea de anxietate se diferențiază de frică prin caracterul ei irațional, nejustificată prin prezenţa unor situaţii periculoase.

Psihoterapia, anumite medicamente indicate de medicul psihiatru și diverse tehnici de gestionare a stresului pot ajuta la ameliorarea stărilor de anxietate.

În general, tulburările de anxietate au în comun multe simptome fizice. Iată care sunt cauzele anxietății și ce semne îți dă corpul atunci când ești anxios.

Cauzele anxietății

Deși nu se cunoaște cauza exactă a anxietății, există anumiți factori de risc ce pot predispune o persoană la apariția acestei tulburări. Se estimează că aproximativ 25% din populaţie suferă de anxietate care ar necesita tratament într-o anumită perioadă a vieţii lor.

Printre factorii cunoscuți de risc implicați în apariția tulburării de anxietate se numără:

  • un dezechilibru chimic la nivelul creierului (dacă neurotransmiţătorii nu sunt în echilibru, mesajele nu pot fi transmise la creier în mod corespunzător şi astfel se modifică modul în care creierul reacţionează în anumite situaţii)
  • moștenirea genetică (istoricul familial poate predispune la tulburări de anxietate)
  • evenimentele stresante sau traumatice din viață (un loc de muncă inadecvat, despărțirea de partener, certurile cu părinții, decesul unei persoane apropiate, un accident etc.)
  • consumul de alcool, tutun, cafea
  • anumite afecțiuni (depresie, astm, sindrom de stres posttraumatic, boli cronice)

Anxietate: simptome fizice

Anxietatea este răspunsul organismului la stres, modul în care corpul te alertează în legătură cu potențiale amenințări. În cazul tulburării de anxietate, corpul intră în modul „luptă sau fugi” ca răspuns la un pericol imaginat. În consecință, sunt declanșate anumite simptome fizice, cum ar fi:

O persoană cu tulburare de anxietate este măcinată frecvent de emoții și gânduri negative, de grija permanentă că inevitabil se va întâmpla ceva rău. De asemenea, anxietatea se asociază deseori cu insomnie, nervozitate, neliniște, tulburări de concentrare și memorare.

Test de anxietate

Deși există numeroase teste pentru anxietate pe care le poți face online, niciunul nu poate înlocui consultul de specialitate la un medic psihiatru. De aceea este important să nu îți pui singur diagnosticul de anxietate și să nu urmezi tratamente din auzite, ci să ceri ajutorul unei persoane competente din punct de vedere medical, care îți va oferi tot sprijinul de care ai nevoie.

Printre întrebările frecvent regăsite în cadrul unui test de anxietate se numără:

  • Cât de des te simți neliniștit, îngrijorat, ai probleme cu somnul, te enervezi rapid sau ți-e teamă că te vei îmbolnăvi ori că nu îți ajung banii?
  • Te-ai gândit vreodată să îți faci rău sau să îi rănești pe alții?
  • Cât de des consumi alcool, cafea, tutun?
  • Ai fost victima unui abuz în familie sau la locul de muncă?
  • Ai avut un eveniment recent care te-a marcat (doliu, accident, despărțire, pierderea locului de muncă etc.)?
  • Cât de des te simți obosit, lipsit de energie, fără motivație?
  • Anticiparea îți provoacă stări de agitație, frică, panică nejustificată?
  • Eviți să socializezi, preferi să stai mai mult în casă?

Tratament pentru anxietate și remedii pentru calmare

Tulburările de anxietate pot fi combătute eficient prin terapie psihologică și medicație specifică. Totuși, sunt situații când simptomele nu sunt resimțite foarte intens sau des, motiv pentru care poate fi suficientă terapia cognitiv comportamentală sau o metodă de calmare care nu necesită vizita la psiholog.

Dacă te încearcă o stare de anxietate, pune în practică metoda 54321, dezvoltată de psihologi pentru ameliorarea simptomelor în doar un minut.

Încearcă să te liniștești puțin, privește în jurul tău și observă:

  • 5 lucruri pe care le poți vedea: mâinile tale, cerul, o plantă, o carte, un pix etc.
  • 4 lucruri pe care le simți fizic: picioarele tale pe pământ, mâna prietenului tău, căldura din cameră, fulgii de zăpadă care îți ating obrajii etc.
  • 3 lucruri pe care le poți auzi: vântul care bate, râsul copiilor, respirația ta, un câine care latră, ciripitul unei păsări etc.
  • 2 lucruri pe care le poți mirosi: iarba proaspăt tăiată, cafea, săpun, parfum etc.
  • 1 lucru pe care îl poți gusta: poate fi o bomboană, o gumă de mestecat, o ciocolată mică, o gură de apă etc.

După ce faci toate aceste lucruri, închide ochii și respiră adânc. În mod normal ar trebui să fii mult mai relaxat.

Scopul acestui exercițiu este să îți distragă atenția de la frica nejustificată pe care o simți și să te concentrezi pe simțurile tale din acel moment. Practic, este o tehnică de mindfulness în care devii conștient de ceea ce simți și vezi, fără interpretări sau judecăți de valoare.

E posibil ca primele încercări de a pune în practică metoda 54321 să fie mai anevoioase, dar pe parcurs, cu cât exersezi mai des, aceasta va fi mai ușor de realizat, iar efectele benefice se vor face simțite.

Alte măsuri care pot ajuta la prevenirea și ameliorarea anxietății sunt: exercițiile fizice zilnice, de preferat în aer liber (natura are un efect calmant dovedit), evitarea consumului de alcool, cafea și tutun, practicarea tehnicilor de relaxare (respirație profundă, meditație, yoga, tai chi) și consumul de ceaiuri cu efect calmant (sunătoare, mușețel, valeriană, levănțică, ashwagandha).

Surse:

National Institute of Mental Health

Respiratory Medicine

Frontiers in Psychology

Anxiety and Depression Association of America

Journal of Psychosomatic Research

National Center for Complementary and Integrative Health

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân