Metoda 54321 te scapă de anxietate în doar 1 minut. Ce trebuie să faci ca să alungi senzația de frică

  • Publicat:
  • Actualizat:

Dacă te încearcă o stare de anxietate, pune în practică metoda 54321, dezvoltată de psihologi pentru ameliorarea în doar 1 minut a simptomelor. 

Anxietatea afectează milioane de persoane la nivel mondial. Această afecțiune poate duce frecvent la tulburări de somn, evitarea socializării sau certuri în relația de cuplu.

Sentimentul brusc de teamă fără motiv este adesea un simptom al anxietății sau al atacului de panică, ambele afecțiuni beneficiind de tratament medicamentos. Totuși, dacă vrei să eviți medicamentele, poți încerca metoda 54321, care poate ajuta la ameliorarea simptomelor copleșitoare de anxietate în doar 1 minut. Iată ce presupune metoda 54321 și ce ai de făcut!

Metoda 54321 te scapă în doar 1 minut de anxietate sau atac de panică

Dacă simți că ești în pragul unui atac de anxietate, încearcă să te liniștești puțin, privește în jurul tău și observă:

  • 5 lucruri pe care le poți vedea: mâinile tale, cerul, o plantă, o carte, un pix etc.
  • 4 lucruri pe care le simți fizic: picioarele tale pe pământ, mâna prietenului tău, căldura din cameră, fulgii de zăpadă care îți ating obrajii etc.
  • 3 lucruri pe care le poți auzi: vântul care bate, râsul copiilor, respirația ta, un câine care latră, ciripitul unei păsări etc.
  • 2 lucruri pe care le poți mirosi: iarba proaspăt tăiată, cafea, săpun, parfum etc.
  • 1 lucru pe care îl poți gusta: poate fi o bomboană, o gumă de mestecat, o ciocolată mică, o gură de apă etc.

După ce faci toate aceste lucruri, închide ochii și respiră adânc. În mod normal ar trebui să fii mult mai relaxat.

Scopul acestui exercițiu este să îți distragă atenția de la frica nejustificată pe care o simți și să te concentrezi pe simțurile tale din acel moment. Practic, este o tehnică de mindfulness în care devii conștient de ceea ce simți și vezi, fără interpretări sau judecăți de valoare.

E posibil ca primele încercări de a pune în practică metoda 54321 să fie mai anevoioase, dar pe parcurs, cu cât exersezi mai des, aceasta va fi mai ușor de realizat, iar efectele benefice se vor face simțite.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult