5 metode pentru a combate anxietatea

Anxietatea poate fi controlată.
  • Publicat:
  • Actualizat:
5 metode pentru a combate anxietatea

Anxietatea ocazională este o reacție normală la incertitudinea cu privire la ceea ce se va întâmpla în continuare, fie că este vorba despre următoarele câteva minute, zile sau luni. Între muncă, facturi, familie și încercarea de a rămâne sănătos, presiunile zilnice ale vieții te pot transforma într-o persoană anxioasă. 

 

Poate ai fost un copil anxios care a devenit un adult anxios sau poate ai dezvoltat anxietate mai târziu în viață. Indiferent de momentul în care au debutat simptomele, tot ce trebuie să știi este că anxietatea poate fi ținută sub control și iată cele mai comune și eficiente metode:

Fă mișcare

Exercițiile fizice sunt probabil ultimul lucru pe care vrei să-l faci când mintea ta gândește în exces. Poate îți faci griji cu privire la febra musculară de după antrenament, dar în realitate, află că exercițiile fizice sunt una dintre cele mai bune soluții naturale anti-anxietate. Activitatea fizică crește nivelul de endorfine și serotonină pentru a ne ajuta să ne simțim mai bine din punct de vedere emoțional. Și când ne simțim mai bine în interior, întreaga noastră perspectivă se îmbunătățește.

Acceptă anxietatea

Nu este ceea ce oamenii se așteaptă să audă, dar una dintre cele mai eficiente modalități de a atenua anxietatea ocazională este să o accepți, spune psihologul Rosmarin, care este și fondatorul Centrului pentru Anxietate din New York City: „Când lăsăm anxietatea să-și urmeze cursul fără a o combate, în mod ironic, asta o face mai ușor de tolerat. Pe de altă parte, combaterea anxietății este ceea ce declanșează de obicei un atac de panică”, mai adaugă el.

Renunță la cofeină în exces

O cană de cafea, ciocolată sau o Cola rece ca gheață te-ar putea ajuta să te simți mai bine, dar atunci când cofeina devine „medicamentul preferat”, anxietatea poate ajunge să se agraveze. Cofeina zguduie sistemului nervos, ceea ce poate crește nivelul de energie, dar atunci când este sub presiune, această energie nervoasă poate induce un atac de anxietate. Chiar și așa, află că nu trebuie să renunți complet la cofeină, însă este extrem de importantă moderația!

În loc de două căni de cafea pe zi (spre exemplu), ai putea încerca să reduci consumul la una singură, sau la două decofeinizate. Fă un test și vezi cum te simți.

Stabilește o oră de culcare de care să te ții

Ai programul încărcat și lași mereu somnul pe locul doi? Unele persoane, dependente de muncă se laudă că au nevoie doar de trei sau patru ore de somn pe noapte, însă acesta nu este deloc un lucru lăudabil. Oamenii au nevoie de somn pentru a funcționa corect, așa că acest lucru este valabil și pentru tine! Indiferent dacă te confrunți cu insomnie, îți limitezi în mod intenționat cantitatea de somn sau ești o pasăre de noapte auto-proclamată, privarea cronică de somn te face susceptibilă la anxietate. Fă-ți singur (și tuturor celor din jurul tău) o favoare și dormi între opt până la nouă ore în fiecare noapte. Dezvoltă o rutină înainte de culcare, care să te ajute să te relaxezi, precum cititul. Cu cât ești mai pregătit pentru a dormi bine, cu atât vei avea o calitate mai bună a somnului, ceea ce duce și la o dimineață mai bună implicit.

Nu sări peste mese

Dacă anxietatea provoacă greață, e de înțeles că nu vei avea poftă de mâncare absolut deloc, dar săritul peste mese poate agrava anxietatea. Glicemia scade atunci când nu mănânci, ceea ce provoacă eliberarea unui hormon de stres numit cortizol. Cortizolul ne poate ajuta să performăm mai bine sub presiune, dar ne poate face și să ne simțim mai rău dacă suntem deja predispuși la anxietate.

Faptul că trebuie să mănânci nu justifică să consumi alimente în mod excesiv, așa că aceasta nu este o scuză pentru a te răsfăța cu zahăr și mâncare nesănătoasă. Zahărul nu provoacă anxietate, dar consumat în exces, el poate provoca simptome fizice de anxietate, cum ar fi nervozitatea și tremuratul. Și dacă începi să fii obsedat de ideea de a consuma mereu zahăr, atunci află că acesta este un semnal de alarmă că e momentul să îl rărești!

www.healthline.com

www.webmd.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân