Cum putem deosebi amețeala de vertij? Explică un medic ORL

Dr. Yasser Aboudan, medic specialist ORL explică prin ce putem deosebi amețeala de vertij.
  • Publicat:
Cum putem deosebi amețeala de vertij? Explică un medic ORL
foto: Shutterstock

În general, persoanele în vârstă sunt predispuse la amețeli des. Și sarcina, dar și unele medicamente pot avea ca efect secundar amețeala. Pe lista acestor medicamente se înscriu și pastilele de slăbit, medicamentele împotriva hipertensiuni arteriale, sedative. La vertij sunt predispuse persoanele care au anumite afecțiuni ale urechii interne în general.

Dr. Yasser Aboudan, Medic specialist O.R.L, Estetică facială minim invazivă, Rinoplastie, Chirurgie endoscopică rinosinuzală. Ne-a explicat ce diferențe sunt între vertij și amețeală, multă lume confundă simptomele și cauzele celor două afecțiuni.

 

CSÎD:  Ce este vertijul?

Dr. Yasser Aboudan: Vertijul este o iluzie de mișcare rotatorie. Pacientul se învârte sau lucrurile se învârt în jurul pacientului. Vertijul este cel mai adesea rezultatul unei afecțiuni a urechii interne.

Cum este definită amețeala?

CSÎD: Ce este amețeala?

Dr. Yasser Aboudan: Amețeala este o senzație de nesiguranță tranzitorie, care se poate manifesta ca senzație de cap tulbure, dezorientare spațială, senzație de plutire sau balans, intoleranță la mișcare și este adesea rezultatul unor afecțiuni sistemice, ale sistemului nervos central sau cardiovascular.

Cum ne dăm seama dacă simptomele pe care le experimentăm sunt din cauza amețelii sau a vertijului?

CSÎD: Ce diferențe sunt între amețeala și vertij?

Dr. Yasser Aboudan: Amețeala poate apărea într-o serie de condiții patologice generale de tip: hipertensiune arterială (în criză), hipoglicemie, insuficiență vertebro-bazilară, boli endocrine, anemie, tulburări digestive (colecistita, apendicita) sau administrare de medicamente. Și în cazuri de anemie, alcoolis, droguri, afecțiuni psihice se pot resimți anemia. A nu se neglija nici oboseala, extenuare, perioadele prelungite de stres.

Ce categorii de pacienți sunt predispuși să fie afectați de vertij?

CSÎD: Cine este predispus la vertij?

Dr. Yasser Aboudan: Persoanele predispuse la vertij sunt acelea care au și alte simptome ale afecțiunii urechii cum ar fi : scăderea auzului, tinitus, senzație de plenitudine auriculară, otoree (secreție la nivelul urechii).

dr Yasser Aboudan , foto arhivă
Dr Yasser Aboudan , foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân