Chistul ovarian rupt: cum apare, simptome, diagnostic și tratament

Chisturile ovariene sunt des întâlnite și, de cele mai multe ori, nu vin la pachet cu simptome, dar există femei care se confruntă cu chistul ovarian rupt.
  • Publicat:
Chistul ovarian rupt: cum apare, simptome, diagnostic și tratament
Foto: pexels

Dacă ovulezi, ai menstruație și nu te confrunți cu probleme de fertilitate, cel mai probabil nu te gândești prea mult la sănătatea ovarelor tale. Dar să nu uităm că ele pot deveni în orice moment gazde ale unor chisturi. Chisturile ovariene sunt des întâlnite și, de cele mai multe ori, nu vin la pachet cu simptome în special atunci când nu sunt dăunătoare, dar există femei care se confruntă cu chistul ovarian rupt.

Vestea bună este că în majoritatea timpului, nu există simptome produse de ruperea chistului ovarian sau cel puțin ele sunt ușoare, dar cu toate asta reprezintă o urgență medicală. În cazul în care produce dureri extreme sau sângerări severe, chistul ovarian rupt poate fi o amenințare pentru viața unei femei.

Chistul ovarian rupt: ce este și cum apare?

O ruptură de chist apare atunci când țesutul se rupe, pereții chistului se deschid, iar din acesta iese un fluid care ajunge în cavitatea abdominală. Chisturile mici sunt mai puțin predispuse la rupturi, însă cele de dimensiuni mari tind să aibă și un țesut mai subțire odată cu creșterea lui. Pe lângă mărimea în sine, in alt factor care poate determina ruptura de chis este tipul de activitate care poate afecta zona pelvisului. Multe femei se confruntă cu ruptura de chist ovarian după sex sau după un antrenament solicitant la sală. Dar asta nu înseamnă că trebue să îți impui restricții în stilul de viață pentru a evita aceste situații.

Simptome

Durerea apărută brusc în zona pelvisului este principalul simptom al chistului ovarian rupt, iar această durere poate apărea înainte, în timpul sau chiar după producerea rupturi. Durerea poate dura câteva zile, iar asta pentru că fluidul din interiorul său poate produce iritații înainte ca zona abdominală să îl absoarbă. De cele mai multe ori, rupturile de chist vin cu simptome ușoare, fără complicații. Mai exact, ele pot dispărea după câteva ore sau câteva zile și cu ajutorul pastilelor. Dar există și situații în care durerile sunt insuportabile, severe, acute și este nevoie de o vizită urgentă la medic. Pe lângă durere, pacienta se mai poate confrunta și cu stări de greață, vărsături, balonare și senzație de abdomen plin.

Chistul ovarian rupt: diagnostic și tratament

Din nou, există mai multe potențiale cauze pentru durerile din zona pelvisului. Dacă ajungi la medic pentru dureri acute, acesta va trebui să știe cu exactitate cauza durerii. În funcție de simptomele pe care le ai și examinările făcute, medicul va stabili ce analize sunt necesare sau teste imagistice. În felul acesta va putea oferi un diagnostic și, ulterior, un plan de tratament.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân