Ce probleme de sănătate poate ascunde lipsa poftei de mâncare și când e cazul să mergi la medic

  • Publicat:
Ce probleme de sănătate poate ascunde lipsa poftei de mâncare și când e cazul să mergi la medic
Foto: envato

Lipsa poftei de mâncare poate fi o „binecuvântare” când îți propui să mai slăbești un pic, dar și un motiv de îngrijorare când apare din senin și durează mai multe zile sau săptămâni la rând. Iar dacă ai și alte simptome, cum ar fi oboseală, lipsă de energie, greață, vărsături, constipație și/sau diaree, slăbiciune musculară sau căderea excesivă a părului, e obligatoriu să programezi o vizită la medic pentru a afla care e problema.

Lipsa poftei de mâncare poate fi o consecință fie a unei afecțiuni fizice, fie a uneia de natură psihologică. La fel cum poate fi un simptom temporar cauzat de o extracție dentară sau de fumatul în exces.

Ce boli poate ascunde lipsa poftei de mâncare

Chiar dacă nu este „o boală”, vârsta înaintată poate fi încadrată la posibile cauze ale lipsei poftei de mâncare. Pe măsură ce îmbătrânim și ne confruntăm cu diverse boli cronice pentru care suntem nevoiți să luăm mai multe tipuri de medicamente, pofta de mâncare se cam duce pe apa sâmbetei. La fel se întâmplă și când facem mult mai puțină mișcare și corpul are nevoie de mai puține calorii.

Printre afecțiunile fizice care pot sta la baza lipsei poftei de mâncare se numără:

  • anemia (nivelul scăzut de fier în sânge)
  • diabet (mai ales dacă glicemia nu e ținută sub control, poate apărea gastropareza, o afecțiune care încetinește eliminarea conținutului stomacal după consumul de alimente)
  • infecții virale (răceală, gripă, COVID, virusul sincițial respirator, HIV etc.)
  • toxiinfecție alimentară
  • infecția cu Helicobacter Pylori
  • cancerul (de colon, de stomac, de pancreas, ovarian, pulmonar)
  • hipotiroidismul (în ciuda faptului că nu ai poftă de mâncare, poți lua ușor în greutate, din cauza deficitului de hormoni tiroidieni)
  • sindromul colonului iritabil
  • boala Crohn
  • diverse boli de inimă, de plămâni, de rinichi sau de ficat
  • migrene
  • anumite medicamente (chimioterapice, somnifere, antibiotice, antihipertensive, diuretice, analgezice)

Tulburări psihice care scad pofta de mâncare

Și stresul prelungit poate fi o cauză a lipsei poftei de mâncare. De asemenea, apetitul scăzut poate fi cauzat și de:

Ce se întâmplă dacă nu mănânci suficient

Deși este puțin probabil să ai probleme dacă lipsa poftei de mâncare este o chestiune temporară, de câteva zile, în cazul în care acest simptom persistă mai mult de o săptămână și nu te adresezi medicului pentru a lua măsuri, pot apărea complicații precum:

  • oboseală persistentă
  • dezechilibre electrolitice
  • carențe de vitamine și minerale
  • scădere în greutate
  • ritm cardiac accelerat
  • febră

Cum se tratează lipsa poftei de mâncare

Pentru recăpătarea poftei de mâncare, dacă aceasta nu este cauzată de o problemă de sănătate, este important să încerci să faci zilnic mișcare, să respecți regulile pentru un somn bun și să consumi alimente nutritive pe care le poți tolera, cum ar fi ciorba de oase, smoothie-uri de legume.

În schimb, tratamentul apetitului scăzut determinat de o afecțiune, fie că vorbim de una fizică sau una psihică, se adresează cauzei. De aceea este important să mergi la medic dacă nu ai poftă de mâncare mai mult de 7 zile și prezinți și alte simptome, dintre cele menționate anterior.

În funcție de ceea ce discuți cu medicul la examenul clinic, dar și de rezultatele la eventualele analize de sânge ori investigații imagistice recomandate, vei primi un diagnostic cert și un tratament pentru problema ta.

Acesta poate consta în diverse medicamente pentru creșterea poftei de mâncare, gestionarea afecțiunilor existente, perfuzii sau suplimente cu vitamine și minerale, schimbarea medicamentelor sau a dozelor, modificări în regimul alimentar stabilite împreună cu medicul nutriționist dietetician sau ședințe de psihoterapie.

Surse: 

https://www.msdmanuals.com/home/digestive-disorders/symptoms-of-digestive-disorders/loss-of-appetite

Ageing is associated with decreases in appetite and energy intake—A meta-analysis in healthy adults. Nutrients. 2016;8(1):28. doi:10.3390/nu8010028

https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/eating-problems/poor-appetite.html

Hypothyroidism and obesity: An intriguing link. Indian J Endocrinol Metab. 2016;20(4):554-557. doi:10.4103/2230-8210.183454

Gastroparesis updates on pathogenesis and management. Gut Liver. 2017;11(5):579-589. doi:10.5009/gnl16336

Appetite and ghrelin levels in iron deficiency anemia and the effect of parenteral iron therapy: A longitudinal study. PLoS One. 2020;15(6):e0234209. doi:10.1371/journal.pone.0234209

Neurohormonal regulation of appetite and its relationship with stress: A mini literature review. Cureus. 2018;10(7):e3032. doi:10.7759/cureus.3032

Appetite and weight loss symptoms in late-life depression predict dementia outcomes. Am J Geriatr Psychiatry. 2016;24(10):870-878. doi:10.1016/j.jagp.2016.05.004

Crohn’s disease affecting the small bowel is associated with reduced appetite and elevated levels of circulating gut peptides. Clin Nutr. 2013;32(3):404-411. doi:10.1016/j.clnu.2012.08.024

Irritable bowel syndrome and diet. Gastroenterol Rep. 2017;5(1):11-19. doi:10.1093/gastro/gow047

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”