10 analize pentru căderea părului. Ce investigații pot depista cauza pentru care îți cade excesiv părul

Află ce analize pentru căderea părului poate recomanda medicul pentru a depista cauza.
  • Publicat:
  • Actualizat:
10 analize pentru căderea părului. Ce investigații pot depista cauza pentru care îți cade excesiv părul
Foto: envato

De cele mai multe ori neglijăm căderea părului, ignorând-o, sperând că se va rezolva de la sine sau că nu este un semnal de alarmă pentru probleme mai grave. În multe cazuri, chiar nu sunt motive de îngrijorare, dar sunt și situații când căderea excesivă a părului aparent fără motiv poate ascunde carențe sau diverse afecțiuni ce necesită tratament.

În scopul depistării cauzei, pot fi utile anumite analize pentru căderea părului, cum ar fi hemoleucograma completă, nivelul de fier seric sau proteina C reactivă. Le detaliem pe toate în rândurile următoare!

Zece cauze frecvente ale căderii părului

Printre cele mai comune cauze ale căderii excesive a părului se numără:

  • anemia prin carență de fier
  • nașterea recentă
  • alopecia androgenică
  • modificările hormonale
  • infecțiile
  • diverse medicamente
  • radioterapia sau chimioterapia
  • dietele hipocalorice
  • bolile de tiroidă (hipo sau hipertiroidia)
  • stresul

Pentru a determina cu precizie cauza, medicul poate solicita, pe lângă biopsia scalpului, mai multe analize de sânge, în funcție de ce alte simptome însoțesc căderea părului. Iată 10 astfel de analize pentru căderea părului.

Hemoleucograma completă

Testul oferă medicului tău informaţii despre sănătatea ta generală. Hemoleucograma furnizează detalii despre:

Citește și: Hemoleucograma, cea mai comună analiză de sânge: ce probleme poate semnala

Proteina C reactivă

Proteina C reactivă (CRP) este o substanță produsă în cantități mari de ficat, ca răspuns la o inflamație în corp. Aceste inflamații pot fi cauzate de numeroase afecțiuni, de la o infecție până la boli autoimune (cum este și alopecia areata), accident vascular cerebral sau cancer.

Totodată, proteina C reactivă mare poate fi un semn că există inflamații la nivelul inimii ce pot crește riscul de infarct.

Citește și: Proteina C reactivă, analiza care măsoară nivelul inflamației din corp. Când e recomandată și ce boli pot indica valorile crescute

Testarea anticorpilor antinucleari AAN 

Acest test de sânge poate fi recomandat atunci când există suspiciunea unei boli autoimune, așa cum este alopecia areata, dar nu numai.

Analiza poate fi utilă și în screeningul următoarelor boli: lupus eritematos sistemic, sclerodermie, boala mixtă de șesut conjunctiv, polimiozita sau dermatomiozita și sindromul Sjögren.

Testarea hormonilor tiroidieni T3 și T4

Glanda tiroidă utilizează iodul din alimentele pe care le consumăm pentru a produce doi hormoni principali: Triiodotironina (T3) și Tiroxina (T4). Este important ca nivelurile T3 şi T4 să nu fie nici prea mari, nici prea scăzute.

Un dezechilibru al hormonilor T3 și T4 poate perturba creșterea părului și sănătatea foliculilor.

Citește și: Hormonii tiroidieni – ce trebuie să ştii despre ei

Sideremie și feritină

Una dintre cele mai frecvente cauze ale căderii părului este lipsa de fier din organism. Pentru a afla dacă duci lipsă de acest mineral important, medicul poate recomanda efectuarea sideremiei și a feritinei.

Citește aici mai mult despre valorile normale ale sideremiei și feritinei.

Teste pentru hormoni sexuali

Echilibrul hormonilor sexuali joacă un rol important în ceea ce privește sănătatea părului. Nivelul de testosteron crește când intri la menopauză, pe măsură ce nivelul de estrogen scade simțitor. Acest testosteron în exces se „transformă” într-un hormon mai puternic, numit dihidrotestosteron, care atacă rădăcina foliculilor. Asta duce la subțierea și, într-un final, la căderea abundentă a părului în această perioadă din viață.

Pentru a afla dacă alopecia este cauzată de DHT sau alte dezechilibre hormonale, medicul poate recomanda analize de sânge precum:

Prolactina

Un nivel crescut de prolactină poate fi cauzat de tratamentele cu unele medicamente (antidepresive, sedative, pilule contraceptive, medicație pentru tratarea hipertensiunii arteriale sau a refluxului gastroesofagian).

De asemenea, prolactina crescută poate fi și consecința unei tulburări hipofizare (de exemplu hipopituitarism – deficit de hormoni hipofizari), a hipotiroidismului, sindromului ovarelor polichistice, a unei boli de ficat sau rinichi ori a anorexiei de cauză nervoasă.

Nivelurile de prolactină cresc în timpul sarcinii, ceea ce face ca glandele mamare să se mărească, pregătind sânii pentru alăptare. Și tot acest hormon ajută la eliberarea laptelui atunci când copilul este alăptat.

Nivelurile excesive de prolactină favorizează căderea părului la scurt timp după naștere sau în timpul alăptării. De asemenea, pot apărea simptome precum ciclu menstrual neregulat, reducerea apetitului sexual, uscăciune vaginală, scurgerile mamare, disfuncție erectilă, infertilitate.

Citește și: Prolactina – tot ce trebuie să știi despre acest hormon al supraviețuirii speciilor

Testosteron

Scăderea nivelului de testosteron poate cauza diverse simptome, de la căderea excesivă a părului la pierderea masei musculare, subţierea şi slăbirea oaselor, lipsa apetitului sexual, lipsa de concentrare, de energie şi  schimbările bruşte de dispoziţie.

Citește și: De ce le crește femeilor păr pe sâni. Boli și medicamente care duc la apariția părului în zone neobișnuite

Estrogen și progesteron

Alte analize pentru căderea părului necesare pentru depistarea cauzei pot fi cele care măsoară nivelul estrogenului și al progesteronului. În special femeile aflate la menopauză se confruntă cu o scădere bruscă a acestor hormoni, care cauzează căderea rapidă a părului și regenerarea cu dificultate a foliculilor.

Citește și: Excesul de estrogen – ce simptome apar, care sunt cauzele și cum îl reglezi cu ajutorul dietei

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân