Hemoleucograma, cea mai comună analiză de sânge: ce probleme poate semnala

Hemoleucograma este un test complex care oferă informaţii detaliate despre starea ta de sănătate şi poate depista anumite boli.
  • Publicat:
Hemoleucograma, cea mai comună analiză de sânge: ce probleme poate semnala
Foto: Shutterstock

O hemoleucogramă completă (CBC) este un test prin care afli numărul de celule roşii, celule albe şi trombocite din sânge. Medicul îţi poate recomanda CBC ca parte a unui control de rutină sau pentru alte afecţiuni specifice. De ce este bine să faci hemoleucograma periodic? Află care sunt avantajele şi ce anume poţi descoperi în urma acesteia.

O hemoleucogramă se recomandă pentru controlul de rutină sau pentru alte afecţiuni specifice precum:

• anemie
• o problemă de sănătate care implică simptome precum slăbiciune, febră, vânătăi sau senzaţie de oboseală
• verificarea unei afecţiuni de sânge pe care o ai deja
• urmărirea modalităţii în care medicamentele sau tratamente precum chimioterapia afectează sângele

În cazul în care hemoleucograma este singurul test de sânge pe care îl faci în acea zi, poţi mânca aşa cum ai proceda normal.

Hemoleucograma: ce conţine

Testul oferă medicului tău informaţii despre sănătatea ta generală. Hemoleucograma furnizează detalii despre:

• Leucocite (globulele albe) Acestea sunt celulele care te ajută la combaterea infecţiilor. Dacă ai un număr mare de leucocite, este posibil să ai o inflamaţie sau o infecţie în organism. Dacă numărul este sub limita minimă, poţi fi expus riscului de infecţie. Intervalul normal este între 4.500 şi 10.000 de celule pe microlitru (celule / mcL).
Eritrocite ( celule roşii) Acestea sunt importante deoarece livrează oxigen corpului nostru. De asemenea, ele contribuie la transportul dioxidului de carbon. Dacă numărul tău de eritrocite este prea scăzut, poţi avea anemie sau o altă afecţiune. (Dacă ai anemie, sângele tău are mai puţine celule roşii decât cel normal). Intervalul normal pentru bărbaţi este de 4,5 milioane până la 5,9 milioane de celule / mcL; pentru femei este de 4,1 milioane până la 5,1 milioane de celule / mcL.

• Hb sau Hgb (hemoglobină). Aceasta este proteina din sânge care conţine oxigen. Intervalul normal pentru bărbaţi este de 14 până la 17,5 grame pe decilitru (gm / dl); pentru femei este de 12,3 până la 15,3 g / dL.
• Hct (hematocrit). Această valoare oferă informaţii despre cantitatea de sânge din organism, care se compune din globule roşii. Un scor scăzut pe scara intervalului poate fi un semn ca ai prea puţin fier, mineral care ajuta la producerea globulelor roşii din sânge. Un scor mare ar putea însemna că eşti deshidratat sau suferi de o altă afecţiune. Intervalul normal pentru bărbaţi este cuprins între 41,5% şi 50,4%. Pentru femei, intervalul este cuprins între 36,9% şi 44,6%.

• MCV (volumul corpuscular mediu). Aceasta este dimensiunea medie a celulelor roşii din sânge. Dacă acestea sunt mai mari decât în mod normal, MCV creşte. Acest lucru se poate întâmpla dacă ai niveluri scăzute de vitamina B12 sau acid folic. Dacă celulele roşii ale sângelui sunt mai mici, poţi avea un tip de anemie. Un scor MCV standard este de 80 la 96.
• Trombocitele. Acestea joacă un rol în coagularea sângelui. Acest test măsoară numărul de trombocite din sângele tău. Intervalul normal este de 150.000 până la 450.000 trombocite / mcL.

Hemoleucograma: ce indică rezultatele

Când primeşti raportul, vei observa două coloane: una denumită „interval de referinţă” şi cealaltă pentru rezultate. Dacă rezultatele sunt în interiorul domeniului de referinţă, acestea sunt normale. Dacă rezultatele sunt mai mari sau mai mici decât intervalul de referinţă, ele sunt anormale. Anemia uşoară este cel mai frecvent motiv pentru care rezultatele pot fi necorespunzătoare.

Fiecare laborator are propriul său echipament special şi diferite modalităţi de analiză a sângelui. Ca drept urmare, gama de referinţă – ceea ce se consideră a fi niveluri normale – va depinde de laboratorul care îţi gestionează testele de sânge.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian