7 semne că ești expus unui risc mare de a dezvolta cancer de colon

  • Publicat:

Deși este una dintre cele mai periculoase forme de cancer, depistat la timp și luând măsuri, cancerul colorectal are o rată de supraviețuire la 5 ani de peste 90%. De aceea este foarte importat să cunoști atât simptomele sugestive de cancer de colon, dar și factorii care te expun unui risc crescut de a dezvolta această problemă de sănătate.

Unii factori nu pot fi modificați, cum ar fi vârsta sau istoricul familial de cancer colorectal. Dar mulți alții pot fi evitați sau stă în puterea ta să îi elimini, cum ar fi fumatul sau lipsa de mișcare. Trebuie menționat însă că un factor de risc nu este o cauză în sine. În consecință, cancerul colorectal poate apărea și în absența unor factori de risc, la fel cum o persoană la risc poate să nu se îmbolnăvească.

Află mai jos ce semnale de alarmă dă cancerul de colon și care sunt factorii ce te expun unui risc crescut de a dezvolta această boală.

Factorii de risc pentru cancerul colorectal

Printre cei mai cunoscuți factori de risc implicați în dezvoltarea cancerului de colon se numără:

Istoricul familial de cancer colorectal – chiar dacă aproximativ 20% din cancerele colorectale apar în context familial, mai puțin de jumătate dintre acestea sunt rezultatul unei boli ereditare cunoscute (cum ar fi polipoza adenomatoasă familială, sindromul Turcot sau sindromul Peutz-Jeghers).

Alimentația săracă în fibre, dar bogată în produse ultraprocesate – numeroase studii arată că alimentația bogată în carne roșie (vită, miel, porc), carne procesată (mezeluri, cârnați, șuncă etc.), grăsimi saturate și zahăr, dar săracă în legume, fructe și cereale integrale cu conținut mare de fibre contribuie la creșterea riscului de a dezvolta cancer colorectal.

Citește și: Mâncarea „gunoi” nu înseamnă doar hamburgeri sau cartofi prăjiți, ci și pâine sau iaurturi. 8 alimente ultraprocesate pe care mulți le mâncăm crezând că sunt sănătoase

Lipsa de mișcare – riscul de a dezvolta cancer de orice fel, inclusiv colorectal, este mai mare în rândul persoanelor sedentare. Cercetările indică spre rezistența la insulină ca potențial factor de risc în cazul persoanelor inactive.

Consumul excesiv de alcool – este un factor de risc pentru numeroase forme de cancer: de colon, de stomac, de ficat, de sân, de esofag. Cele mai recente studii indică faptul că nu există o cantitate sigură în ceea ce privește consumul de alcool.

Obezitatea – excesul ponderal crește riscul de cancer colorectal cu cel puțin 30%. Explicația poate consta în secreția excesivă de leptină, un hormon secretat de celulele adipoase care poate „hrăni” celulele maligne.

Fumatul – studiile arată că persoanele care fumează mai mult de un pachet de țigări zilnic au un risc cu 50% mai mare de a face cancer colorectal. De asemenea, fumatul crește riscul de a dezvolta polipi colorectali de mari dimensiuni, care pot fi precursori ai cancerului de colon.

Citește și: 5 semne că ai polipi pe colon. Un indiciu poate fi culoarea închisă a scaunului

Bolile inflamatorii intestinale – cercetările arată că pacienții cu boala Crohn sau colită ulcerativă prezintă un risc mai ridicat de a dezolva cancer colorectal. Aceste afecțiuni produc inflamații la nivelul intestinului gros care pot cauza displazie intestinală ce poate evolua în timp în cancer.

Semnele cancerului de colon

Printre cele mai comune simptome ale cancerului de colon se numără:

Cum poți reduce riscul de cancer de colon

Având în vedere factorii de risc menționați anterior, există anumite măsuri pe care le poți lua pentru a reduce riscul de îmbolnăvire.

Spre exemplu, poți renunța la fumat și alcool, poți face mai multă mișcare și poți face schimbări în regimul alimentar.

De asemenea, poți merge periodic la medic pentru analize de rutină (hemoleucograma completă, teste pentru evaluarea funcției hepatice și renale), dar și investigații specifice dacă ești în categoria de risc, ai în familie un istoric de cancer colorectal, pentru „a prinde” la timp diagnosticul și a urma cel mai eficient tratament recomandat.

Metodele de screening folosite în depistarea precoce a cancerului colorectal sunt testul de hemoragii oculte în fecale și colonoscopia. Acestea trebuie făcute atât de femei, cât și de bărbați după vârsta de 50 de ani, la interval de 1-2 ani, dar și mai devreme sau mai frecvent, în cazul în care există factori de risc.

Surse:

Tobacco use and colon cancer. Int J Cancer. 1997 Jan 27;70(3):259-64. doi: 10.1002/(sici)1097-0215(19970127)70:33.0.co;2-w

Dietary Fibre Protective against Colorectal Cancer Patients in Asia: A Meta-Analysis. Open Access Maced J Med Sci. 2019 May 30;7(10):1723-1727. doi: 10.3889/oamjms.2019.265

Obesity-Related Colorectal Cancer: The Role of Leptin. Ann Coloproctol. 2015 Dec;31(6):209-10. doi: 10.3393/ac.2015.31.6.209

Association of sedentary behaviour with colon and rectal cancer: a meta-analysis of observational studies. Br J Cancer. 2014 Feb 4;110(3):817-26. doi: 10.1038/bjc.2013.709

Weight Change and Incident Distal Colorectal Adenoma Risk in the PLCO Cancer Screening Trial, JNCI Cancer Spectrum, Volume 6, Issue 1, February 2022, pkab098, https://doi.org/10.1093/jncics/pkab098

https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/obesity/obesity-fact-sheet

https://www.cancer.net/cancer-types/colorectal-cancer/statistics

https://www.who.int/europe/news/item/04-01-2023-no-level-of-alcohol-consumption-is-safe-for-our-health

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân