Colita ulcerativă: ce să mănânci și ce să eviți

Colita ulcerativă este o afecțiune care produce disconfort la nivelul tractului gastrointestinal. Iată cum ar trebui să arate dieta pacientului care suferă de această afecțiune.
  • Publicat:
Colita ulcerativă: ce să mănânci și ce să eviți
Colita ulcerativă: ce să mănânci și ce să eviți

Colita ulcerativă este o boală care afectează intestinul gros și produce perioade intense de disconfort abdominal, diaree și pierdere a apettului. Pacienții pot ține sub control această boală evitând anumite alimente care pot reduce riscul de inflamații. Iată ce să mănânci și ce să eviți pentru a reduce simptomele și disconfortul.

Colita ulcerativă: aliemente pe care să le mănânci

Somonul, ouăle, avocado se numără printre opțiunile ideale ale pacientului care suferă de colită ulcerativă. Unii nutrienți, precum fibrele, ar putea fi greu de digerat. În plus, simptomele diferă de la o persoană la alta însă pacienții care suferă de colită ulcerativă ar trebui să consume alimente bogate în potasiu, acid folic, magneziu, calciu și fier.

Somon. Somonul este bogat în acizi grași omega-3, benefici pentru sănătatea tractului digestiv.

Avocado. Avocado este bogat în nutrienți și grăsimi sănătoase.

Alimentele fermentate. Iaurturile conțin probiotic activ, iar bacteriile bune sprijină digestia.

Fulgi de ovăz. Fulgii de ovăz sunt ușor de digerat comparativ cu orice altă formă de cereale.

Ouă. Ouăle oferă nutrienți esențiali, inclusiv omega-3, care sunt ușor de digerat și ideale pentru ameliorarea simptomelor colitei ulcerative.

Fluide. Persoanele care suferă de colita ulcerativă trebuie să consume mai multe fluide, având în vedere că diareea duce la deshidratare.

Alimente pe care să le eviți

Cofeină. Deși nu există suficiente date asupra efectelor cofeinei și a simptomelor colitei ulcerative, în urma unui studiu din 2013 la care au luat parte 442 de persoane s-a descoperit că 22% dintre indivizii care sufereau de de colită ulcerativă, în urma consumului de cofeină simptomele s-au înrăutățit.

Produsele lactate. Nu în cazul tuturor persoanelor produsele lactate produc disconfort, însă cele care au intoleranță la lactoză ar trebui să le evite.

Alcool. Alcoolul declanșează diareea în rândul anumitor pacienți.

Băuturile carbogazoase. Berea sau băuturile acidulate pot irita tractul digestiv și pot cauza gaze. De asemenea, multe dintre ele conțin zahăr, cofeină sau îndulcitori artificiali care pot declanșa simptomele.

Alimentele bogate în fibre. Acestea includ fructele, cerealele integrale, fructele de pădure, perele și leguminoasele.

Anumite legume. În general legumele sunt bogate în fibre, care pot fi greu de digerat și pot provoca balonare, gaz și crampe abdominale.

Alimente care conțin sulfiți. Acest mineral poate face ca pacienții să producă gaze în exces. Printre acestea se numără berea, vinul, migdalele, soia, pastele integrale, pâinea, alunele.

Alimentele picante. Printre acestea se numără sosurile picante, aripioarele picante sau ardeiul iute. Acestea pot provoca diaree.

  • Popcorn
  • Cartofi
  • Carne grasă
  • Nuci și semințe
  • Fructoză
  • Gluten
  • Carne grasă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Smântâna: beneficii și riscuri
Smântâna: beneficii și riscuri
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”