Ce îi spunem unei persoane atunci când trece prin doliu

Iată ce n-ar trebui să spui când cineva trece prin doliu.
  • Publicat:
Ce îi spunem unei persoane atunci când trece prin doliu

Atunci când o persoană pe care o cunoști trece prin doliu, este firesc să vrei să îi oferi cuvinte de mângâiere și sprijin. Cu toate acestea, trebuie să fii atent la ceea ce spui, deoarece uneori ceea ce ai putea crede că sunt cuvinte de consolare pot ajunge să fie dăunătoare pentru persoana îndoliată. A spune lucruri precum „Este într-un loc mai bun” sau „Poate că așa e mai bine” poate fi ofensator. Pentru o persoană îndurerată, locul mai bun pentru persoana iubită este aici, nu în lumea de dincolo. A spune cuiva că este mai bine să moară cineva va fi considerat, cel mai probabil, un comentariu rece și insensibil. Iată ce poți face pentru a susține o persoană aflată în doliu:

Cele mai bune lucruri de spus sunt cele de natură susținătoare. Stai departe de judecățile cu privire la persoana decedată sau la comportamentul acesteia. Acest lucru este valabil mai ales în cazurile de suicid. Locul tău este să consolezi, nu să judeci. Recunoaște pierderea persoanei și evită să spui lucruri precum: „Va fi bine; poate că e mai bine așa”. Nu spune nimănui ce să facă sau cum să-și schimbe sentimentele. Nu pune limite de timp pentru durere și nu spune lucruri precum „Timpul vindecă totul” sau „Viața continuă”.

Următoarele sunt câteva sugestii despre ce să nu îi spui unei persoane îndoliate:

Nu îmi pot imagina!

Ba da, chiar poți, numai că normal că nu vrei. Deși pare respectuos să spui așa ceva, adevărul este că nu e deloc o replică adecvată. A spune „Nu pot să-mi imaginez” ridică un zid între tine și persoana pe care încerci să o consolezi, închizând posibilitatea oricărei conversații semnificative. Poți să empatizezi cu cel îndoliat doar atunci când îți permiți să-ți imaginezi, ceea ce, la rândul său, creează un spațiu sigur pentru ca cel îndoliat să împărtășească ceea ce simte.

Ești atât de puternic!

A spune cuiva că este puternic atunci când se simte distrus de durere poate face persoana să simtă că e ceva în neregulă cu ea pentru că se simte tristă. Cu toate că tu încerci să faci un compliment, de fapt îi spui persoanei cum să facă față situației, în loc să aștepți să-ți spună cum face ea față, de fapt.

Spune-mi dacă te pot ajuta cu ceva!

Persoana care trece prin doliu are deja destule pe cap și nu are nevoie să încerce să-și dea seama și ce poți face pentru a o ajuta. Dacă vrei să ajuți cu adevărat, atunci pregătește-i o masă caldă sau dă-i un card cadou la restaurant, pentru a te asigura că o scapi măcar de grija gătitului. Scoate-i copiii prin oraș; tunde-i gazonul; stai cu ea în momentele de durere profundă, dar nu-i cere să îți spună ce ai putea face. Ia tu inițiativa!

În cele din urmă, cel mai bun lucru de spus când nu știi ce să spui este următorul: „Nu știu ce să spun, dar sunt aici pentru tine.” Nu trebuie să umplem tăcerea. A fi prezent este mai mult decât suficient.

foto: Joshua Sukoff pe www.unspalsh.com

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân