De ce e bine să mănânci conopidă când ești la dietă

Conopida ajută la slăbit și te ferește de multe boli. E foarte versatilă, poți face din ea supă, chiftele sau pizza ori o poți gratina la cuptor.
  • Publicat:
De ce e bine să mănânci conopidă când ești la dietă
Foto: envato

Conopida este o legumă cu numeroase beneficii din familia cruciferelor, dar, din păcate, prea rar consumată, la fel ca „fratele” ei verde, broccoli.

Conopida conține doar 25 de calorii la suta de grame, dar o mulțime de substanțe nutritive cu efect benefic pentru organism. Printre acestea, vitamina C, fosfor, vitamina K cu rol important în circulația sângelui și fibre alimentare esențiale în procesul de slăbire.

Descoperă mai jos beneficiile consumului de conopidă pentru sănătatea ta.

Conopida reduce riscul de boli de inimă

Conopida este bogată în antioxidanţi, vitamina C şi fitonutrienţi. Conţine calciu şi are un conţinut mare de fosfor, vitamina K, acid folic şi vitamina B6.

Folosită în salate, această legumă poate ameliora afecţiunile prostatei și reduce riscul de boli de inimă şi accident vascular cerebral.

În plus, consumată seara, o porţie de conopidă (100 grame) poate calma anumite ticuri nervoase, precum scrâşnitul dinţilor în timpul somnului, afecţiune denumită în termini medicali bruxism.

Efecte antiinflamatoare și anticancerigene

Nutrienţii din conopidă ajută la inhibarea dezvoltării tumorilor maligne şi la eliminarea toxinelor din organism.

Vitamina K din conopidă are proprietăţi puternice antiinflamatorii care inhibă dezvoltarea inflamaţiilor în organism, astfel încât este redus la minimum riscul de cancer şi afecţiuni cardiace.

Conopida, leguma care te ajută să slăbești

Conopida protejează şi sistemul digestiv, datorită conţinutului ridicat de fibre.

Fibrele alimentare din conopidă protejează stomacul şi previn dezvoltarea bacteriilor precum Helicobacter pylori, care pot duce la afecţiuni digestive grave. De asemenea, acestea sunt esențiale în procesul de slăbire, ajutându-te să te simți sătul și să previi constipația.

Datorită conţinutului ridicat de vitamina C, aceasta protejează împotriva poliartritei, o formă de artrită reumatoidă prezentă la două sau mai multe articulaţii.

Este contraindicat consumul de conopidă în afecţiuni precum guta şi uraturia (prezenţa în exces a pigmenţilor biliari – acid uric în urină), din cauza conţinutului ridicat de substanţe purinice.

Câte calorii are conopida și cum o poți găti

În 100 de grame de conopidă gătită (fiartă, scursă de apă şi fără sare) se găsesc doar 25 de calorii. În schimb, conține multe proteine, fibre, calciu, fosfor, potasiu, vitamina C, acid folic și vitamina K, foarte importante pentru menținerea sănătății.

Conopida poate fi gătită sub forma unei supe creme, sufleu, gratinată la cuptor, chifteluțe vegetariene,  pizza sau, de ce nu, sub forma unui piure dietetic. 

Vezi si alte alimente care mențin inima sănătoasă in video de mai jos:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Senior Editor - Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și ... citește mai mult
Recomandare video
Acneea: cum apare, cum o influențează hormonii și ce soluții există