Ți-a ieșit ACIDUL URIC crescut la analize? Ce boli și alimente sunt de vină

  • Publicat:
Ți-a ieșit ACIDUL URIC crescut la analize? Ce boli și alimente sunt de vină
Foto: Shutterstock

Acidul uric crescut poate fi o consecință a consumului excesiv de anumite alimente bogate în purine. Acumularea acidului uric duce, în timp, la apariția cristalelor de acid uric la nivelul articulațiilor, declanșând astfel crizele de gută, sau al rinichilor, producând litiaza renală (pietrele la rinichi).

În lipsa unui tratament, care include și modificări în ceea ce privește regimul alimentar, acidul uric crescut poate duce la leziuni permanente ale oaselor, articulațiilor și țesuturilor, afecțiuni renale și cardiace.

De asemenea, studiile arată că există o legătură de cauzalitate între nivelurile ridicate de acid uric și diabetul de tip 2, hipertensiune și boala de ficat gras.

Ce este acidul uric și ce boli duc la creșterea acestuia

Acidul uric este component al urinei ce conţine azot şi rezultă în urma degradării metabolice a proteinelor, mai precis a purinelor, componentele acizilor nucleici.

Odată ce ajunge în sânge după toate etapele de metabolizare a proteinelor, acidul uric este filtrat de către rinichi, apoi eliminat prin urină într-o proporţie care să menţină uricemia (acidul uric din sânge) în parametrii normali.

Când eliminarea renală este insuficientă, apare hiperuricemia sau acidul uric crescut. Acest lucru se poate întâmpla din cauza unor afecțiuni precum:

De asemenea, acidul uric crescut poate fi cauzat și de exercițiile fizice intense, stresul emoțional sau postul negru.

Alimente și băuturi care cresc nivelul acidului uric 

Pe lângă diverse afecțiuni, nivelul acidului uric poate fi influențat și de ceea ce mâncăm sau bem. Potrivit clevelandclinic.org, consumul excesiv al acestor alimente și băuturi poate duce la creșterea acidului uric:

Cum se tratează acidul uric crescut

Tratamentul pentru acid uric crescut presupune administrarea unor medicamente recomandate de medic care dizolvă cristalele de acid uric. În unele situații, tratamentul poate fi necesar pe durata întregii vieți pentru a preveni crizele de gută și alte complicații cauzate de excesul de acid uric.

Scăderea în greutate, reglarea nivelului trigliceridelor și limitarea consumului de alimente și băuturi bogate în purine sunt, de asemenea, măsuri pe care medicul le poate recomanda dacă aveți acidul uric crescut.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân