Intoxicația cu plumb: simptome și tratament

Află ce simptome poate da intoxicația cu plumb, de ce este periculoasă pentru copii și cum se tratează!
  • Publicat:
Intoxicația cu plumb: simptome și tratament

Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, 240 de milioane de oameni din întreaga lume sunt expuse contaminării cu plumb și implict riscului de a face intoxicație cu plumb sau saturnism. 99 la sută dintre cei cu valori mai mari de 20 μg/dl provin din țările în curs de dezvoltare. Dacă depășește o anumită valoare, cantitatea de plumb din organism poate fi fatală și poate duce la deces.

Anual, expunerea la plumbul toxic face peste 850 de mii de victime. Cei mai expuși intoxicației cu plumb sunt copiii cu vârsta mai mică de 6 ani. La aceștia, intoxicația cu plumb poate genera întârzieri în dezvoltare și probleme neurologice.

Cum apare intoxicația cu plumb

Intoxicația cu plumb apare atunci când organismul uman intră în contact cu plumbul toxic. Plumbul este un metal greu care se poate acumula în organsim de-a lungul unei perioade care poate varia de la câteva luni la mai mulți ani. În cele mai multe dintre cazuri, plumbul se acumulează în cantități mici în organism.

Plumbul poate ajunge în organism prin ingerarea apei sau alimentelor care îl conțin, prin inhalarea prafului care conține plumb sau prin ingestia accidentală a unor fragmente de materiale vechi de construcții pe bază de plumb.

La ora actuală, riscul de a face intoxicație cu plumb este mic în populația generală. Aceasta pentru că plumbul a fost eliminat din vopsea, instalații și recipiente pentru alimente. Rămân însă casele vechi, anumite instalații, jucării, bijuterii, vase decorative, gloanțe, dar și unele meserii care implică expunerea la plumb. Plumbul poate fi prezent și în apa de băut sau în sol. De asemenea, și locuirea în proximitatea unui aeroport poate crește riscul expunerii la plumb, depistat în urmele de combustibil pentru avioane, prezent în aer și sol.

Adulții care lucrează cu baterii, în service-urile auto sau care renovează case vechi sunt mai expuși riscului de a face intoxicație cu plumb.

Urme de plumb au fost găsite și în anumite condimente aduse din Asia, în suplimente pe bază de plante și în anumite cosmetice ca urmare a prelucrării necorespunzătoare a materiilor prime.

În anumite țări, plumbul a fost interzis în sigilarea conservelor de tablă, însă acest metal greu încă se mai folossește în ambalajele din anumite zone ale lumii precum Asia.

Intoxicația cu plumb la copii

Copiii mici, cu vârsta sub 6 ani, sunt cei mai vulnerabili la intoxicația cu plumb ca urmare a faptului că sistemullor nervos absoarbe mult mai repede plumbul. Copiii mici intră în contact cu plumbul atunci când duc la gură jucării sau pământ care conțin plumb. Chiar și nivelurile foarte scăzute de plumb din organismul micuților este periculos, ducând la întârzieri în dezvoltare, dificultăți în învățare, probleme de comportament și tulburări neurologice. Efectele intoxicației cu plumb pot fi permanente.

Ce simptome dă intoxicația cu plumb

Dacă este la debut, contaminarea cu plumb nu dă simptome. De altfel, există adulți aparent sănătoși care pot avea niveluri crescute de plumb în organism. Simptomele care pot însoți intoxicația cu plumb sunt:

  • hipertensiune arterială;
  • durere abdominală;
  • constipație;
  • dureri musculare și articulare;
  • dureri de cap;
  • amorțeli la nivelul extremităților;
  • oboseală;
  • pierderi de memorie.

Intoxicația cu plumb la copii: simptome

Intoxicația cu plumb este periculoasă mai ales în cazul feților și copiilor mici. De altfel, intoxicația cu plumb poate duce la avort sau naștere prematură. De asemenea, feții expuși în cele nouă luni de sarcină la plumb pot avea greutate mică la naștere sau un ritm lent de creștere.

La copiii mici, intoxicația cu plumb poate da:

  • iritabilitate și oboseală;
  • lipsa poftei de mâncare;
  • scădere în greutate;
  • vomă;
  • constipație;
  • pierderea auzului;
  • întârziere în dezvoltare;
  • dificultăți la învățare;
  • convulsii.

Intoxicația cu plumb: analize

Pentru a depista nivelul de plumb din organism, se poate face un simplu test de sânge. În cazul copiilor, conform autorității americane CDC, nu există un nivel minim sigur. Însă există o valoare de referință de 3, 5 micrograme pe decilitru. Copiii care au o valoare mai mare de 3,5 micrograme pe decilitru ar trebui testați regulat. În cazul copiilor, tratamentul pentru intoxicația cu plumb se aplică la valori mai mari de 45 mcg/dL. Și în cazul adulților care se confruntă cu simptome ale intoxicației cu plumb sau care au o valoarea crescută a plumbului din sânge, se recomandă tratamentul.

Intoxicația cu plumb: tratament

Tratamentul pentru intoxicația cu plumb presupune administrarea de chelatori, medicamente care se leagă de metalele grele din corp și ajută la eliminarea lor prin urină. Acești chelatori pot fi administrați și pe cale injectabilă.
De asemenea, pentru a reduce riscul reintoxicării cu plumb, trebuie evitate pe cât posibil toate obiectele și situațiile care au dus la contaminarea organismului.

Intoxicația cu plumb: tratament naturist

Deși nu există studii care să susțină utilitatea unor plante sau suplimente în tratarea intoxicației cu plumb, există anumite suplimente despre care se crede că ar pute reduce absorbția plumbului precum vitamina C, fierul, calciul, zincul și fosforul. În plus, există suplimente despre care se crede că ar crește excreția de plumb. Acestea sunt cele care conțin vitaminele B1, B6, C, E și fierul.

Cum poate fi prevenită intoxicația cu plumb

Intoxicația cu plumb poate fi prevenită prin câteva măsuri simple. Acestea includ:

  • igiena riguroasă a mâinilor;
  • menținerea igienei locuinței prin îndepărtarea prrafului;
  • evitarea purtării pantofilor în casă;
  • adoptarea unei alimentații sănătoase, bogate în calciu (lactate), vitamina C (legume verzi) și fier (carne, nuci, fructe de mare, fasole și alimente fortifiate) care împiedică absorbția plumbului;
  • evitarea folosirii apei care a curs prin instalații de plumb pentru a pregăti formula de lapte sau masa copiilor.

De asemenea, persoanele care au instalații vechi pe proprietate și vor să folosească apa, ar trebui să o facă doar după ce au lăsat apa rece să curgă prin țevile de plumb, timp de câteva minute.

Surse: https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/infections-and-poisoning/lead-poisoning

https://www.cdc.gov/nceh/lead

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lead-poisoning/symptoms-causes/syc-20354717

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”