Cele mai sănătoase alimente în dietă – Listă de cumpărături pentru vară!

Pune la loc de cinste în dieta verii legumele proaspete, de sezon: dovlecei, ardei gras, castraveţi, roşii, vinete, varză, fasole verde. Chiar dacă în tradiţiile culinare româneşti cartoful este de bază, obişnuieşte-te să consumi şi alte tipuri de legume proaspete, la grătar, la cuptor sau trase la tigaie cu puţin ulei (trebuie să rămână „al dente” adică tari şi crocante, ca să fie sănătoase). Conţinutul caloric redus şi bogăţia de fibre şi apă din legume le fac ideale pentru siluetă, indiferent de cantitatea consumată.
  • Publicat:
Cele mai sănătoase alimente în dietă - Listă de cumpărături pentru vară!

Pune la loc de cinste în dieta verii legumele proaspete, de sezon: dovlecei, ardei gras, castraveţi, roşii, vinete, varză, fasole verde.

Chiar dacă în tradiţiile culinare româneşti cartoful este de bază, obişnuieşte-te să consumi şi alte tipuri de legume proaspete, la grătar, la cuptor sau trase la tigaie cu puţin ulei (trebuie să rămână „al dente” adică tari şi crocante, ca să fie sănătoase).


Conţinutul caloric redus şi bogăţia de fibre şi apă din legume le fac ideale pentru siluetă, indiferent de cantitatea consumată.

Şi pentru că vara e la doi paşi distanţă, iată o listă de cumpărături necesară!

ROŞIILE conţin potasiu, vitamina C, fibre şi sunt cea mai bogată sursă naturală de licopen, un fitonutrient care protejează pielea de îmbătrânire şi de acţiunea nocivă a razelor ultraviolete. Nu lăsa să treacă nici o zi de vară fără să consumi roşii; taie-le mărunt şi amestecă-le cu puţin ulei de măsline ca să creşti absorbţia licopenului.

Băutura-vedetă a verii trebuie să fie sucul de roşii cu gheaţă – are doar 60% din caloriile unui suc de portocale şi mai multe minerale, vitamine şi fitonutrienţi.

DOVLECEII conţin 94% apă, sunt săraci în calorii, dar bogaţi în acid folic, vitamina C, potasiu şi betacaroten. Ajută la slăbit şi la eliminarea retenţiei de apă din ţesuturi, au acţiune antioxidantă şi de menţinere a sănătăţii pielii şi mucoaselor. Pot fi transformaţi rapid în salată dacă îi tai în lamele fine, îi pui puţin pe grătar şi îi asezonezi apoi cu puţin ulei, usturoi şi mărar.

CASTRAVETELE este bogat în apă (95%) şi extrem de sărac în calorii (12cal/100g), fiind leguma potrivită pentru rehidratare şi răcorire pe timpul verii. Ronţăie-l proaspăt, cu iaurt sau în salată.

ARDEIUL GRAS indiferent de culoare este o sursă excelentă de vitamina C, vitamine din grupul B, potasiu, magneziu, fier şi calciu. Este bogat în bioflavonoide, pigmenţi vegetali care previn cancerul, antioxidanţi şi steroli vegetali cu efect benefic asupra sănătăţii.

Contrar unei păreri preconcepute, culoarea nu influenţează aportul calori. Ardeiul roşu nu numai că nu îngraşă, dar are de două ori mai multă vitamina C şi de şase ori mai mult betacaroten decât cel verde. Consumă-l cu încredere pentru o piele frumoasă!

VINETELE sunt bogate în fibre şi antioxidanţi şi sărace în calorii, cu condiţia să nu fie prăjite sau amestecate cu mult ulei. Datorită texturii spongioase, pot absorbi o cantitate mare de grăsime, de aceea consumă-le în tocăniţe, la cuptor sau coapte la grătar cu zeamă de lămâie şi foarte puţin ulei.

CAISELE, PIERSICILE ŞI NECTARINELE îşi datorează culoarea portocalie cantităţii mari de betacaroten (provitamina A care protejează pielea şi asigură o bronzare mai rapidă). În mod surprinzător conţin vitamina E, fiind singurele produse neuleioase care au vitamine liposolubile. Pentru a întregi triada vitaminelor antioxidante conţin şi vitamina C. Această alăturare de substanţe benefice conferă o acţiune protectoare la nivelul pielii şi mucoaselor, dar şi stimularea sistemului imunitar al organismului. Piersicile accelerează activitatea intestinală, stimulează secreţia de suc gastric şi îmbunătăţesc digestia lentă sau dificilă, în timp ce caisele, prin conţinutul de potasiu şi calciu, înlătură insomnia şi starea de astenie. De asemenea, le poţi folosi cu încredere în cura de slăbire deoarece au un conţinut caloric redus şi un indice glicemic mic, iar zahărul din compoziţia lor se absoarbe lent.

PEPENELE GALBEN SAU ROŞU este constituit în proporţie de 95% apă, fiind un aliment hidratant şi răcoritor pentru sezonul de vară. Deşi nu conţine foarte mult zahăr (6-10% în funcţie de sortiment) are un gust savuros datorat substanţelor aromatice din structura lui, care stimulează într-un mod particular papilele gustative. Valoarea calorică a pepenelui este similară celorlalte fructe: 35cal/100gr – pepenele roşu şi 50-55cal/100gr pepenele galben. Pe lângă vitamina A, în pepene mai găsim şi betacaroten, licopen sau alte bioflavonoide, fiind alimentul ideal pentru slăbire şi combaterea poftei de dulce!

FRUCTELE DE PĂDURE – zmeură, mure, fagi, afine – sunt extrem de bogate în antioxidanţi cu proprietăţi tonice, antibacteriene, anticanceroase şi de combatere a îmbătrânirii. Conţinutul crescut de vitamina C, potasiu, acid folic şi fibre le recomandă pentru menţinerea siluetei, prevenirea constipaţiei şi a retenţiei de lichide. De asemenea, au un aport caloric redus, iar cantitatea mare de antioxidanţi şi bioflavonoide din structura lor le transformă din alimente în adevărate „medicamente”!

Zmeura este eficientă în neutralizarea acţiunii nocive induse de fumat.

IERBURILE AROMATICE – fă-ţi un obicei din a înlocui sarea din mâncare cu condimente naturale: rozmarin, cimbru, oregano, pătrunjel, mărar, usturoi, ceapă, ardei iute, hrean etc. Acestea dau aromă şi savoare superioară alimentelor, stimulează digestia şi previn retenţia de lichide pe care sarea o poate induce temporar. Nu în ultimul rând, ierburile aromatice au putere dezinfectantă asupra intestinului, segmentul cel mai sensibil în această perioadă a anului.

ULEIUL DE MĂSLINE EXTRAVIRGIN consumat „crud” şi în cantitate redusă (1-2 linguri) asigură aportul de vitamina E, un antioxidant cu rol esenţial în protecţia celulelor împotriva acţiunii nocive a radicalilor liberi. Aceasta vitamină liposolubilă împiedică deteriorarea pielii dată de expunerea prelungită la soare şi o găsim în uleiurile vegetale de orice tip, seminţe, fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale, caju) şi în gălbenuşul de ou.

ÎNGHEŢATA – nu numai că dulciurile şi zahărul îngraşă, dar metabolizarea lor necesită o cantitate mare de apă, care accentuează deshidratarea provocată de temperatura ridicatp. Amestecul de lapte şi zahăr din îngheţată se absoarbe lent şi furnizează organismului treptat toţi nutrienţii necesari (glucide, proteine, grăsimi şi apă) într-o formulă uşoară şi echilibrată. Îngheţata poate satisface atât dorinţa de dulce cât şi nevoia de energie, iar variantele cu ciocolată sau cafea conţin magneziu, un mineral tonic pentru sistemul nervos. Sorbetto este o variantă de îngheţată fără lapte, în concluzie fără grăsime, se obţine din fructe şi zahăr şi este desertul ideal după o masă consistentă!

Îngheţata este desertul cel mai sigur pentru siluetă, iar porţia corectă este de 1-2 cupe (fără toppinguri şi sosuri suplimentare) sau o îngheţată pe băţ/la cornet.

Sursa: „Sănătatea are gust”, Dr. Mihaela Bilic

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Cum faci din picnicuri mese sanatoase
Cum faci din picnicuri mese sanatoase
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân