Respirația șuierătoare, semnul unei infecții virale care face milioane de victime. Când trebuie să mergi la medic

De ce ai respirația șuierătoare? 8 cauze mai puțin cunoscute și remediul care eliberează căile respiratorii
  • Publicat:
Respirația șuierătoare, semnul unei infecții virale care face milioane de victime. Când trebuie să mergi la medic
Sursa foto: Shutterstock

Respirația șuierătoare sau wheezingul nu e semn bun și poate fi adesea motiv de exacerbare a stărilor de anxietate. Totuși, chiar dacă pare înfricoșătoare, respirația șuierătoare poate fi ținută sub control, odată ce afli cauza și primești un tratament corect. 

Descoperă mai jos câteva motive ce pot sta la baza respirației șuierătoare, ce alte manifestări pot apărea, dar și soluțiile.

Bronșiolită

Această infecție virală poate provoca înfundarea căilor respiratorii, care determină în primă fază simptome banale, cum ar fi congestia nazală (nasul înfundat). Ulterior, pe parcursul următoarelor zile, bronșiolita poate cauza dificultăți la înghițire, urechi înfundate sau respirație pe gură, care duce la apariția unui sunet ca un fluierat în timpul expirației. Virusul sincițial respirator este în majoritatea cazurilor cel care stă la baza bronșiolitei. Copiii mici și persoanele vârstnice sau cu diverse afecțiuni sunt mult mai expuse riscului de complicații: pneumonia, bronșiolita, otita medie, astmul și infecțiile repetate.

Semnele îngrijorătoare care necesită atenție medicală în cazul infecției cu virusul sincițial respirator sunt:

  • Febra crescută (peste 38 grade Celsius)
  • Tusea puternică
  • Respirație șuierătoare (wheezing), scurtă, artificială, rapidă
  • Iritabilitate și crize de plâns
  • Refuzul de hrănire la sân
  • Letargie, oboseală, somnolență
  • Cianozarea pielii (colorarea în albastru, gri), ca urmare a scăderii saturației de oxigen

Într-o astfel de situație, pacientul are nevoie de spitalizare pentru tratament adecvat și monitorizare a parametrilor vitali.

Astm cardiac

Spre deosebire de astmul obișnuit, care este o afecțiune cronică ce îngustează căile respiratorii, astmul cardiac este un simptom al insuficienței cardiace. Tusea și respirația șuierătoare se dezvoltă din cauza lichidului din plămâni, o afecțiune numită edem pulmonar.

Boala de reflux gastroesofagian

O cauză mai puțin cunoscută a respirației șuierătoare este boala de reflux gastroesofagian. Atunci când acidul refulează în esofag, acest lucru duce la iritații, durere, tuse și respirație șuierătoare. La cei care suferă de astm, cercetătorii cred că acidul creează hipersensibilitate bronșică la stimuli și dificultăți de respirație, deoarece declanșează nervul vag.

Alergii

Respirația șuierătoare poate fi declanșată de alergiile induse de părul animalelor de companie, polen și chiar anumite insecte. La rândul lor, alergiile survin pe fondul excesului de histamină produsă de corp, pentru a combate acești alergeni. Acest proces favorizează inflamația la nivelul căilor respiratorii, ceea ce duce mai departe la tuse, strănut și respirație îngreunată, șuierătoare.

Sarcină

Modificările hormonale din timpul sarcinii pot perturba funcționarea căilor respiratorii, cauzând un răspuns inflamator la nivelul plămânilor. Astfel, pot apărea inflamații la nivelul sinusurilor și plămânilor, dificultăți de respirație, dureri de cap, secreții nazale abundente și respirația șuierătoare.

Emfizem pulmonar

Respirația șuierătoare poate fi și un simptom al emfizemului pulmonar, o afecțiune frecventă în rândul fumătorilor. Însă și persoanele care trăiesc în orașe poluate sau care lucrează în medii care presupun inhalarea de substanțe chimice pot fi expuse acestui risc.

Apnee obstructivă de somn

Persoanele cu apnee obstructivă de somn sunt mai expuse riscului de reflux gastroesofagian și, implicit, de inflamații la nivelul gâtului. Consecințele sunt tusea cu flegmă, respirația șuierătoare și durerile în gât.

Lipsa de oxigen

Wheezingul și crepitațiile pulmonare pot fi manifestări ale lipsei de oxigen. Aceasta poate determina cianoză – colorația în albastru a degetelor, buzelor, picioarelor – și necesită intervenție medicală de urgență!

Tratament și remedii naturale pentru respirația șuierătoare

Tratamentul pentru respirație șuierătoare va fi stabilit doar în urma unei consultații la medic, care poate recomanda diverse analize de sânge, teste pentru evaluarea funcției pulmonare sau investigații imagistice. În funcție de rezultate, medicul va stabili un diagnostic – deci o cauză – și mai departe va recomanda cel mai indicat tratament.

Bronhodilatatoarele sau corticosteroizii sunt variante care pot fi luate în calcul pentru calmarea inflamației sau diminuarea excesului de mucus. Atenție – se eliberează doar pe bază de rețetă, în urma consultului la medic!

Un remediu natural eficient pentru dificultățile respiratorii poate fi ceaiul de ghimbir. De asemenea, pentru ameliorarea simptomelor este recomandat consumul de fructe, legume, pește, semințe, care conțin vitamine, minerale și acizi grași care ajută organismul să facă față efectelor alergiilor și stresului oxidativ.

Sursa foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân