Dr. Mihai Craiu, despre frica de febră la copii: „85% dintre părinți le dau copiilor antitermice fără să fie nevoie”

  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Mihai Craiu, despre frica de febră la copii: „85% dintre părinți le dau copiilor antitermice fără să fie nevoie”
Sursa foto: Facebook

Frica de febră la copii îi determină pe părinți să le administreze micuților antitermice chiar și atunci când nu este nevoie, atenționează medicul pediatru Mihai Craiu.

Specialistul a definit drept „febră de grad redus” la copii temperatura de până la 38,9 grade Celsius. De asemenea, medicul explică ce înseamnă frica de febră la copii și oferă părinților câteva sfaturi  utile.

Redăm mai jos postarea integrală a dr. Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii:

„Un sfat practic din seria Choosing Wisely, prezentat tot la EAP (Congresul European Academy of Pediatrics 2021). De data asta din Italia.

Febra la copil constituie principalul motiv de îngrijorare al părinților și unul dintre cele mai frecvente motive de prescripție eronată de medicamente, la nivel global.

85% dintre părinți au administrat antitermice copiilor lor în cazuri cu febră de grad redus (până la 38,9 grade Celsius), spune acest studiu clasic, ce a lansat termenul de „fever phobia” (frica de febră) acum 41 de ani.

Nimic nou sub soare. Percepțiile au rămas neschimbate 20 de ani mai târziu, în pofida numeroaselor dovezi științifice.

Nici acum 5 ani lucrurile nu stăteau mai bine (link studiu).

Acum, de sărbători, unii copii vor face febră. Dacă valoarea temperaturii nu este foarte mare (peste 38,9 grade Celsius), iar copilul se joacă normal, fără să aibă durere sau disconfort evident, nu e motiv de panică.

Dați lichide multe, dezbrăcați copilul, urmăriți-l atent și nu administrați preventiv antitermice sau antibiotice.

Dacă totuși utilizați un antitermic, folosiți unul pe care l-a mai primit copilul, ibuprofen sau paracetamol, în doza corectă pentru greutate:

Dacă vă aflați în dubiu, apelați medicul de familie la serviciul Alopedi (sfaturi medicale non-stop, prin telefon, pentru urgențe pediatrice) sau mergeți la Urgențe.

Sărbători liniștite, fără febră!”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân