Vaccinarea anti-COVID începe la medicii de familie. Serul folosit este Johnson&Johnson

  • Publicat:
Vaccinarea anti-COVID începe la medicii de familie. Serul folosit este Johnson&Johnson
Sursa foto: Shutterstock

Vaccinul Johnson&Johnson va putea fi administrat, din 4 mai, în cabinetele medicilor de familie, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu. 

Peste 3.000 de medici de familie din 42 de județe s-au înscris până acum în această campanie de imunizare cu vaccinul Johnson&Johnson, iar numărul lor urmează să crească în următoarea perioadă.

Vaccinul Johnson&Johnson se face în doză unică, fără a mai fi nevoie de rapel

Astfel, persoanele care vor să se vaccineze anti-COVID cu serul Johnson&Johnson, care se face în doză unică, deci nu mai este nevoie de rapel, trebuie să ia legătura cu medicul de familie, să îl întrebe dacă s-a înscris în campanie și să se treacă pe lista de așteptare a acestuia.

Din 4 mai vom avea încă 3.035 fluxuri noi de vaccinare! Medicii de familie se alătură campaniei anti-COVID și încep imunizarea în propriile cabinete. Le mulțumesc tuturor celor care au acceptat să facă parte din echipa care se luptă în fiecare zi cu pandemia de coronavirus. Serul va ajunge în toate zonele țării, inclusiv în mediul rural. Fiecare doză de vaccin administrată ne va duce mai aproape de ceea ce așteptăm de mai bine de un an – reîntoarcerea la viața obișnuită. Sper ca în curând să vină alături de noi tot mai mulți medici de familie, iar numărul cabinetelor să fie mărit, a scris Andrei Baciu pe Facebook.

Potrivit secretarului de stat, medicii de familie înscriși sunt din: Mun. București (225), Alba (46), Arad (96), Argeș (68), Bacău (63), Bihor (66), Bistrița (112), Botoșani (41), Brașov (74), Brăila (30), Buzău (85), Călărași (63), Caraș Severin (9), Cluj (64), Constanța (77), Covasna (46), Dâmbovița (76), Dolj (119), Galați (36), Giurgiu (25), Gorj (59), Harghita (59), Hunedoara (39), Ialomița (34), Iași (191), Ilfov (53), Maramureș (109), Mehedinți (55), Mureș (130), Neamț (107), Olt (112), Prahova (70), Satu Mare (58), Sălaj (38), Sibiu (105), Suceava (43), Teleorman (57), Timiș (113), Tulcea (35), Vaslui (37), Vâlcea (29), Vrancea (81).

Administrarea vaccinului va fi într-o singură doză, deci nu este nevoie de rapel; acest ser poate fi administrat tuturor persoanelor peste 18 ani, a precizat Andrei Baciu.

Cum funcționează și ce eficacitate are vaccinul anti-COVID al companiei Janssen

Vaccinul Johnson&Johnson al companiei Janssen foloseşte un vector viral nereplicativ (adenovirus Ad26) pentru a determina un răspuns imun al organismului împotriva coronavirusului.

Conform companiei Janssen, vaccinul anti-COVID Johnson&Johnson are o eficacitate de 67% în prevenirea formelor grave ale bolii și se administrează o singură doză, fără a fi nevoie de rapel.

În testele clinice la care au participat circa 44.000 de voluntari nu a fost înregistrat niciun deces asociat vaccinării.

Printre reacțiile adverse temporare înregistrate după inocularea vaccinului anti-COVID Johnson & Johnson se numără: durerile de cap, durerile sau umflăturile la locul injecției, oboseala, slăbiciunea, febra, durerile musculare, amețeala.

https://www.csid.ro/stiri-sanatate-frumusete-dieta/cele-mai-frecvente-reactii-adverse-raportate-la-vaccinurile-anti-covid-pfizer-si-moderna-19779815/

Chiar dacă vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson are o eficacitate mai redusă decât a vaccinurilor bazate pe ARN mesager (vaccinul Pfizer și cel de la Moderna), trebuie ținut cont că nu au fost făcute comparații în studii clinice între cele 3 tipuri de vaccinuri.

Spre deosebire de vaccinurile Pfizer & BioNTech şi Moderna, acesta poate fi stocat la temperaturi de 2-8 grade Celsius timp de 3 luni, ceea ce facilitează distribuţia.

Johnson&Johnson și cheagurile de sânge

Deși serul produs de Johnson&Johnson a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentelor, în Europa, și de CDC în SUA, țări precum Danemarca și SUA au ales să întrerupă vaccinarea cu acesta din teama unor posibile efecte adverse ce implică apariția cheagurilor de sânge.

Autoritatea națională de sănătate daneză a ajuns la concluzia că beneficiile utilizării vaccinului anti-COVID Johnson&Johnson nu depășesc riscul de a provoca un posibil efect secundar, o tromboză rară legată de injectarea serului, la persoanele care primesc vaccinul, transmit autoritățile din Danemarca.

Din 7 milioane de persoane vaccinate în SUA cu serul de la Johnson&Johnson, 6 femei cu vârste între 18 și 48 de ani au dezvoltat cheaguri de sânge. Una dintre ele a decedat ca urmare a complicațiilor, iar alta este în prezent spitalizată.

Simptomele au apărut la 6-13 zile după vaccinare.

Reamintim că printre simptomele ce pot sugera existența unui cheag de sânge se numără:

  • scurtarea respirației/senzația de lipsă de aer
  • durerea puternică în piept
  • umflături la nivelul picioarelor
  • dureri abdominale puternice
  • durere de cap severă
  • vedere în ceață
  • pete vasculare, pete şi echimoze, hemoragii cutanate în afara locului de administrare a vaccinului

Cu toate acestea, nu a fost stabilită o legătură clară între aceste efecte adverse și serul Johnson&Johnson.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân