Cele mai frecvente reacții adverse raportate la vaccinurile anti-COVID Pfizer și Moderna

06.04.2021
Cele mai frecvente reacții adverse raportate la vaccinurile anti-COVID Pfizer și Moderna
Sursa foto: Shutterstock

Printre cel mai des întâlnite reacții adverse raportate la vaccinurile anti-COVID bazate pe ARN mesager, respectiv Pfizer și Moderna, se numără durerea la locul injecției (67.8%), oboseala (30.9%), durerea de cap (25.9%) și mialgiile sau durerile musculare (19.4%).

Potrivit unui studiu publicat recent în revista științifică JAMA, aceste reacții adverse raportate la vaccinurile anti-COVID au fost resimțite mai puternic după a doua doză de vaccin. Printre ele se numără: oboseala (53.9%), durerea de cap (46.7%), mialgiile (44%), frisoanele (31.3%), febra ușoară (29.5%) și durerile articulare (25.6%).

Datele provin din sistemul american de supraveghere a reacțiilor adverse la vaccinurile anti-COVID numit V-safe, inițiat de Centrele pentru controlul și prevenția bolilor din Statele Unite. Acest program presupune contactarea periodică telefonică și prin e-mail a persoanelor vaccinate anti-COVID.

Cei peste 3,5 milioane de participanți au fost întrebați care au fost cele mai frecvente reacții adverse raportate la vaccinurile anti-COVID Pfizer și Moderna după prima doză de vaccin și după rapel, în perioada decembrie 2020-februarie 2021. Dintre aceștia, 1,9 milioane au fost vaccinați cu ambele doze de vaccin.

Potrivit informațiilor primite de la aceștia, experții au întocmit un tabel cu cele mai frecvente reacții adverse raportate la vaccinurile anti-COVID administrate.

În ordinea frecvenței, acestea sunt:

  • Durerea la locul injecției – 70% la prima doză vs 75.2% la rapel
  • Reacții sistemice (oboseală, durere de cap, mialgie, frisoane, febră, dureri articulare, greață, vărsături, diaree, dureri abdominale) – 50% la prima doză vs 69.4% la rapel
Sursa foto: jamanetwork.com

Același raport arată faptul că persoanele care au fost vaccinate cu serul de la Moderna au raportat mai frecvent reacții adverse și acestea au fost resimțite mai puternic cu precădere după a doua doză de vaccin.

Un alt aspect privește reactogenicitatea la vaccinul anti-COVID pe grupe de vârstă. Rezultatele indică faptul că persoanele cu vârsta peste 65 de ani au raportat mai puține reacții adverse (atât locale, cât și sistemice) după prima doză de vaccin în comparație cu persoanele mai tinere.

În schimb, reacțiile adverse după rapel au fost raportate în procent relativ egal atât de persoanele vârstnice, cât și de cele cu vârsta sub 65 de ani.

În cazul ambelor doze de vaccin, reacțiile adverse au avut o durată cuprinsă între 24 de ore și maximum 7 zile.

Chiar dacă reacțiile adverse locale și sistemice sunt ușor-moderate, temporare și menționate pe prospectele ambelor vaccinuri (prospect vaccin Pfizer, prospect vaccin Moderna), acestea pot fi percepute diferit de persoanele vaccinate.

De exemplu, în cazul persoanelor care suferă de anxietate, astfel de reacții pot fi exacerbate la nivel emoțional. Din acest motiv, personalul vaccinator trebuie să consilieze și să explice persoanelor vaccinate la ce reacții să se aștepte și cum trebuie să procedeze pentru ameliorarea simptomelor.

În România, reacțiile adverse la vaccinul anti-COVID pot fi raportate pe site-ul ANMDMR (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România).

Sursa: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2778441

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Cum ajută proteinele în slăbire: pastila de dietă