Vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson a fost aprobat în Europa. „Este primul care se administrează într-o singură doză”

11.03.2021 | Cristina Tudor
Vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson a fost aprobat în Europa. „Este primul care se administrează într-o singură doză”
Sursa foto: Shutterstock

Agenția Europeană a Medicamentelor a aprobat vaccinul anti-COVID Jannsen, dintr-o singură doză, produs de Johnson & Johnson.

Vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson este al patrulea aprobat în Europa, după cel de la Pfizer-BioNTech, AstraZeneca-Oxford și Moderna, și este recomandat persoanelor cu vârsta peste 18 ani, potrivit Agenției Europene.

Statele Unite, Canada și Bahrain au aprobat, de asemenea, serul. Africa de Sud face o analiză mai amănunțită înaintea aprobării.

„Cu această decizie, autoritățile din UE vor avea o nouă opțiune de a combate pandemia de coronavirus și de a proteja viețile și sănătatea cetățenilor”, a transmis Emer Cooke, directorul executiv al Agenției Europene de Medicamente, potrivit New York Times.

„Acesta este primul vaccin care poate fi utilizat într-o singură doză”, a adăugat oficialul.

Primele doze ar putea sosi în România pe parcursul lunii aprilie, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, săptămâna trecută.

Cum funcționează și ce eficacitate are vaccinul companiei Janssen

Vaccinul Johnson & Johnson foloseşte un vector viral nereplicativ (adenovirus Ad26) pentru a determina un răspuns imun al organismului împotriva coronavirusului.

Conform companiei Janssen, eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 Johnson & Johnson a variat de la 72% în SUA, la 66% în America Latină şi la numai 57% în Africa de Sud, ţară unde a fost detectată una dintre noile mutaţii mai contagioase ale coronavirusului.

În testele clinice la care au participat circa 44.000 de voluntari nu a fost înregistrat niciun deces asociat vaccinării.

Printre reacțiile adverse temporare înregistrate după inocularea vaccinului anti-COVID Johnson & Johnson se numără: durerile de cap, durerile sau umflăturile la locul injecției, oboseala, slăbiciunea, febra, durerile musculare, amețeala.

Chiar dacă vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson are o eficacitate mai redusă decât a vaccinurilor bazate pe ARN mesager (vaccinul Pfizer și cel de la Moderna), trebuie ținut cont că nu au fost făcute comparații în studii clinice între cele 3 tipuri de vaccinuri.

Spre deosebire de vaccinurile Pfizer & BioNTech şi Moderna, acesta poate fi stocat la temperaturi de 2-8 grade Celsius timp de 3 luni, ceea ce facilitează distribuţia.