Ce boli riști în funcție de grupa de sânge. Persoanele predispuse la cheaguri de sânge

05.05.2021
Ce boli riști în funcție de grupa de sânge. Persoanele predispuse la cheaguri de sânge
Ce boli riști în funcție de grupa de sânge. Descoperirile unui nou studiu / Foto: Shutterstock

Anumite grupe de sânge pot crește riscul unei persoane pentru a dezvolta diverse probleme de sănătate, potrivit unui studiu nou.

Cercetarea confirmă câteva descoperiri anterioare și dezvăluie noi legături între grupa de sânge și peste 1.000 boli, anunță autorii studiului publicat în jurnalul eLife.

„Încă există foarte puține informații despre ce afecțiuni ar putea dezvolta oamenii în funcție Rh-ul pozitiv sau negativ, ori câte boli ar putea fi influențate de grupa de sânge”, a spus Torsten Dahlen, autorul studiului, care își dă doctoratul la Departamentul de Medicină, din cadrul Institutului Karolinaska din Stockholm, Suedia.

„Pentru a umple acest gol, am avut o abordare imparțială în investigarea legăturii dintre grupele de sânge A, B, O și Rh-ul și mai mult de 1.000 de boli”, adaugă acesta.

Experții suedezi au analizat bazele de date a peste 5 milioane de persoane pentru a găsi legături între aceste tipuri de sânge, sau Rh-uri, și 1.000 de afecțiuni.

Persoanele cu grupa de sânge A sunt mai predispuse la cheaguri de sânge

Descoperirile lor au confirmat faptul că persoanele cu grupa de sânge A au mai multe șanse să dezvolte cheaguri de sânge, iar cei cu grupa 0 au mai multe șanse să sufere de tulburări ale sângelui.

Ei au descoperit, de asemenea, că femeile cu grupa 0 sunt mai predispuse să dezvolte hipertensiune în timpul sarcinii.

Pe lângă acestea, oamenii de știință au găsit o legătură între cei care au grupa de sânge B și un risc mai scăzut de a dezvolta pietre la rinichi. De asemenea, femeile cu Rh pozitiv au șanse sporite să experimenteze hipertensiune indusă de sarcină.

Autorii studiului spun că este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma aceste rezultate și pentru a determina cum anumite grupe de sânge pot crește riscul apariției unor anumite afecțiuni sau dacă există alte explicații pentru aceste legături.

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras