Ai răcit? Evită aceste alimente și băuturi, pentru că îți pot agrava simptomele

  • Publicat:
Ai răcit? Evită aceste alimente și băuturi, pentru că îți pot agrava simptomele
Sursa foto: Shutterstock

Ai răcit sau ai luat gripă? Încearcă să eviţi aceste 4 categorii de alimente și băuturi care îți pot înrăutăți simptomele. Ultimul lucru de care ai nevoie este să îţi înrăutăţeşti starea de sănătate. 

Sucurile şi dulciurile slăbesc organismul în lupta cu infecțiile

Este adevărat că sucul de portocale îţi oferă o doză bogată de vitamina C, dar variantele din comerţ conţin cantităţi mari de zahăr care cauzează inflamaţii în organism şi slăbesc capacitatea celulelor albe de a lupta împotriva infecţiilor, scrie thehealthy

Nu ar trebui să te surprindă faptul că acelaşi avertisment este valabil şi pentru alimente cu un conţinut ridicat de zahăr: prăjituri, bomboane, cereale şi cam toate dulciurile pe care te gândeşti să le mănânci atunci când ai răcit.

O alternativă mai bună pentru tine este ceaiul de ghimbir sau apa caldă cu lămâie, turmeric, scorţişoară şi miere de albine.

Dacă simţi nevoia unei gustări dulci, optează pentru un fruct proaspăt sau popcorn. Şi după ce te vei simţi mai bine în câteva zile, te vei bucura că nu ai ales punga de caramele!

Ai răcit? Evită lactatele, mai ales dacă tușești

În ciuda anumitor păreri, laptele, iaurtul şi produsele lactate nu influenţează producţia de mucus în organism. Cu toate acestea, în cazul anumitor persoane, lactatele ar putea face mucusul deja existent mai gros şi mai dur. Aşa că, dacă observi că lactatele au un efect dăunător asupra mucusului, ar fi bine să limitezi consumul de lactate sau să renunţi la ele pentru o perioadă.

În cazul în care nu observi schimbări, este bine de ştiut că produsele lactate sunt o sursă excelentă de proteine şi vitamina D care pot ajuta organismul să lupte împotriva infecţiilor. În plus, iaurtul conţine probiotice, un element important în echilibrarea bacteriilor din stomac.

Nu bea alcool dacă ai răcit! Deshidratează și duce la apariția febrei 

Dacă mai exista o urmă de speranţă că nu ar trebui să renunţi complet la alcool atunci când ai răcit, îţi vom spulbera visele. Asemenea zahărului, alcoolul cauzează inflamaţii care slăbesc celulele albe, devenind mult mai dificil pentru organism să se regerenereze.

Mai mult, consumul de alcool deshidratează puternic organismul. Dacă nu vrei să te trezeşti a doua zi cu febră şi mahmur, renunţă la consumul de alcool până nu te refaci 100%.

Carbohidraţii rafinaţi cresc glicemia și scad imunitatea

Păinea prăjită şi biscuiţii sunt consideraţi de multă lume gustări clasice pentru zilele în care suntem bolnavi. Dar, în afară de faptul că îţi amintesc de micul dejun pe care ţi-l pregătea mama când erai bolnav, nu îţi fac deloc bine.

Carbohidraţii rafinaţi se transformă rapid în zahăr şi duc la o creştere a nivelului de glucoză în sânge, ca şi în cazul sucurilor, băuturilor carbogazoase şi altor alimente cu un conţinut ridicat de zahăr.

Ai răcit și vrei neapărat să mănânci pâine prăjită cu unt? Atunci alege pâinea de secară sau din cereale integrale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”