Candida si vaginita in sarcina
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Da, eu va recomand sa luati doar un antimicotic pentru moment si sa repetati analiza cand... citește

Cele mai

Caută în:

Glucoza serica

Cuprins
Informatii generale
Recomandari pentru determinarea glucozei serice/plasmatice
Recoltarea
Metoda si interpretarea rezultatelor
Limite si interferente
sus

Informatii generale

Glucoza este cel mai important monozaharid din sange. Rezulta din digestia carbohidratilor si din conversia hepatica a glicogenului in glucoza. Glucoza este un furnizor indispensabil de energie care sustine activitatea celulara. Cei doi hormoni care regleaza in mod direct nivelul glucozei in sange sunt glucagonul si insulina. Glucagonul accelereaza conversia glicogenului in glucoza si determina astfel cresterea glicemiei. Insulina creste permeabilitatea membranelor celulare la glucoza, transporta glucoza in celule (pentru metabolism), stimuleaza formarea glicogenului si reduce concentratia glucozei din sange. Alti hormoni care detin un rol important in metabolismul glucozei sunt: ACTH-ul, glucocorticoizii,  adrenalina, tiroxina. Degradarea glucozei se realizeaza prin procesul de glicoliza.

Metabolismul glucozei poate fi alterat prin mai multe mecanisme: incapacitatea celulelor pancreatice beta de a secreta insulina, reducerea numarului receptorilor insulinici, malabsorbtia intestinala a glucozei, incapacitatea ficatului de a metaboliza glicogenul, modificarea concentratiei hormonilor implicati in metabolismul glucozei2;4-6.

Diabetul zaharat este o conditie definita prin nivelul hiperglicemiei care genereaza riscul de afectare a microcirculatiei (retinopatie, nefropatie si neuropatie). Se asociaza cu o speranta de viata redusa, o morbiditate semnificativa datorata complicatiilor microvasculare specifice, un risc crescut de complicatii macrovasculare (boala coronariana, accident vascular cerebral, arteriopatie obliteranta a membrelor inferioare) si o calitate a vietii diminuata.

In absenta unui marker biologic mai specific pentru a defini diabetul determinarea glucozei plasmatice a ramas elementul de baza al criteriilor de diagnostic. Stabilirea valorilor cut-off  pentru diagnosticul diabetului a fost consecinta analizei a doua seturi de informatii:
-nivelurile glucozei plasmatice asociate cu risc de complicatii microvasculare specifice, in special retinopatie;
-distributia in populatie a valorilor glucozei plasmatice.

Din 1965 Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a initiat publicarea de ghiduri pentru diagnosticul si clasificarea diabetului.

Acestea au fost revizuite in 1998 si publicate sub denumirea de Ghid pentru Definitia, Diagnosticul si Clasificarea Diabetului Zaharat. Ca urmare a cresterii informatiei disponibile privind aceasta afectiune ADA (American Diabetes Association) a modificat in 2003 criteriile pentru diagnosticul hiperglicemiilor intermediare8.

Criteriile ADA (American Diabetes Association) pentru diagnosticul diabetului zaharat includ:
• Simptome sugestive (poliurie, polidipsie, scadere ponderala inexplicabila), la care se adauga o valoare a glucozei „random” >=200 mg/dL (>=11.1 mmol/L) sau
• Valoarea glicemiei bazale >=126 mg/dL (>=6.99 mmol/L) sau
• Valoarea glicemiei >=200 mg/dL la 2 ore dupa administrarea a 75g glucoza (in cadrul testului de toleranta la glucoza)1.

In absenta unei hiperglicemii cu decompensare metabolica acuta, criteriile 2 si 3 trebuie confirmate prin repetarea testarii in zile diferite. La acestea se adauga recomandarea recenta ADA (2010) de a include HbA1c in diagnosticul diabetului la o valoare cut-off de 6.5% (testul trebuie sa fie efectuat printr-o metoda standardizata DCCT: Diabetes Control and Complications Trial si certificata NGSP: National Glycohemoglobin Standardization Program).
Criteriile de diagnostic se aplica atat adultilor cat si copiilor1;7.

sus

Recomandari pentru determinarea glucozei serice/plasmatice

• screening-ul, diagnosticul si monitorizarea diabetului zaharat;
• diagnosticul hipoglicemiei.

Se pot recolta 4 tipuri de probe:
• Glucoza plasmatica/serica determinata à jeun (bazala).
• Glucoza serica determinata la 2 ore postprandial.
• Glucoza plasmatica/serica determinata dintr-o proba de sange recoltata intr-un moment oarecare al zilei, indiferent de intervalul de la ultima masa („random”).
• Glucoza plasmatica/serica determinata in cadrul testului de toleranta la glucoza (la 2 ore dupa administrarea a 75 g glucoza) 1;2.

Screening-ul pentru diabet al persoanelor adulte asimptomatice va fi luat in considerare la categoriile supraponderale sau obeze (BMI ≥25 kg/m2) indiferent de varsta, precum si la cei care prezinta unul sau mai multi factori de risc pentru diabet:
      -sedentarism;
       -rude de gradul 1 cu DZ;
      -antecedente de diabet zaharat gestational sau nastere de feti macrosomi (>4000g);
      -apartenenta la rase sau grupuri etnice cu risc (afroamericani, asiatici-americani, nativi americani, hispanici-americani etc.);
      -HTA (≥140/90 mmHg);
      -nivel scazut de HDL-colesterol (<35 mg/dL) si/sau nivel crescut de trigliceride (>250 mg/dL);
      -femei cu sindromul ovarelor polichistice;
      -istoric de afectiuni cardiovasculare;
      -scaderea tolerantei la glucoza la teste anterioare;
      -alte conditii clinice asociate cu rezistenta la insulina (ex: acanthosis nigricans).

In absenta acestor criterii testarea pentru diabet va fi initiata la varsta de 45 ani. Daca se obtin rezultate normale la screening, testarea va fi repetata la intervale de maximum 3 ani (testarea mai frecventa va fi luata in considerare in functie de factorii de risc)1;7.

Pornind de la faptul ca incidenta DZ tip 2 a crescut dramatic la adolescenti in ultima decada,  recomandarile ADA din 2010 includ si criterii de testare a copiilor asimptomatici: supraponderalitate,  la care se adauga doi din urmatorii factori:
-istoric familial de DZ tip 2 la rude de gradul 1 sau 2;
-apartenenta la rase sau grupuri etnice cu risc (afroamericani, asiatici-americani, nativi americani,  hispanici-americani etc.);
-semne de rezistenta la insulina sau conditii asociate cu rezistenta la insulina (ex: acanthosis nigricans, HTA, dislipidemie, sindromul ovarelor polichistice, dismaturitate);
- istoric de diabet zaharat matern sau diabet gestational in timpul sarcinii cu copilul in cauza.

Screening-ul va fi initiat la varsta de 10 ani sau la debutul pubertatii (daca aceasta se dezvolta la varste sub 10 ani). Testarea va fi repetata la intervale de 3 ani.

Pentru multe afectiuni exista o deosebire semnificativa intre testele de screening si cele de diagnostic. Diabetul constituie o exceptie: aceleasi teste sunt folosite atat pentru screening-ul cat si pentru diagnosticul diabetului7.

La noi in tara testul recomandat pentru screening-ul diabetului este glicemia à jeun din sange venos (plasma sau ser). Acest test este preferat pentru ca este rapid, usor de efectuat si are costuri scazute1. 

sus

Recoltarea

Pregatirea pacientului in functie de tipul probei

A. À jeun (absenta aportului caloric in ultimele 8 ore)3.

B. Fara pregatire speciala; proba se va recolta la 2 ore dupa masa3.

C. Fara pregatire speciala; pacientul va mentiona timpul scurs de la ultima masa3.

D. Vezi recomandarile precizate la Testul de toleranta la glucoza per os.

La diabeticii cunoscuti recoltarea se face inaintea administrarii insulinei sau medicatiei hipoglicemiante4.

Specimen recoltat - sange venos4.

Recipient de recoltare – a) vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator sau, de preferat, b) vacutainer cu fluorura de sodiu/Na2EDTA4.

Prelucrarea necesara dupa recoltare – a) se separa serul prin centrifugare intr-un interval <2 ore  de la recoltare. Conditii: centrifugarea se face numai dupa ce coagularea este completa, astfel incat sa nu existe resturi de fibrina; separarea serului trebuie sa fie completa.

Nota: Valoarea glicemiei scade cu vechimea probei in conditiile mentinerii probei necentrifugate la temperatura camerei.

Serul se analizeaza in maxim 8 ore; daca acest lucru nu este posibil, serul se stocheaza la 2-8°C sau la -18°C4;6.

b) combinatia inhibitor de glicoliza (fluorura de sodiu) + anticoagulant asigura o stabilitate de 24 ore a glucozei in sangele integral la temperatura camerei4.

Volum proba – a) minim 0.5 mL ser4.

Stabilitate proba – a) serul separat este stabil: 8 ore la 15- 25°C; 72 de ore la 2-8°C; 1 luna la -20°C3; b) proba de sange integral este stabila 24 ore la temperatura camerei; plasma separata are aceeasi stabilitate ca si serul separat4.

sus

Metoda si interpretarea rezultatelor

Metoda - spectrofotometrica (enzimatica colorimetrica)4.

Valori de referinta3

Interpretarea valorilor glicemiei bazale se efectueaza conform criteriilor ADA:

Interpretare valori glicemie bazala (mg/dL)

Normal

60-99

Glicemie bazala modificata (IFG)

100-125

Diabet zaharat

>= 126

Nota: Diagnosticul de diabet zaharat se va stabili pe baza a cel putin 2 valori crescute  >= 126 ale glicemiei bazale obtinute in zile diferite.

Persoanele cu glicemie bazala modificata (impaired fasting glucose IFG) ca si cele cu cele cu intoleranta la glucoza (impaired glucose tolerance IGT, valori cuprinse intre 140 si 199 mg/dL la 2 ore dupa administrarea de glucoza) fac parte dintr-un grup intermediar, care, desi nu indeplineste criteriile de diagnostic ale diabetului zaharat, prezinta niveluri ale glucozei prea mari pentru a fi considerate normale. Aceste persoane au fost incadrate anterior ca avand „prediabet”. Conform noilor recomandari ADA (2010), IFG si IGT nu trebuie considerate entitati clinice de sine-statoare ci mai degraba categorii de risc crescut pentru diabet si afectiuni cardiovasculare. IFG si IGT se asociaza cu obezitate (in special abdominala), hipertensiune arteriala si dislipidemie (trigliceride crescute si HDL-colesterol scazut). Cresterea activitatii fizice, scaderea ponderala si administrarea anumitor agenti farmacologici previn sau intarzie dezvoltarea diabetului la persoanele cu intoleranta la glucoza.

Trebuie mentionat faptul ca in 2003 ADA a redus valoarea cut-off pentru IFG de la 110 mg/dL la 100 mg/dL, unul dintre scopuri fiind acela  ca prevalenta IFG sa se apropie de cea a IGT. OMS si alte organizatii preocupate de diabet nu au adoptat aceasta modificare7.

Monitorizarea pacientilor cu diabet zaharat

Un control glicemic optim reduce riscul de instalare a complicatiilor micro- si macrovasculare.

Tintele controlului glicemic la pacientii diabetici este mentionata in tabelul de mai jos1.

 

Optimal

La limita

Suboptimal

HbA1c %

<7

7-8.5

>8.5

Glicemie bazala

70-126

126-144

>144

Glicemie la 2 ore postprandial

<160

160-180

>180

Factor de conversie: mg/dl x 0.0555 = mmol/L4.

Valori critice2- nivel scazut: <40 mg/dL (femei si copii);    <50 mg/dL (barbati),  nivel crescut: >400 mg/dL.

Interpretarea rezultatelor                                                                                                                

Cresteri

• diabet zaharat, • boala Cushing, • acromegalie/gigantism, • feocromocitom,• adenom hipofizar (secretor de hormon de crestere), • hemocromatoza, • pancreatita acuta/cronica,• neoplasm de pancreas, • glucagonom, • afectiuni renale cronice, • boala hepatica avansata, • deficienta de vitamina B1 (encefalopatia Wernicke), • stres acut emotional sau fizic (infarct miocardic, AVC, convulsii)2;5.

Scaderi

• insulinom, • tumori extrapancreatice (ex. hepatom), • boala Addison, • hipopituitarism,• malabsorbtie, • necroza hepatica fuminanta (hepatita, intoxicatii), • prematuri, nou-nascuti din mame diabetice, • deficiente enzimatice (ex. galactozemie), • supradozaj insulinic, • hipoglicemie reactiva (hiperinsulinism indus alimentar, tulburari endocrine), • hipoglicemie postprandiala (dupa interventii chirurgicale gastrointestinale, intoleranta ereditara la fructoza, galactozemie)2;5.

 

sus

Limite si interferente

Pot sa apara cresteri usoare ale glicemiei in sarcina normala, la marii fumatori, obezi si persoanele sedentare. Efortul fizic intens poate genera hipoglicemie. Cresteri ale glicemei pot sa apara dupa anestezie, interventii chirurgicale si dupa administrare i.v. de glucoza.

Scaderi ale glucozei serice se pot inregistra la pacientii cu eritrocitoza (hematocrit >55%) sau leucocitoza marcata (leucemii).
• Medicamente:

Cresteri: ACTH, asparaginaza, agonisti beta adrenergici (ex. albuterol, isoproterenol, terbutalina), cafeina, calcitonina, corticosteroizi, diazoxid, diuretice (acetazolamida, clortalidona, acid etacrinic, furosemid, tiazide, triamteren), dopamina, epinefrina, estrogeni, fructoza, glucagon, indometacin, carbonat de litiu, morfina, acid nicotinic (doze mari), octreotid (somatostatin), contraceptive orale, fenotiazine, fenitoin, rifampin, streptozotocin, teofilina, tiabendazol, D- tiroxina3.

Scaderi: acetominofen (doze toxice), blocanti beta adrenergici, steroizi anabolizanti (la diabetici), antihistaminice, aspirina (doze toxice), bezafibrat, captopril, ciproteron, disopiramid, etanol, fenfluramina (la diabetici), analogi ai guanetidinei, indometacin (efecte variabile), marijuana, inhibitori MAO, nifedipina (neconcludent), pentamidina (dupa cateva zile), pivampicilina, protionamida, spironolactona, trometamina3.

Sursa:
Analize medicale de laborator si dictionar medical online, Synevo

Bibliografie

1. Diabetul zaharat tip 2. Ghid de practica pentru medicii de familie. Editura Infomedica, 2005.

2. Frances Fischbach. Chemistry studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 Ed. 2009, 324-330.

3. Frances Fischbach. Effects of the Most Commonly Used Drugs on Frequently Ordered Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 Ed. 2009, 1239-1240.

4. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.

5. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Glucose, Serum. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

6. Lothar Thomas. Blood glucose. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany, 1 Ed. 1998, 131-139.

7. Standards of Medical Care in Diabetes – 2010. American Diabetes Association.

8. WHO 2006. Definition and Diagnosis of Diabetes Mellitus and Intermediate Hyperglycaemia.

Citește și:
Citomegalovirus – Anticorpi IgM
Hemoglobina glicata (Hb A1c )
Peptidul C

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.Sursă: Laboratoarele Synevo România
Cele mai citite din Analize medicale din ultimele 7 zile
 • Testul de paternitate

  Testul de paternitate este un test genetic prin care se stabileste daca...

 • Fibromax

  Investigatia FibroMax, dezvoltata de BioPredictive, constituie o combinatie...

 • Sideremie

  Cantitatea totala de fier din organism difera in functie de varsta si...

 • Anti-HBs(cantitativ)

  Hepatita virala B se vindeca in totalitate la 90% dintre pacienti in decurs...

 • Coprocitograma

  Coprocitograma este o tehnica uzuala, care stabileste un diagnostic prezumtiv...

 • Vitamina D3 (1,25-(OH)2-Vitamina D3)

  Vitaminele D sau calciferolii sunt sintetizate din provitamine prin clivajul...

Gemeni Gemeni 22 May - 21 June

În luna mai veţi avea o stare de spirit destul de echilibrată şi nu veţi accepta ca nicio problemă să vă afecteze dispoziţia pozitivă pe care o aveţi. Natura acestei luni este una de introvertire...citește mai departe

×

Zf.ro
Surpriză COLOSALĂ după înfrângerea devastatoare suferită de PSD. Cine este marele câştigător al alegerilor Surpriză COLOSALĂ după înfrângerea...
Cea mai mare AMENINŢARE la firmelor din...
Este oficial: Cum puteţi lua 10.000 de...
BusinessMagazin.ro
Este una dintre cele mai bogate ţări din lume, dar are o IMENSĂ PROBLEMĂ SOCIALĂ. De ce au rămas peste 8 milioane de case goale Este una dintre cele mai bogate ţări din...
Cine este tânărul de 20 de ani din Botoşani...
Mediafax.ro
Game of Thrones s-a încheiat. Comentariile continuă!/ "Să n-ai încredere în nimeni!" Game of Thrones s-a încheiat. Comentariile...
Rachete Kalibr, LANSATE în Marea Neagră...
Liviu Dragnea îi cere lui Eugen Teodorovici...
Gandul.info
Un elev de liceu a văzut două profesoare tinere care stăteau de vorbă. A mers la ele sub pretextul că le întreabă ceva despre şcoală, iar ce a urmat e SCANDALOS. Adolescentul, prins accidental de poliţie/ Cadrele didactice sunt ŞOCATE Un elev de liceu a văzut două profesoare...
Noi detalii în cazul celor doi soţi care...
Şi-a cumpărat un Audi R8 de 130.000 de...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Simona Halep a votat la alegerile europarlamentare! FOTO & VIDEO | Isterie la secţia de votare din Paris: românii i-au făcut loc să intre în faţă! Simona Halep a votat la alegerile europarlamentare!...
BREAKING NEWS: România, zguduită de încă...
BREAKING NEWS: Marea lovitură a Gabrielei...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Huawei nu mai poate include slot pentru card micro SD pe telefoanele comercializate Huawei nu mai poate include slot pentru...
În timp ce HUAWEI este acuzat de spionaj,...
Telefoanele HUAWEI nu vor mai folosi ANDROID....
ProMotor.ro
GALERIE FOTO Ceauşescu voia maşina asta pentru români, dar Elena a spus NU. Chiar el a testat-o în curtea Sălii Palatului! GALERIE FOTO Ceauşescu voia maşina asta...
31 de maşini lăsate PE BUTUCI în doar...
MAŞINILE SECOND-HAND de care trebuie SĂ...
Descopera.ro
Ce PĂŢESC femeile care fac prea MULT sex. Nimeni nu le-a spus asta până acum Ce PĂŢESC femeile care fac prea MULT sex....
Cum se AJUNGE la orgasm. Nu ţine nici de...
Unul dintre cei mai BIZARI şi SÂNGEROŞI...
ULTIMA ORĂ
”Cea mai mare poveste din istoria ALEGERILOR”: Candidat ÎN LACRIMI la TV, după ce a aflat că a fost votat de doar 5 oameni, deşi familia lui are 9 membri

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.