Depozitul de grăsime: ce boli poate cauza

Chiar dacă nu ne încadrăm într-un grad ridicat de obezitate, depozitul de grăsime din jurul taliei ne afectează sănătatea.
10.10.2021
Depozitul de grăsime: ce boli poate cauza
Foto: pixabay

Chiar dacă nu ne încadrăm într-un grad ridicat de obezitate, depozitul de grăsime din jurul taliei ne afectează sănătatea. Medicul chirurg Mihai Ionescu, specializat în chirurgia obezității ne vorbește despre grăsimea acumulată în zona abdomenului, dar și despre ce boli riscăm să dezvoltăm.

„Zona abdomenului este cea mai expusă acumulării de grăsime în cazul bărbaților și a majorității femeilor. Din pricina alimentației neadecvate și a lipsei sportului, chiar și la vârste tinere, apare depozitul de grăsime suplimentar în jurul taliei. Cercetările au susținut de mult timp că excesul de greutate crește riscul apariției multor boli cronice și a complicațiilor diverse, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și accidentul vascular cerebral. Dar locul de pe corp unde se depune excesul de greutate poate face, de asemenea, o diferență în ceea ce privește starea de sănătate”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu.

Tipuri de grăsime corporală

„Indicele de masă corporală (IMC) este un raport între greutate și înălțime. Cu cât este mai mare acest IMC, cu atât crește riscul de boală. De exemplu, un IMC de 30 este clasificat ca obezitate de grad I, în timp ce un IMC între 18,5 și 24,9 este considerat greutate normală. O greutate sănătoasă se află în acest interval. Cu toate acestea, în ultimii ani, cercetările au sugerat că surplusul de grăsime din jurul abdomenului, indiferent de IMC, crește și riscul de a dezvolta anumite boli.

Există două tipuri de grăsime corporală: subcutanată și viscerală. Gândiți-vă la grăsimea subcutanată ca la „centimetrul pe care îl puteți ciupi”. Se află chiar sub piele și se găsește pe tot corpul – coapse, brațe, chiar și tălpile picioarelor. Deși prea mult din acest tip de grăsime poate fi dăunător, nivele moderate din acest tip de grăsime sunt esențiale pentru o viață normală.

Grăsimea viscerală, pe de altă parte, se găsește profund în abdomen și înconjoară sau ‘împănează’ organele majore, cum ar fi inima și ficatul. În cantități crescute, le perturbează funcția și duce la probleme de sănătate. Acest tip de grăsime este biologic activ, ceea ce înseamnă că poate deranja echilibrul mai multor hormoni și poate produce substanțe care provoacă inflamații în organism și rezistență crescută la insulină, care poate duce la diabet.

Cel mai bun mod de a determina dacă aveți prea multă grăsime abdominală este să vă măsurați talia deasupra buricului. Femeile cu o circumferință a taliei mai mare de 90 cm și bărbații cu talia mai mare de 100 cm prezintă niveluri ridicate de grăsime viscerală”, explică medicul chirurg Mihai Ionescu.

Depozitul de grăsime: boli pe care riscăm să le dezvoltăm

Medicul chirurg Mihai Ionescu spune că un surplus de grăsime viscerală poate provoca următoarele probleme de sănătate:

Probleme cardio-vasculare

Grăsimea viscerală declanșează inflamații care contribuie la bolile cardiace. În urma unui studiu la care au participat aproximativ 15.000 de bărbați și femei, timp de aproape 13 ani, cei cu cea mai multă grăsime viscerală au prezentat un risc de deces dublu din motive cardiace, comparativ cu cei din intervalul normal.

Depozitul de grăsime poate produce diabet de tip 2

Cercetările indică o asociere puternică între grăsimea viscerală și rezistența la insulină – un factor de risc pentru diabetul de tip 2. Într-un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică, acumularea de grăsime viscerală a fost legată de un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.

Performanțe mentale

Cine și-ar fi închipuit că talia ne poate afecta creierul? Un studiu publicat în British Medical Journal a constatat că circumferința abdominală la persoanele în vârstă este un predictor mai puternic al performanței cognitive slabe decât indicele de masă corporală. Un studiu publicat în revista Neurology a indicat, de asemenea, că obezitatea centro-abdominală la mijlocul vieții crește riscul de demență la vârsta a treia.

Accident vascular cerebral

Denumit informal atac cerebral, un accident vascular cerebral apare atunci când fluxul de sânge într-o anumită zonă a creierului este întrerupt, provocând moartea celulelor creierului. Un studiu din revista Stroke a arătat că dimensiunea taliei și alți markeri ai grăsimii viscerale pot fi predictori mai buni ai accidentului vascular cerebral decât IMC.

În acest studiu, participanții cu circumferințe ale taliei – mai mari de 100 cm la bărbați și 90 cm la femei – au avut un risc de patru ori mai ridicat de a dezvolta un accident vascular cerebral în comparație cu persoanele cu dimensiuni medii ale abdomenului. Persoanele cu cea mai mare grăsime abdominală au avut de aproape opt ori mai mare riscul de a dezvolta un accident vascular cerebral sau o afecțiune similară.

Deces prematur

Într-unul dintre cele mai lungi studii de sănătate din lume, cercetătorii au descoperit că persoanele cu cea mai mare grăsime abdominală au aproape dublu riscul de a muri prematur, comparativ cu cele cu cea mai mică cantitate de grăsime abdominală. Riscul de deces prematur a crescut odată cu circumferința taliei, indiferent dacă subiecții au fost supraponderali sau nu.

Grăsimea viscerală: cum o putem reduce?
Grăsimea viscerală: cum o putem reduce?
Recomandare video
Ce este glicemia normală? Explică pe scurt dr. Mihaela Posea!