Colesterol HDL scăzut? Riști boli grave! Ce să mănânci ca să crești valorile colesterolului bun

  • Publicat:

Dacă la analize ți-a ieșit colesterol HDL scăzut, trebuie să iei măsuri! Așa cum colesterolul LDL (rău) crescut poate cauza probleme de sănătate, la fel se poate întâmpla și când ai colesterolul HDL (bun) scăzut.

Valorile normale ale colesterolului HDL sunt cele între 40 și 60 mg/dL. În caz contrar, riscul să te confrunți cu sindrom metabolic, diabet și boli cardiovasculare este crescut – printre acestea, infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral, bolile coronariene (cauzate de plăcile de aterom formate pe arterele coronare) și polineuropatia periferică.

Ce semne dă colesterolul HDL scăzut

Dacă ai colesterol HDL scăzut, e foarte posibil să nu ai niciun fel de simptome până când „răul” nu este făcut. Cu alte cuvinte, este o condiție medicală silențioasă, care afectează organismul fără să dea simptome îngrijorătoare până la producerea unui eveniment cardiovascular.

Cu toate acestea, există o legătură pe care medicii au observat-o în rândul pacienților cu valori scăzute ale colesterolului HDL, și anume afectarea stării mentale.

S-a constatat că depresia, anxietatea, nervozitatea, confuzia, agitația, dificultatea de a lua decizii sunt semne care apar mai frecvent la pacienții cu colesterol HDL scăzut.

Alte posibile semne ale colesterolului HDL scăzut sunt:

Dacă te confrunți cu astfel de manifestări, programează o consultație la medic pentru o discuție și, eventual, o trimitere pentru analize de sânge care indică nivelul de colesterol HDL.

Cea mai bună dietă pentru colesterol HDL scăzut

Pe lângă renunțarea la fumat (dacă ai acest viciu), limitarea consumului de alcool și evitarea sedentarismului, cel mai bun tratament pentru colesterol HDL scăzut este… în farfurie. Altfel spus, poți aduce la normal valorile colesterolului bun dacă acorzi mai multă atenție alimentelor pe care le consumi.

Specialiștii spun că dieta cea mai eficientă din acest punct de vedere este cea mediteraneeană, unde grăsimile bune și fibrele sunt la ordinea zilei.

Printre alimentele indicate în caz de colesterol HDL scăzut se numără:

Surse: verywellhealth.com, medicalnewstoday.com, healthline.com, healthmatch.io

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân