3 alimente pe care un medic nu le-ar mânca niciodată. Te îmbolnăvesc garantat!

  • Publicat:

Ești ceea ce mănânci! Și sănătatea ta e strâns legată de alimentația pe care o ai. Motiv pentru care, dacă vrei să te ferești de boli grave, e important să dai mai multă atenție alimentelor din farfurie. 

Un medic gastroenterolog dezvăluie care sunt alimentele de care nu s-ar atinge niciodată.

Prăjeli cu mult ulei

Singura parte bună a prăjelilor este gustul lor bun. Din păcate, această plăcere e umbrită de efectele nocive ale acestor alimente.

Din cauza cantității mari de grăsimi saturate, alimentele prăjite în mult ulei duc la probleme digestive. De asemenea, grăsimea în exces duce la o hipersecreție de bilă, care se manifestă prin greață, balonare, crampe abdominale.

Inflamațiile și stresul oxidativ celular – factori de risc major implicați în dezvoltarea multor forme de cancer – sunt alte pericole ale consumului frecvent de prăjeli.

Brânză foarte grasă

Lactatele cu conținut mare de grăsime, deși conțin multe proteine și calciu, sunt alte alimente pe care un medic nu le recomandă niciodată spre consumul zilnic.

Laptele, brânza, untul, în general lactatele cu multă grăsime se digeră mult mai greu și cresc riscul de indigestie și înrăutățire a simptomelor de reflux gastroesofagian.

Totodată, aceste alimente consumate în exces pot perturba echilibrul microbiomului intestinal și nivelurile hormonale din cauza aditivilor sintetici și a antibioticelor folosite în procesul de producție.

În cazul persoanelor care au probleme cu inima sau predispoziție la afecțiuni renale, este contraindicat consumul de lactate tip brânză foarte sărată, deoarece crește riscul de hipertensiune și pietre la rinichi.

Balonarea, diareea, gazele intestinale în exces și durerile abdominale pot fi, de asemenea, probleme care survin pe fondul consumului excesiv de lactate, atât din cauza conținutului mare de grăsime, dar și a lactozei, pe care multe persoane nu o tolerează.

Mezeluri afumate, uscate, sărate

Salamul, cârnații, baconul, șunca de porc, toate aceste „delicatese” sunt extrem de procesate și conțin cantități mari de grăsimi, sare și nitriți cancerigeni.

Studiile arată că un consum frecvent de mezeluri este asociat cu un risc mult mai mare de apariție disbiozei intestinale și a cancerului de colon. 

De asemenea, sunt extrem de nocive pentru stomac, deoarece au foarte puține fibre, dar multă sare și grăsime, care duc la obezitate, inflamații în corp și tot felul de boli asociate – hipertensiune, diabet, afecțiuni renale, hepatice, astm, boala Crohn, sindrom de intestin iritabil sau chiar depresie.

Sucurile cu zahăr, otravă pentru sănătate

La capitolul lichide, un medic nu s-ar atinge niciodată de sucurile acidulate cu sau fără zahăr (dar cu îndulcitori), nici măcar pe cele naturale nu le-ar consuma decât rareori și în cantitate mică.

Cele mai comune simptome ale consumului de sucuri de acest tip sunt balonarea, crampele la stomac, refluxul acid, constipația sau diareea.

Consumul zilnic de băuturi carbogazoase cu zahăr este asociat cu creștere în greutate, rezistență la insulină, inflamații care afectează mucoasa stomacului, dar și scăderea densității osoase, care are drept consecință osteoporoza.

Și noi ce mai mâncăm? 

Chiar dacă lista de sus pare că însumează cam tot ce mâncăm în mod normal, există variante mult mai sănătoase – trebuie doar să vrem!

Pune în coșul de cumpărături fructe și legume proaspete sau congelate (sunt la fel de bune!), verdețuri, cereale integrale, nuci, semințe, condimente, carne slabă de pește, curcan, pui, lactate cu mai puțină grăsime și, desigur, apă din belșug.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân