Constipația și gazele urât mirositoare: care sunt cauzele?

02.02.2023

Gaze urât mirositoare? Inevitabil, toți ne-am confruntat, la un moment dat sau de mai multe ori în viață, cu această problemă neplăcută. De vină sunt, de regulă, anumite alimente pe care le consumăm, dar există și diverse afecțiuni ce se pot manifesta prin gaze urât mirositoare.

Vezi mai jos care sunt principalele cauze ale acestui simptom neplăcut și când este cazul să te adresezi unui medic.

Gaze urât mirositoare cauzate de alimente bogate în fibre

Anumite alimente cu conținut ridicat de fibre și sulf „petrec” mai mult timp în stomac, deoarece sunt digerate treptat. Astfel, pot fermenta și duc la apariția gazelor urât mirositoare. Printre aceste alimente se numără broccoli, conopida, sparanghelul, varza, bok choy, ceapa, prazul, ridichile, ouăle, usturoiul etc.

Alimentele care conțin rafinoză duc la gaze urât mirositoare

Rafinoza este o substanță care se regăsește în alimente precum fasole, linte și legume crucifere. Deși sunt bogate în proteine, antioxidanți, vitamine și minerale, aceste alimente au „reputația” de a cauza gaze urât mirositoare și balonare, deoarece ducem lipsă de enzime care să eficientizeze digestia rafinozei.

Însă putem preveni acest lucru dacă ținem fasolea în apă cu bicarbonat de sodiu înainte de a o găti.

Atenție la îndulcitori!

Sorbitolul și xilitolul sunt ingrediente adesea folosite în compoziția băuturilor carbogazoase dietetice, fără zahăr, uneori și în guma de mestecat. Acești îndulcitori nu sunt absorbiți integral, așa că traversează colonul, unde pot da naștere insuportabilelor gaze urât mirositoare.

Medicamente care pot duce la gaze urât mirositoare

Antibioticele distrug bacteriile rele, dar și pe cele bune din stomac, care ajută la procesul digestiei. În lipsa acestor bacterii bune, apar simptome precum balonarea, constipația și gazele urât mirositoare.

Alte medicamente care pot cauza flatulență sunt orlistatul (recomandat persoanelor cu obezitate) și antidiabeticele, precum și suplimentele cu fier.

Constipație și gaze urât mirositoare

Da, această combinație est des întâlnită, mai ales dacă nu bei suficientă apă și nu mănânci fructe și legume proaspete, plus cereale integrale bogate în fibre, care ușurează tranzitul intestinal. Constipația presupune stagnarea materiilor fecale în intestinul gros, unde se acumulează bacterii ce duc la mirosul urât al gazelor intestinale.

Intoleranța la lactoză sau la gluten

Sensibilitatea sau intoleranța la lactoză sau gluten poate fi de vină pentru apariția gazelor urât mirositoare, dar și a altor simptome, precum balonarea, diareea, oboseala, crampele abdominale, scăderea în greutate.

Dacă ai astfel de simptome frecvent și crezi că de vină pot fi lactatele sau produsele care conțin gluten, programează o vizită la medic pentru a afla care este cauza precisă, dar și tratamentul indicat.

Infecții bacteriene sau cancer de colon

Dacă gazele urât mirositoare sunt însoțite și de alte manifestări neobișnuite, cum ar fi scăderea în greutate, scaunul cu sânge, balonarea, durerile abdominale, diareea persistentă, e important să te adresezi unui medic gastroenterolog. De vină pot fi bolile inflamatorii intestinale (colita ulcerativă, boala Crohn), ocluzia intestinală, infecția cu Clostridium difficile, prezența unor polipi colonici benigni sau maligni.

Când e cazul să mergi la medic

Gazele urât mirositoare nu sunt un semnale de alarmă, în majoritatea cazurilor. Dar dacă apar și alte simptome și problemele persistă, e bine să te adresezi medicului pentru investigații suplimentare. Printre simptomele care ar trebui să te îngrijoreze se numără:

  • Durerile sau crampele abdominale puternice
  • Senzația de greață și vărsăturile
  • Diareea
  • Incontinența fecală
  • Scaunul cu sânge
  • Scăderea în greutate
  • Febra crescută
  • Slăbiciunea musculară
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Chemoembolizarea hepatică, soluție pentru tumorile și metastazele din ficat