Cum depistezi brânza falsă. La ce să fii atent când o cumperi

La ce să fii atent când cumperi brânză şi cum depistezi telemeaua falsă. Află ce sortimente de brânză sunt indicate la dietă.
  • Publicat:
Cum depistezi brânza falsă. La ce să fii atent când o cumperi
Cum depistezi brânza falsă. La ce să fii atent când o cumperi. Foto: profimediaimages.ro

La ce să fii atent când cumperi brânză? Iată o întrebare pe care mulţi dintre noi ne-o punem când ne aflăm în faţa raftului din supermarket.

Brânzeturile îngraşă, mai ales dacă le consumăm în exces. Dar sunt esenţiale pentru sănătatea noastră, mai ales a copiilor, pentru că sunt o sursă excelentă de proteine, vitamine şi calciu, care nu trebuie să lipsească din alimentaţia celor mici.

O menţiune trebuie neapărat făcută la acest capitol: în cazul copiilor, cele mai sănătoase sortimente de brânză sunt cele uşoare, proaspete, cum ar fi brânza de vaci, telemeaua de capră sau urda.

Nicidecum brânza topită (care, apropo, este contraindicată şi persoanelor care suferă de osteoporoză, deoarece abundă în fosfor, un mineral care împiedică fixarea calciului în oase), caşcavalul gras (în 100 de grame de caşcaval se regăsesc nu mai puţin de 450 de calorii) sau brânza cu mucegai ori cea de burduf, foarte sărată (contraindicată şi persoanelor hipertensive).

Aspecte de care să ţii cont când cumperi brânză

Dacă plănuieşti să cumperi brânză din piaţă ori de la târgurile cu produse tradiţionale, neapărat alege sursele certificate, unde ai siguranţa că produsele au fost preparate şi depozitate în condiţii de igienă corespunzătoare.

Apoi, fii atent la aspectul şi mirosul sortimentului de brânză pe care ai pus ochii. Ca regulă generală, brânzeturile moi, cum ar fi brânza proaspătă de vaci, caşul sau urda, se alterează mai uşor şi „prind” o peliculă, iar mirosul este asemănător amoniacului.

Desigur, un aspect esenţial de care să ţii cont când cumperi brânză este termenul de valabilitate. Însă acesta poate fi orientativ, mai ales în cazul sortimentelor de brânză comercializate la vrac, tăiate cine ştie când. În acest caz, este indicat să întrebi comerciantul care este data de producţie, termenul de valabilitate, dar şi când a fost tăiată ultima dată bucata de brânză.

Nu în ultimul rând, citeşte eticheta şi vezi ţara/oraşul producătorului. Este de preferat să alegi sortimente de brânză produse local. De asemenea, acest indiciu îţi arată că produsul este proaspăt şi (probabil) nu a fost necesară adăugarea de aditivi sau conservanţi care să crească termenul de valabilitate pentru a ajunge în siguranţă pe rafturile magazinelor după lungi distanţe parcurse (şi unde vor mai zăbovi o perioadă, până vor fi cumpărate).

Să nu uităm de un alt aspect: igiena! Priveşte cu atenţie galantarele, vezi dacă sunt curate şi funcţionale, ţine cont de aspectul comerciantului (dacă are capul acoperit, dacă poartă mănuşi).

Foto: envato

Cum depistezi telemeaua falsă

Din păcate, nu toţi producătorii respectă reţetele tradiţionale şi preferă să înlocuiască ingrediente clasice din compoziţia brânzeturilor pentru a-şi creşte profiturile.

Telemeaua este un tip de brânză adesea falsificat, cu un conţinut foarte mare de sare. De altfel, studii independente realizate în ultimii ani au constatat că aproape jumătate din brânzeturile de pe piaţă sunt falsificate.

Această falsificare constă în înlocuirea parţială a proteinelor laptelui, respectiv cazeina, cu proteine de origine animală (praf de albuş de ou, plasmă sangvină, hidrolize de gelatină etc.) sau adaosul de proteine vegetale (mazăre, soia, cereale etc.).

Cum îţi dai seama că telemeaua nu este ce trebuie? Simplu: o desărezi.

Pune telemeaua în apă şi aşteaptă câteva minute. Dacă se înmoaie şi îşi modifică culoarea, mai bine o arunci şi faci şi o reclamaţie la Protecţia Consumatorilor.

Telemeaua autentică trebuie să îşi menţină fermitatea, indiferent cât de mult timp o ţii în apă.

O altă metodă prin care îţi dai seama că brânza este de calitate este următoarea: pune în apă fiartă câteva bucățele de brânză și lasă pe foc câteva minute. Dacă brânza se dizolvă, înseamnă că nu este de calitate și conține tot felul de adaosuri și prafuri.

În schimb, dacă rămâne fermă, înseamnă că s-a folosit în compoziție lapte. Brânza bună trebuie să se fărâmițeze între degete, nu să se întindă precum untul.

Foto: envato

Sortimente de brânză recomandate la dietă

Dacă eşti la dietă, dar pofta de brânzeturi nu poate fi nicicum ţinută în frâu (de altfel, nici nu e recomandat), alege cu grijă sortimentele şi consumă cu moderaţie. Orice aliment, oricât ar fi de sănătos, consumat în exces devine periculos.

Urda este tipul de brânză care primeşte premiul 1 cu coroniţă la capitolul „de dietă”, deoarece are un conţinut de grăsime de doar aproximativ 8% şi este foarte uşor de digerat. De asemenea, este recomandată şi persoanelor care au probleme cu ficatul, datorită aminoacizilor conţinuţi care ajută la regenerarea celulelor hepatice.

Pe locul secund este brânza proaspătă de vaci, dar cu conţinut redus de grăsime, recomandată atât celor la dietă, cât şi copiilor.

Brânza de capră este, la rândul ei, indicată celor care vor să mănânce sănătos şi care au intoleranţă la lactoză, dar se recomandă consumul cu moderaţie, pentru că este totuşi destul de grasă.

Caşcavalul şi mozzarella (atenţie, cea autentică se obţine numai din lapte de bivoliţă) fac parte din categoria brânzeturilor „de consumat în porţii foarte mici”, deoarece au conţinut crescut de grăsime, deci şi multe calorii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și ...
citește mai mult
Recomandare video
Protecția solară pe înțelesul tuturor