Intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza – descriere generala

Intoleranta la lactoza este cea mai frecventa forma de deficit enzimatic intestinal, afectand toate categoriile de varsta. Enzima deficitara este lactaza, care in mod normal, la nivelul marginii in perie din intestin, produce hidroliza lactozei din lapte.

Lactoza care nu este digerata pana la galactoza si glucoza in intestinul subtire, trece in colon unde este fermentata sub influenta bacteriilor de la acest nivel. Se pare ca aproximativ 70% din populatia adulta este deficienta in lactaza, ceea ce a sugerat ca aceasta este starea normala.

Variatii: Exista deficite congenitale (rare) de lactaza, ce se manifesta in perioada de nou nascut. Intoleranta la lactoza poate fi secundara unor infectii virale sau bacteriene intestinale sau altor boli care lezeaza epiteliul intestinal (boala Crohn,boala celiaca). Cea mai frecventa forma este cea datorata hipolactaziei (reducerea activitatii lactazei dupa intarcare).

Cauze: Deficitul de lactaza, care poate fi primar (genetic) sau secundar (altor afectiuni ale intestinului subtire).

Factori de risc: Malabsorbtia lactozei este mai frecventa la anumite populatii (asiatici, sudamericani, africani). Intoleranta la lactoza apare de obicei dupa intarcare, incidenta este scazuta la copii sub 6 ani, apoi incidenta creste, avand un varf intre 10-16 ani.

Cai de trasmitere: Genetica (pentru deficitul primar de lactoza).

Simptomele intolerantei la lactoza

diaree,
– dureri abdominale,
– flatulenta,
– balonare

Simptomele apar din cauza lactozei nedigerate ce ramane in intestin si actioneaza osmotic,atragand apa in intestin si este fermentata de bacteriile intestinale,generand diferiti acizi organici si gaze precum bioxid de carbon si hidrogen.

Investigatii radioimagistice si de laborator

– determinarea nivelului de H2 in aerul expirat la 60-90 minute dupa ingestia de lactoza
– testul de toleranta la lactoza
– biopsia de mucoasa intestinala

Diagnosticul de intoleranta la lactoza

Diagnosticul se stabileste pe baza urmatoarelor teste:
– istoric de simptome, aparute dupa ingestie de lapte
– niveluri crescute de H2 in aerul expirat. Testul evidentiaza valori crescute de H2 in aerul expirat la 60-90 minute dupa ingestia de lactoza
– testul de toleranta la lactoza anormal. In timpul testului, se ingera o doza de lactoza si daca pacientul are o cantitate adecvata de lactaza, glicemia va creste, intrucat lactoza este hidrolizata in galactoza si glucoza de catre enzima intestinala numita lactaza. In cazul unui pacient cu intoleranta la lactoza, glicemia nu va creste, deoarece lactoza nu este absorbita si este eliminata in colon si poate produce simptomele amintite.
– biopsia de mucoasa intestinala.

Tratamentul pentru intoleranta la lactoza

Se refera in principal  la modificarea alimentatiei. Simptomele sunt ameliorate prin reducerea consumului de alimente bogate in lactoza. O dieta complet fara lactoza nu este obligatorie.

Majoritatea pacientilor cu intoleranta la lactoza pot consuma cantitati mici de lactoza (<12 g lactoza, reprezentand aprox 240 ml lapte) fara simptome majore, mai ales asociata unei mese sau in produse lactate fermentate (branza maturata) sau iaurt (toleranta iaurtului este data de galactozidaza microbiana din culturile bacteriene, ce faciliteaza digestia lactozei in intestin).

Iaurtul congelat nu este bine tolerat din cauza ca enzimele microbiene sunt inactivate la temperaturi scazute.

Lactoza poate fi prezenta in multe alimente,precum :
– Lapte si produse lactate inclusiv inghetata
– Painea si alte produse de patiserie
– Cereale procesate pentru micul dejun
– Cartofi instant, supe si bauturi
– Margarina, unt
– Carne preparata
– Sosuri de salata
-Bomboane si alte gustari
– Amestecuri pentru cozonac, biscuiti si prajituri

Exista si produse lactate tratate cu lactaza sau se poate administra enzima ca atare inaintea unei mese ce contine lactoza.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Complicatiile pot aparea secundar aportului inadecvat de calciu si vitamina D. Pacientii care evita lactatele s-ar putea sa aiba nevoie de suplimente de calciu si vitamina D sau sa includa in dieta surse fara lactoza de astfel de nutrienti.

Surse de calciu : vegetale cu frunze verzi, broccoli, alune, pesti mici (sardine), fructe de mare, tofu precipitat pe baza de calciu, seminte de floarea soarelui. Alimentele bogate in vitamina D: lapte de soia, de orez, de migdale fortificat cu vitamina D.

Profilaxie: Se refera la preventia infectiilor virale sau bacteriene intestinale.

Recomandari Medicale

Pacientii se vor adresa medicului pediatru, gastroenterolog, nutritionist.

Se administreaza preparate cu lactaza, cate o capsula exact inainte de masa ce contine lactoza.

Medicină alternativă- probiotice

Probioticele sunt organisme vii prezente în intestine care ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos. Probioticele sunt cunoscute și sub numele de culturii vii sau active care se regăsesc în anumite iaurturi și suplimente sub formă de capsule.

De multe ori, ele sunt folosite pentru afecțiunile gastrointestinale precum diareea sau sindromul colonului iritabil. Acestea ajută organismul să digere lactoza. Probioticele sunt considerate sigure și pot fi luate în calcul ca metodă de tratament, scrie Mayo Clinic.

Articol revizuit 2022 cu surse: mayoclinic.org

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Mariana Rosculete-Dinu - Medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice
Dr. Mariana Rosculete-Dinu este medic primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București. In prezent, dr. Mariana Rosculete-Dinu ofera consultatii in cadrul Clinicii Medikali. Date de contact: Adresa clinica: ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”