Ce se întâmplă dacă bei zilnic 2 căni de borș. Efectele sunt rapide și uimitoare!

  • Publicat:
Ce se întâmplă dacă bei zilnic 2 căni de borș. Efectele sunt rapide și uimitoare!
Foto: Shutterstock

Dieta cu borș este o soluție excelentă pentru slăbire și detoxifiere, dar și pentru menținerea energiei, a sănătății plămânilor sau reglarea glicemiei. Borșul poate fi preparat acasă, din tărâțe de grâu și mălai. De altfel, dieta cu borș are cele mai mari beneficii dacă bei borș natural, făcut în casă. 

Mai jos îți spunem care este rețeta de borș de casă, ce beneficii are dieta cu borș pentru silueta și sănătatea ta, dar și cine nu ar trebui să îl consume.

Dieta cu borș de casă

Borşul este o soluţie excelentă pentru a pierde câteva kilograme, dar şi pentru detoxifierea organismului. Ingredientele folosite la prepararea borşului conţin vitamine, minerale, acizi şi fermenţi. Aceste substanțe stimulează digestia, favorizează eliminarea toxinelor din organism şi scăderea în greutate, redându-i organismului energia de care are nevoie.

Mai mult decât atât, borşul de casă este foarte sărac în calorii, dar are o cantitate generoasă de calciu, ceea ce înseamnă că poţi slăbi rapid şi fără prea mare efort.

Din tărâţele de grâu, borşul absoarbe fibre, proteine, magneziu, potasiu şi proteine, care îţi curăţă organismul de substanţele nocive şi în acelaşi timp te ajută să pierzi câţiva centimetri în talie.

Drojdia care contribuie la fermentarea tărâţelor este şi ea benefică pentru silueta ta. Conţine enzime care descompun rapid mâncarea consumată şi îţi previn acumularea de grăsimi pe vasele de sânge.

Ingredientul de bază al borşului sunt binecunoscutele tărâţe de grâu fermentate în apă, care dau naştere acestui lichid gălbui, cu gust acru şi efecte terapeutice deosebite.

În dieta cu borș se poate consuma lichidul ca atare, dar și ciorbe cu legume foarte sănătoase: borș de fasole, de vită, de linte, de lobodă, de sfeclă roșie etc.

Dieta cu borș de casă te ajută să slăbești și să ai plămâni sănătoși. Beneficiile borșului
Sursa foto: Shutterstock

 

Beneficiile borșului pentru sănătate

Borşul este un tonic natural care conţine multe minerale, complexul de vitamine B şi multă vitamina C. Fiind un produs natural, este foarte bogat în enzime. Ingredientul de bază al borşului sunt tărâţele de grâu, care conţin vitamine din grupul B, betacaroten, minerale, aminoacizi esenţiali şi carbohidraţi.

Iată ce afecțiuni pot fi ameliorate prin consumul de borș:

  • Boli respiratorii și pulmonare: bronşită, astm, sinuzită – două căni de borş băute zilnic ajută la ameliorarea acestor boli şi, mai ales, preîntâmpină agravările şi recidivele. Se fac cure de câte trei săptămâni cu borş, care se bea de obicei cu un sfert de oră înainte de masă.
  • Adjuvant în tuberculoză – se bea în fiecare zi o jumătate de litru de borş, pe stomacul gol, înainte de mesele principale. Se pare că anumite substanţe active din borş blochează dezvoltarea bacililor care provoacă această maladie.
  • Alcoolism – pentru trezirea din beţie se beau 1-2 litri de borş dintr-odată. De asemenea, se bea minimum 1 litru din această licoare a doua zi, pentru a combate simptomele mahmurelii, cum ar fi ameţeala, durerea de cap, tremurăturile membrelor, senzaţia de vomă. Se spune că cei care beau zilnic borş mult nu mai simt nevoia să bea alcool.
  • Indigestie, vărsături – se bea zilnic înainte de masă o jumătate de pahar  de borş.
  • Oboseală cronică – se bea un sfert de litru de borş dintr-odată pentru revigorarea rapidă a organismului şi a sistemului nervos.
  • Reglează glicemia, fiind astfel util persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.

Borşul are şi contraindicaţii pentru persoanele cu probleme gastrice, care ar putea să nu îl tolereze. De asemenea, consumul de borş nu este recomandat în cazul dispepsiei acide.

Rețetă de borș de casă

Un ingredient important al acestei reţete sunt huştele (drojdia de borş). O variantă ar fi să cumperi de la ţăranii din piaţă o sticlă sau două de huşte sau ţi le poţi prepara chiar tu, în casă.

Astfel, cu două zile înainte de a face borşul, amestecă într-un recipient 300 de grame de tărâţe de grâu şi 300 de grame de mălai, toarnă un pic de apă rece, astfel încât compoziţia să fie doar un pic umedă, nu moale. Amestecă (de fiecare dată când amestecăm se foloseşte o lingură de lemn), acoperă şi lasă la căldură două zile.

Apoi, într-o găleată sau oală de aproximativ 10 litri se pun 600 de grame de tărâţe de grâu şi 600 de grame de mălai, se amestecă cu un pic de apă rece, astfel încât să fie umede, după care se adaugă şi sticla de huşte. Se amestecă din nou, iar în compoziţie se pune şi o crenguţă de leuştean.

Se pune pe foc o oală cu apă, aproximativ 10 litri, iar când dă în clocot se ia de pe foc. Se lasă câteva secunde, după care se toarnă peste compoziţia din găleată până se umple recipientul. Se amestecă compoziţia foarte bine, se pune un capac peste, se bagă recipientul într-un sac sau sacoşă din nailon, se strânge bine, se acoperă cu o pătură şi se lasă la căldură.

Se lasă aşa 24 de ore, timp în care se mai amestecă o singură dată, după care se acoperă din nou. După cele 24 de ore, amestecul se scurge, se pune în sticle, iar vasul se mai umple o dată, de această dată cu apă călduţă, nu fiartă. Acest procedeu se poate repeta de două ori.

După aceea, compoziţia rămasă în găleată (huştele) se pun în 1-2 sticle şi se lasă la frigider pentru data următoare în care vom dori să preparăm din nou borş.

dieta cu borș
Sursa foto: Shutterstock

Obiceiuri și superstiții despre borș

Puţin cunoscut în ţările occidentale, la români (ruşii sunt şi ei maeştri ai „terapiei” cu borş) există o sumedenie de tradiţii legate de virtuţile purificatoare şi energizante ale acestei licori, considerată în multe zone ale ţării drept magică.

În Bucovina, de pildă, înainte de intrarea în post şi înainte de mesele de sărbători, toate vasele şi tacâmurile erau clătite în borş şi apoi erau binecuvântate cu semnul crucii, ca să fie „spălate toate relele”.

În Oltenia, se spunea că borşul cel mai bun este cel făcut de oamenii iuţi şi harnici.

În Moldova, borşul era remediu pentru copiii deocheaţi, care nu mâncau şi plângeau des, dar şi pentru oamenii „leneşi la mâncare şi la muncă”.

În fine, faima cea mai mare şi-a câştigat-o borşul prin aceea că are capacitatea, încă neexplicată de ştiinţă, că trezeşte omul din beţie. Mai mult, el înlătură mai toate simptomele intoxicaţiei cu alcool (ale mahmurelii), fiind un remediu fără egal în această direcţie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc