Alcoolismul: cauze, simptome, tratament

Alcoolismul: cauze, simptome, tratament

Alcoolismul: definiţie

Alcoolismul sau dependenţa de alcool este, potrivit Manualului de Diagnostic şi Statistică al Tulburărilor Mintale, un grup de fenomene fiziologice, comportamentale şi cognitive în care utilizarea alcoolului devine prioritară pentru individ.

Dorinţa de a consuma alcool este foarte puternică, uneori copleşitoare, însă efectele asupra sănătăţii fizice şi psihice, asupra relaţiilor de familia sau asupra carierei nu se lasă aşteptate.

Dependenţa de alcool duce în majoritatea cazurilor la apariţia unor probleme grave ale ficatului, însă şi starea psihică a pacientului are de suferit. Consumul problematic de alcool este implicat în apariţia a peste 200 de boli şi afecţiuni, dintre care doar 30 au alcoolul parte din denumire.

Cu cât corpul se obişnuieşte cu substanţa respectivă, cu atât organismul va cere mai mult pentru a obţine efectul dorit, iar renunţarea la alcool presupune apariţia simptomelor de sevraj, care pot fi evitate prin consumul substanţei respective, creându-se astfel un cerc vicios din care individul simte că nu are scăpare.

Potrivit studiului Global Burden of Disease, realizat în 2010, alcoolul ocupă locul 5 în lista factorilor de risc globali implicaţi în îmbolnăviri şi leziuni, la nivel mondial, fiind depăşit doar de sexul neprotejat, obezitate, fumat şi hipertensiune arterială.

Un studiu realizat în 2017 de National Survey on Drug Use and Health a arătat că peste jumătate dintre adulţi consumă frecvent alcool, adică peste 5 băuturi/lună în cazul bărbaţilor şi mai mult de 4 băuturi alcoolice/lună în cazul femeilor. Acelaşi studiu arată că persoanele cu vârsta între 18 şi 34 de ani sunt cele mai predispuse la alcoolism.

Chiar dacă sunt conştiente că alcoolul are consecinţe negative, precum pierderea locului de muncă, probleme de sănătate sau distrugerea relaţiei de cuplu, astfel de persoane continuă să consume alcool deoarece dependenţa este foarte puternică. Din fericire, există metode prin care alcoolismul poate fi tratat. Important este ca persoana respectivă să conştientizeze că are o problemă şi să ceară ajutor.

Alcoolismul: simptome

Este destul de dificil pentru cei apropiaţi să îşi dea seama că persoana dragă lor suferă de alcoolism, pentru că atitudinea celei din urmă poate fi ambiguă în legătură cu acest obicei: fie face asta pe ascuns, fie preferă să evite cu orice preţ subiectul, devenind anxioasă, nervoasă sau chiar violentă atunci când i se spune că alcoolul ar putea fi o problemă.

Există însă unele semne care pot sugera existenţa dependenţei de alcool.

  • Lipsa de interes pentru activităţile obişnuite
  • Nevoia de a consuma din ce în ce mai mult alcool pentru a obţine starea de euforie
  • Oboseala, starea de rău sau iritabilitatea
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Neglijarea igienei personale
  • Incapacitatea de a refuza o băutură alcoolică

De asemenea, dependenţa de alcool poate duce la unele probleme de sănătate grave, precum:

  • Aritmii, hipertensiune, infarct
  • Boli de ficat (steatoză, hepatită alcoolică, fibroză, ciroză, carcinom hepatocelular)
  • Pancreatită
  • Cancer esofagian, de ficat, de sân, colorectal
  • Pneumonie, tuberculoză
  • Tulburări de memorie, dificultăţi de concentrare
  • Confuzie, tremur
  • Depresie, anxietate, tulburare bipolară, fobie socială, atacuri de panică sau alte tulburări de natură psihică

De asemenea, alcoolismul are consecinţe şi pe plan social, cum ar fi: pierderea locului de muncă, divorţul, rezultatele slabe la învăţătură, violenţa domestică, şomajul, izolarea socială, dificultăţile financiare etc.

Dacă o persoană apropiată dă semne că este dependentă de alcool, poate fi dificil să iei atitudine şi să realizezi ce este de făcut. Ai putea fi îngrijorată sau frustrată că nu doreşte ajutor sau poate chiar speriată de comportamentul ei violent ori de consecinţele pe care le poate avea alcoolul asupra sănătăţii ei. Astfel de reacţii sunt fireşti şi nu trebuie să intri în panică, deoarece există soluţii. Încearcă să vorbeşti cât mai deschis cu persoana respectivă, să o convingi că are nevoie de ajutor de specialitate şi să acest viciu îi pune în pericol viaţa.

De multe ori, alcoolicului îi este dificil să admită că are o problemă, dar dacă nu îl judeci, îi spui cu argumente care este situaţia şi care sunt consecinţele, îl poţi determina să capete încredere în vorbele tale şi să accepte ajutor.

Alcoolismul: cauze

Cauza exactă a alcoolismului nu este pe deplin cunoscută, însă specialiştii cred că de vină pot fi modificările chimice care au loc la nivelul creierului survenite pe fondul consumului de alcool. Aceste modificări cresc senzaţia de euforie, motiv pentru care alcoolul creează dependenţă şi persoana respectivă tinde să bea din ce în ce mai mult pentru a atinge această stare de bine, dar care, pe de altă parte, face ravagii în organism.

La un moment dat, alcoolicul îşi poate da seama că nu este în regulă ceea ce face, dar apariţia simptomelor de sevraj îl pot determina să consume din nou alcool, pentru a scăpa de aceste manifestări, creându-se astfel un cerc vicios cu potenţial fatal.

Există însă şi anumiţi factori de risc implicaţi în dependenţa de alcool, precum:

  • Tulburările de natură psihică (depresie, anxietate, schizofrenie)
  • Un părinte alcoolic – dependenţa de alcool ar putea fi moştenită pe cale genetică în proporţie de 40-60% arată studiile în domeniu
  • Consumul a peste 15 băuturi alcoolice/săptămână la bărbaţi şi a peste 12 băuturi/săptămână la femei
  • Stresul şi presiunea socială
  • Încrederea de sine scăzută
  • Traiul într-o familie sau într-o comunitate unde consumul de alcool este văzut ca un lucru pozitiv sau banal

Alcoolismul: diagnostic

Diagnosticul de alcoolism se stabileşte pe baza mai multor criterii stabilite de Manualul de Diagnostic şi Statistică al Tulburărilor Mintale (DSM-5). Pentru a fi diagnosticată cu alcoolism, o persoană trebuie să confirme cel puţin două dintre criteriile mai jos menţionate, care au în vedere o perioadă de 12 luni:

  • Consum alcool în cantităţi mari sau de multă vreme
  • Nu pot renunţa la alcool chiar dacă simt că trebuie să fac asta
  • Îmi ia mult timp să ajung la starea de euforie, dar şi să scap de efectele alcoolului
  • Simt o poftă incontrolabilă de a consuma alcool
  • Nu pot duce la bun sfârşit activităţile de la şcoală, muncă, acasă, din cauza efectelor alcoolului
  • Continui să consum alcool chiar dacă asta îmi afectează relaţiile cu cei dragi sau îmi creează probleme la muncă
  • Prefer să consum alcool, decât să am alte activităţi recreaţionale (citit, sport etc.)
  • Consum alcool chiar şi când urc la volan sau la muncă
  • Continui să consum alcool deşi observ anumite simptome fizice sau psihice (nervozitate, tremur, dureri de cap, anxietate etc.)
  • Simt nevoia să consum din ce în ce mai mult alcool pentru a ajung la starea de bine pe care mi-o oferea altădată
  • Am simptome de sevraj dacă încerc să renunţ la alcool

Pe lângă acest chestionar, medicul ar putea recomanda efectuarea anumitor analize pentru ficat, pentru a vedea dacă acesta funcţionează normal. Consumul de alcool în cantităţi mari şi pe termen lung poate cauza leziuni şi boli severe la nivelul ficatului, organul responsabil de eliminarea toxinelor din organism.

Citeşte aici care sunt analizele recomandate pentru evaluarea funcţiei hepatice şi în ce constă dieta pentru un ficat sănătos!

Alcoolismul: tratament

Tratamentul alcoolismului vizează, în primul rând, renunţarea la alcool, numită abstinenţă. Însă acesta poate diferi în funcţie de fiecare situaţie, de vârsta pacientului, de starea lui de sănătate sau chiar de complianţa lui la tratament.

Renunţarea la alcool este primul pas, dar şi cel mai greu de făcut. În acest sens, este nevoie de consilierea unui psihoterapeut, care îl poate ajuta pe pacient, prin tehnici specifice, să conştientizeze ce l-a determinat să apeleze la alcool, care sunt căile prin care poate obţine alinare prin alte metode decât prin consumul de alcool şi cum poate faţă simptomelor de sevraj.

Există şi anumite medicamente care pot fi recomandate în perioada de abstinenţă şi care pot uşura starea pacientului, dar acestea trebuie luate numai la recomandarea medicului curant.

De asemenea, în cazul în care alcoolul a produs deja daune ficatului, pot fi necesare tratamente specifice pentru afecţiunea respectivă.

 

Alcoolismul: riscuri

Efectele pe termen scurt ale consumului de alcool sunt prezentate mai jos. Aceste informații se bazează pe presupunerea că aveți o toleranță normală la alcool. Consumatorii dependenți cu o toleranță mai mare la alcool pot bea adesea mult mai mult fără a experimenta efecte notabile.

După ce bei 1, 2 unități de alcool, ritmul cardiac se accelerează, iar vasele de sânge se dilată, oferindu-ți starea în care devii sociabil și vorbăreț, acea stare asociată cu consumul moderat de alcool.

După ce beți 4 până la 6 unități de alcool, creierul și sistemul nervos încep să fie afectate, mai ales acea parte a creierului asociată cu judecata și luarea deciziilor, făcându-vă să fiți mai nesăbuiți și mai dezinhibați. Alcoolul afectează, de asemenea, celulele sistemului nervos, făcându-vă să vă simțiți amețit și afectându-vă în mod negativ timpul de reacție și coordonarea.

După ce ați băut 8 până la 9 unități de alcool, timpii de reacție vor fi mult mai lenți, vei începe să te poticnești în vorbire, iar vederea își pierde focusul. Ficatul tău, care filtrează alcoolul din organism, nu va putea elimina tot alcoolul peste noapte, așa că este posibil să te trezești cu mahmureală.

După ce ați băut 10 până la 12 unități de alcool, coordonarea va fi foarte afectată, punându-vă în pericol grav de a avea un accident. Nivelul ridicat de alcool are un efect deprimant atât asupra minții, cât și asupra corpului. Această cantitate de alcool este deja toxică. Corpul tău încearcă să elimine rapid alcoolul, fapt ce vă va face să vă simțiți foarte deshidratat dimineața, ceea ce poate provoca o durere de cap severă.

Dacă beți mai mult de 12 unități de alcool, aveți un risc considerabil de a dezvolta otrăvire cu alcool, mai ales dacă beți multe unități într-o perioadă scurtă de timp. De obicei, ficatului ia aproximativ o oră pentru a elimina o unitate de alcool din organism.

Intoxicația cu alcool apare atunci când cantitățile excesive de alcool încep să interfereze cu funcțiile automate ale corpului, cum ar fi: respiraţia, ritmul cardiac, reflexul gag care previne sufocarea. Otrăvirea cu alcool poate duce la comă su chiar la moarte.

Surse: www.nhs.uk, healthline.com, alcohol.org, drinkaware.co.uk

 

Articol revizuit 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?