Detoxifierea de toamnă – cum să-ți „restartezi” organismul și să slăbești sănătos cu alimente de sezon  

Detoxifierea de toamnă ajută la întărirea imunității organismului, redobândirea tonusului fizic și psihic și sprijină procesul de pierdere în greutate.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Detoxifierea de toamnă – cum să-ți „restartezi” organismul și să slăbești sănătos cu alimente de sezon  
Sursa foto: Shutterstock

Toamna este anotimpul în care natura suferă cele mai multe schimbări. La fel se întâmplă și cu organismul nostru. Fie că avem o viață activă, un stil de alimentație sănătos sau nu, detoxifierea de toamnă este recomandată oricărei persoane care își dorește să își „restarteze” organismul. Din când în când, indiferent de anotimp, o resetare a funcţiilor organelor este mai mult decât bine-venită.

Detoxifierea organismului este indicată în general la fiecare schimbare de anotimp, pentru a ajuta organismul să elimine toxinele exo și endogene acumulate, pentru a susține imunitatea organismului, redobândirea tonusului fizic și psihic și pentru pierderea în greutate.

De ce este indicată detoxifierea de toamnă. Beneficii pentru organism

Toamna avem la dispoziție multe legume și fructe, verdețuri proaspete, autohtone, care ne permit o alimentație naturală și sănătoasă – bogată în vitamine, minerale, antioxidanți, fibre, enzime – deosebit de benefică sănătății umane.

În plus, ne pregătim pentru anotimpul rece, perioadă în care imunitatea noastră are de suferit, în care alimentația nu mai cuprinde atâta hrană naturală vie, în care vremea nefavorabilă nu ne mai permite să petrecem atât de mult timp în aer liber.

Toamna a venit cu soare, legume, fructe, dar și cu „alaiul” de virusuri și depresii sezoniere, de aceea este momentul să începem o cură de detoxifiere. Aceasta pentru ca organismul să reziste mult mai ușor fluctuațiilor de temperatură, umezelii și infecțiilor respiratorii specifice acestui sezon.

Un organism detoxifiat asimilează mai bine nutrienții și face față cu succes solicitărilor fizice și psihice.

Pe măsură ce zilele devin mai scurte și mai răcoroase, este posibil să se instaleze o stare de tristețe, acompaniată de slăbiciune, probleme de concentrare sau insomnii.

Cu toate că aceste simptome sunt adesea ignorate, e posibil ca ele să semnifice o astenie de toamnă, care poate fi combătută cu ușurință dacă este depistată.

Simptome tipice ale tulburării afective sezoniere (toamna):

  • oboseală accentuată
  • dificultăți de concentrare
  • iritabilitate, tristețe și apatie
  • creșterea exagerată a poftei de dulce
  • scăderea interesului pentru activitățile zilnice
  • creșterea în greutate
  • somnolență

Psihoterapia ajută pacientul care suferă de astenie de toamnă să gestioneze mai bine simptomele și să prevină agravarea stării de disconfort.

„Un program corect pentru detoxifierea organismului îi poate oferi creierului mai mult din ceea ce are nevoie, prevenind astfel depresia sau chiar tratând-o dacă și-a manifestat debutul”, spune Dr. Colin Campbell.

Sursa foto: Shutterstock

Detoxifierea de toamnă – recomandări generale pentru eliminarea toxinelor din organism

Detoxifierea de toamnă, ca orice cură de detoxifiere pe care o facem, trebuie să respecte câteva etape obligatorii:

  • adoptați o dietă sănătoasă – acesta este primul pas;
  • renunțați la obiceiurile nocive (de exemplu, fumatul), faceți mișcare, chiar dacă este o simplă plimbare de cel puțin 30 de minute, zilnic, în parc;
  • dormiți suficient, cel puțin 8 ore pe noapte;
  • beți zilnic cel puțin 2 litri de apă plată, sucuri naturale din fructe și legume – lichidele nu trebuie consumate în grabă;
  • reduceți consumul de alcool, dulciuri și cafea – înlocuiți cafeaua de dimineață cu ceai de cicoare, ceai verde sau apă;
  • mâncați zilnic fructe (prune, struguri, pepene, dovleac, ananas, mere, portocale, grepfrut, lămâi, pere, mango), legume (varză, sfeclă roșie, conopidă, broccoli, morcovi, cartofi fierți în coajă, salata verde) și condimente (busuioc, rozmarin, cimbru, mărar, pătrunjel) în stare proaspătă, cel puțin cinci porții de fructe și legume de culori diferite;
  • consumați alimente bogate în fibre: leguminoase și legume, cereale (ovăz, orez brun etc.);
  • reduceți consumul de carne, mezeluri, afumături și alimente din comerț – mâncați hrană vie, neprelucrată termic, cel puțin o dată pe zi;
  • mențineți o atitudine pozitivă – gândurile pozitive au un impact benefic asupra organismului;
  • practicați yoga și meditația;
  • evitați caloriile goale – mâncarea procesată poate conține urme de aditivi și substanțe chimice dăunătoare.

Atenție: curele detox trebuie personalizate și supravegheate de un specialist!

După adoptarea unui stil de viață sănătos urmează etapa propriu-zisă de detoxifiere, prin efectuarea unor cure detox, personalizate și supravegheate de un specialist (de la 7 până la 30 de zile).

Planul alimentar pentru detoxifierea organismului și pentru slăbit se structurează pornind de la istoricul medical, analizele medicale de laborator, preferințele culinare ale fiecărui pacient și obiectivele realiste stabilite de comun acord.

În cadrul cabinetului în care îmi desfășor activitatea identificăm factorii de risc și încercăm să nu impunem reguli stricte, care să frustreze și care să împingă către excepții.

Un program de nutriție nu trebuie să declanșeze neliniște, iritabilitate, nervozitate, oboseală, ci să asigure un suport energetic zilnic, să te surprindă zi de zi cu alimente noi, cu texturi noi, cu o pată de culoare.

Monotonia și strictețea în multe cazuri reprezintă punctul de plecare către trișări, devenind ușor reguli zilnice.

Prin echilibrul nutrițional ajutăm pacienții zilnic și asigurăm corpului toți nutrienții necesari. Astfel obținem rezultate extraordinare, iar pacienții sunt motivați să meargă mai departe, adoptând un stil de viață sănătos.

Un program DETOX supravegheat de un specialist îți poate aduce următoarele beneficii:

  • piele fără celulită;
  • accelerarea metabolismului;
  • pierdere în greutate sănătoasă (urmată de un program nutrițional de  menținere a greutății corporale);
  • mai multă energie;
  • reducerea poftei de dulce;
  • un sistem imunitar puternic;
  • piele mai strălucitoare;
  • ușurează activitatea organelor;
  • efecte anti-îmbătrânire;
  • îmbunătățește starea generală de bine.

Ceea ce mâncăm are un impact major asupra stării noastre psiho-emoționale. Chiar dacă pare că nu există vreo legătură între alimentație, toamnă și felul în care ne simțim, de fapt produsele pe care le consumăm ne influențează în mod direct sănătatea creierului și starea de spirit, mai ales în lunile septembrie, octombrie și noiembrie, când astenia se poate instala foarte ușor.

Dr. Oana Bogdana Al-Zaben, Nutriționist-Dietetician
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Oana Bogdana Greblă - Nutriționist-Dietetician
Dr. Oana Bogdana Greblă este pregătită să te asculte fără să te judece, să îți ofere o opinie obiectivă cu privire la situația ta, să te ajute să-ți descoperi potențialul maxim, să ai un stil de viață mai sănătos și să slăbești corect fără suplimente alimentare, fără înfometare ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: