Boala de reflux gastroesofagian: regim alimentar și remedii naturiste pentru calmarea simptomelor

Boala de reflux gastroesofagian este o afecțiune care constă în trecerea acidului gastric din stomac către esofag.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Boala de reflux gastroesofagian: regim alimentar și remedii naturiste pentru calmarea simptomelor

Boala de reflux gastroesofagian apare atunci când sfincterul nu închide suficient valva esofagiană. În mod normal, sfincterul esofagian se închide după fiecare înghițitură, împiedicând refluxul sucului gastric în esofag. În aceste condiții, secreția gastrică acidă refulează în esofag, producând inflamația sau chiar ulcerația esofagului.

Drd. Greblă Oana Bogdana, Nutriționist-Dietetician la Cabinetul Medical de Nutriție – NutriMED Cluj Napoca, ne spune cum se manifestă boala de reflux gastroesofagian, în ce constă conduita terapeutică a acestei afecțiuni, dar și ce remedii naturale pot ameliora simptomele neplăcute.

Simptomele bolii de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian se poate manifesta prin:

  • Pirozis: acea senzație de arsură retrosternală care urcă spre gât
  • Regurgitații acide
  • Disfagie: dificultate la înghițirea alimentelor
  • Odinofagie: deglutiție dureroasă

Toate aceste simptome se intensifică odată cu apariția stărilor de stres, nervozitate și lipsa meselor regulate. De asemenea, pentru a preveni și chiar a trata această afecțiune, este bine de știut faptul că nutriția joacă un rol foarte important.

Alimentația în boala de reflux gastroesofagian

Conduita terapeutică a bolii de reflux gastroesofagian se stabilește doar în urma unui consult de specialitate, dar anumite măsuri generale pot include:

  • evitarea hainelor strâmte – în felul acesta puteți preveni creșterea presiunii intraabdominale;
  • mâncatul des și în cantități mici, mai ușor de digerat de stomac;
  • mestecatul suficient al alimentelor;
  • luarea ultimei mese a zilei cu minimum 3 ore înainte de culcare – este de preferat să dormiți pe partea stângă, cu capul puțin mai ridicat față de trunchi;
  • menținerea unei greutăți corporale sănătoase – pierdeți în greutate dacă sunteți o persoană supraponderală sau obeză;
  • renunțarea la fumat, deoarece fumatul scade presiunea și capacitatea sfincterului esofagian de a funcționa corespunzător;
  • evitarea alimentele acide, precum citricele, roșiile, alimentele condimentate etc.
  • evitarea consumului de alcool, băuturi carbogazoase, cafea, mentă, ciocolată, deoarece aceste produse cresc secreția de acid gastric.

Tratament naturist în boala de reflux gastroesofagian

Lemnul dulce deglicirinizat îmbunătățește digestia, tratează ulcerul gastric, esofagian și pirozisul

Rădăcina de lemn dulce nu trebuie folosită în timpul sarcinii sau în cazul în care alăptați. De asemenea, este contraindicată pacienților cu diabet, glaucom sau cu afecțiuni cardiovasculare.

Ceaiul de mușețel calmează iritația esofagului

Dacă sunteți alergic la ambrozie, nu consumați ceai de mușețel. De asemenea, poate interacționa cu warfarina și ciclosporina, prin urmare pacienții care folosesc aceste medicamente ar trebui să evite ceaiul de mușețel.

Isopul (Hyssopus Officinalis) reduce hiperaciditatea gastrică

Această plantă ajută la reducerea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian, pentru că formează un strat subțire de mucus pe membrana esofagului, protejându-l de secreția acidă care urcă din stomac.

Isopul este contraindicat în sarcină și alăptare. Dacă suferiți de epilepsie, nu consumați isop.

În concluzie, este important să gestionați foarte bine emoțiile, orarul meselor și calitatea alimentelor în momentul în care vă confruntați cu boala de reflux gastroesofagian. De asemenea, este recomandat să apelați la ajutorul specialiștilor în domeniu: gastroenterolog și nutriționist-dietetician.

Regim alimentar și remedii naturiste pentru boala de reflux gastroesofagian
Drd. Greblă Oana Bogdana, Nutriționist – Dietetician, Cabinet Medical de Nutriție – NutriMED Cluj Napoca
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Oana Bogdana Greblă - Nutriționist-Dietetician
Dr. Oana Bogdana Greblă este pregătită să te asculte fără să te judece, să îți ofere o opinie obiectivă cu privire la situația ta, să te ajute să-ți descoperi potențialul maxim, să ai un stil de viață mai sănătos și să slăbești corect fără suplimente alimentare, fără înfometare ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: