Adina Pleșa: Yoga Tradițional Indiană îți oferă instrumentele pentru a fi echilibrat

Yoga Tradițional Indiană oferă un stil de viață ce te poate ajuta să fii calm și echilibrat, oricât de grele ar fi vremurile în care trăim.
  • Publicat:
Adina Pleșa: Yoga Tradițional Indiană îți oferă instrumentele pentru a fi echilibrat

Absolventă de sociologie, cu o bursă Erasmus de 1 an la Paris, Adina Pleșa și-a început cariera în leadership în 2005. Însă, din 2015, Yoga Tradițional Indiană i-a schimbat viața și prioritățile.

 

Ce se întâmplă doctore: Ce anume te-a determinat să te îndrepți către Yoga Tradițional Indiană?

Adina Pleșa: După nașterea fetiței mele, eram o femeie cu o carieră de succes de peste 10 ani într-un un business național și internațional, cu o stabilitate financiară, împlinită ca mamă, însă în pragul unui divorț. Pentru că sunt o persoană foarte înclinată și educată în tradiția creștină, am refuzat mereu să practic yoga pentru că o asociam, din lipsa de înțelegere, cu ceva religios. Am acceptat să fac câteva clase pentru durerile de spate postsarcină și m-am simțit minunat. Nu numai că nu am mai avut dureri, dar reușeam să mă relaxez mai bine decât în somn și să am o minte clară și să scap de anxietate și frică referitor la ce îmi rezervă viitorul. Am simțit că este un mod în care, pe lângă un corp flexibil, îmi pot face o minte foarte puternică, să am acea „întărire emoțională” și să pot să merg dincolo de dimensiunea pur pragmatică și materialistă pe care o stăpâneam destul de bine. Și așa a început drumul spre pasiunea vieții mele. Inițial am făcut strict pentru mine și pentru ce am simțit că pot aduce prin evoluția mea oamenilor dragi din jur. Am ajuns în India ca și turist să vizitez spațiile spirituale în 2015 și de atunci în fiecare an am petrecut minimum 6 luni în India în spații consacrate pentru Yoga Tradițională. Acolo am studiat și am petrecut timp non stop alături de profesorii mei pentru a înțelege Yoga ca știință a vieții, nu numai ca un set de exerciții fizice. Abordarea Yoga asupra minții mi se pare incredibilă și m-a adus mai aproape de tradiția mea creștină și să apreciez mai mult locul în care m-am născut, nu cum credeam eu că mă va îndepărta.

C.S.Î.D.: De când practici Yoga Tradițional Indiană?

A.P.: Din 2015 nu există zi în care să nu am practica mea personală de yoga în fiecare dimineață și în fiecare seară. Nu vreau să fiu un profesor de yoga, ci sunt în primul rând eu cel mai bun student al meu, și vreau să transmit mai departe yoga ca stil de viață, nu numai yoga pe saltea. Nu am devenit profesor de yoga pentru că aveam nevoie de o profesie, în continuare am un business pe care îl fac cu drag și care îmi asigură tot ce am nevoie financiar, însă yoga este drumul meu pe care, cu toată inima, îl împărtășesc cu alții. Nu pot să îl țin doar pentru mine, pentru că am primit prea mult ca să nu îl dau mai departe.

C.S.Î.D.: Unde ai învățat yoga?

A.P.: Am învățat în fiecare an, în ultimii 4 ani și câteva luni în India, în ashramul Sivananda Yoga Vedanta și trei săptămâni în Canada în ashramul aceleiași organizații din India. Pe perioada în care am locuit în India a fost o imersiune totală în acest spațiu, în care am trăit, am practicat și am învățat alături de profesorii mei. Nu cred în curs de weekend sau de o lună pentru a deveni profesor de yoga decât la nivel de a preda asane și exerciții. Pentru o înțelegere profundă asupra yoga ca știință cred în continuare într-o imersiune totală o perioadă cât mai îndelungată în ashram.

C.S.Î.D.: Ce înseamnă Yoga Tradițional Indiană?

A.P.: Mintea și Corpul sunt inseparabile și Yoga Tradițional Indiană ar trebui înțeleasă din această perspectivă, nu ca simple exerciții fizice de stretching, deși și ele sunt importante. Există bineînțeles o parte în Yoga Tradițională Indiană cunoscută sub denumirea de asane, sau o postură stabilă menținută confortabil. Dar Yoga Tradițională Indiană nu se rezumă la asta, altfel toate persoanele din gimnastică sau acrobații de la circ ar fi maeștri în Yoga.

Yoga Tradițională pornește de la modul în care se transmite această știință veche ființei umane, o știință asupra sănătății minții și corpului, nu o formă de religie sau o altă formă de pilates. Parampara în sanskrita înseamnă transmiterea de-a lungul miilor de ani de la profesor la discipol prin experiență proprie, fără nici o deviere sau întrerupere în această linie de transmitere. În momentul în care se păstrează tot ce e vechi, de la cum să dormi, cum să miști corpul, cum să respiri, cum să observi gândurile, cum și cât să mănânci, cum să te relaxezi altfel decât prin somn, atunci vorbim de Yoga Tradițională Indiană.

Și cum medicina chineză vine din China, artele marțiale din Japonia, ne place sau nu, Yoga Tradițională vine din India. Și înseamnă în primul rând Disciplină, cum să îți disciplinezi viața, de la somn, la respirație, mișcare pentru a crea o armonie între minte și corp, o minte sănătoasă, echilibrată într-un corp sănătos.

C.S.Î.D.: Ce predai tu celor care vor să practice serios Yoga Tradițional Indiană?

A.P.: Sunt cinci puncte în sistemul de Yoga Tradițională pe care eu îl predau dietă – ce și cât mănânci și când mănânci  pentru că nu poți aștepta o energie pozitivă sau forță vitală dintr-o mâncare “veche”, “prăjită”, asanele (exercițiile fizice), respirațiile – Pranayama, controlul respirației este primul mod de a controla mintea, savasana sau Relaxarea meditativă, conștientă nu somnul, gândirea pozitivă prin tehnici de concentrare (care pot pregăti meditația).

De sănătatea și flexibilitatea coloanei vertebrale depinde longevitatea noastră și Yoga are un sistem de exerciții / asane extrem de multe variante în care putem să ne asigurăm sănătatea spatelui printr-o disciplină zilnică, ca o capsulă pentru spate de 20 minute.

De asemenea de sănătatea sistemului endocrin depinde tinerețea noastră, dar și stabilitatea minții noastre, sistemul nervos central, parasimpaticul sunt extrem de mult influențate de exerciții de respirație dar și de unele asane simple, practicate zilnic pentru aceleași 20 minute.

Dacă vorbim de minte, această știință veche asupra ființei umane, Yoga Tradițional Indiană, privește corpul și mintea ca un tot, corpul este  legat de minte și de asta de multe ori când vedem ceva în exterior ce ne displace, putem ajunge să avem o senzație de greață în corp. Mintea și corpul nu sunt separate.

Astăzi se vorbește de somatizare, bineînțeles că nu există ceva ce se întâmplă în corp care să nu se transmită minții și invers. Orice lucrăm asupra unuia, influențează și pe celălalt. Orice gândim se simte în corp, orice trăim cu corpul se memorează la nivelul minții.

Dar dacă vorbim de minte, vorbim de ceva extrem de complex, și cu care nu ne putem juca și pe care nu o putem neglija ca și sănătate. Într-o lume în care circumstanțele externe nu pot fi controlate, să ai controlul asupra interiorului tău este singură șansă la sănătate mentală. Alături de legătura cu Divinitatea.

Yoga este definită de Patanjali ca “chitta vrtti nirodhah” – acea știință care se ocupă cu liniștirea “valurilor mentale” sau a gândurilor. De la tehnici de respirație simple, până la tehnici de observare și concentrare, toate prin disciplină zilnică de măcar 10 minute pot sprijini un om obișnuit să “aibă la purtător” instrumente care să îl protejeze de “focusul excesiv pe trecut – depresie” sau “îndoială și teamă extremă de viitor – anxietate” și de multe alte fluctuații emoționale.

 Într-o lume de n tehnici, trenduri și noutăți, înainte de a lua decizia în cine ai încredere să-ți lași sănătatea și echilibrul mental, contează foarte mult să mergi pe ceva ce are dovezi clare, versus ceva nou și la modă. Și pe ceva simplu și lent, nu pe ceva accelerat și rapid.

Provocări externe au fost dintotdeauna, de la războaie, foamete până la multe altele, și de mult sunt oameni care au gândit, au experimentat și au transmis mai departe ce funcționează pentru o minte calmă și un corp sănătos. Rămâne ca noi doar să aplicăm zilnic o disciplină minimă în loc să ajungem dependenți de medicamente sau oameni pentru o bună funcționare a minții și corpului nostru.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Rădăcina de gențiana: beneficii
Rădăcina de gențiana: beneficii
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări:
Condimentul salvator pentru pacienții cu diabet
Condimentul salvator pentru pacienții cu diabet
Metoda japoneză care te vindecă în numai cinci minute
Metoda japoneză care te vindecă în numai cinci minute