Berea poate provoca reflux gastroesofagian?

Refluxul gastroesofagian apare când alimentele şi sucurile digestive scapă din stomac şi se întorc prin esofag. Berea s-a dovedit însă a avea un efect diferit.
  • Publicat:
Berea poate provoca reflux gastroesofagian?

Refluxul gastroesofagian apare când alimentele şi sucurile digestive scapă din stomac şi se întorc prin esofag. Pentru a te asigura că stomacul tău are suficient acid, este indicat să mesteci bine tot ceea ce consumi. Combinând produsele alimentare cu saliva, sistemul tău digestiv va funcţiona mult mai eficient.

Mâncarea bogată în grăsimi şi consumul de băuturi carbogazoase au fost frecvent asociate cu apariţia refluxului gastroesofagian. Berea s-a dovedit însă a avea un efect diferit. Fiind obţinută în urma unui proces de fermentare, berea a suscitat interesul cercetătorilor Universităţii Complutense din Madrid care, în colaborare cu centrul de informare Cerveza y Salud din Spania, şi-au propus să distrugă mitul care asocia inclusiv consumul de bere cu disconfortul digestiv şi acumularea de gaze intestinale în exces. 

Astfel, în perioada 2014 – 2016 a fost analizat consumul moderat de bere în relaţie cu trei dimensiuni: evaluarea simptomelor digestive, acomodarea gastrică şi evaluarea refluxului gastroesofagian.

Cercetarea a fost realizată pe un grup format din 30 adulţi sănătoşi, cu vârste de peste 18 ani, care nu prezentau simptome digestive frecvente sau reflux gastroesofagian. Prin acest studiu, cercetătorii au încercat să identifice potenţiala asociere a consumului moderat de bere, cu sau fără alcool, cu următoarele simptome digestive: aciditate gastrică, regurgitaţie sau saţietate precoce în perioada postprandială.

Rezultatele au arătat că berea, cu sau fără alcool, nu provoacă simptome ale sindromului dispeptic (greaţă, jenă epigastrică, hiperaciditate, arsuri gastrice, balonare, regurgitaţii) sau tulburări gastrointestinale atunci când este consumată moderat. De asemenea, nu modifică refluxul gastroesofagian atunci când este consumată moderat, înainte de prânz sau cină, scrie Descoperă.ro.  

 Un consum moderat de bere înseamnă 330 ml/zi pentru femei sau 660 ml/zi pentru bărbaţi. Consumată moderat şi responsabil, berea poate face parte dintr-un stil de viaţă sănătos şi echilibrat.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: