Banane – ajutor pentru digestie şi sursă excelentă de potasiu

Top 5 beneficii ale bananelor pentru sănătate, precum și al efectelor pozitive asupra frumuseții, pentru că, da, bananele pot fi folosite și în scop cosmetic.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Banane - ajutor pentru digestie şi sursă excelentă de potasiu

Bananele, supranumite şi „fructele fericirii” deoarece conţin o substanţă numită triptofan, care stimulează secreţia de serotonină, hormonul fericirii, sunt printre cele mai gustoase alimente naturale, dar ştiai şi cât de bune sunt acestea pentru sănătatea ta?

Noi am realizat un top 5 al celor mai importante beneficii ale bananelor pentru sănătate, precum și al efectelor pozitive asupra frumuseții, pentru că, da, bananele pot fi folosite și în scop cosmetic.

Banane – beneficii pentru sănătate

  • Potasiul protejează inima şi oasele

Bananele sunt surse naturale excelente de potasiu, mineral esenţial în menţinerea unei bune funcţionări a inimii şi care ajută la reglarea tensiunii arteriale.
De asemenea, potasiul din banane este benefic şi pentru rinichi şi oase. Un bun aport de potasiu opreşte eliminarea calciului prin urină ce ar putea duce la apariţia pietrelor la rinichi şi reduce riscul de instalare a osteoporozei.

  • Sunt o bună sursă de energie

Deşi există reclame frecvente care pun în prim-plan băuturile energizante pentru sportivi, batoanele energizante şi gelurile pe bază de electroliţi (extrem de nesănătoase deoarece conţin chimicale şi coloranţi), deseori vedem sportivi consumând banane înainte şi după ce fac sport, şi asta pentru că bananele sunt o bună sursă de energie, sunt bogate în calorii (o banană medie conţine în jur de 100 de calorii), ceea ce poate satisface cu uşurinţă pofta de dulce.
Aşadar, dacă aveţi de gând să înlocuiţi batoanele energizante sau alte gustări nesănătoase cu bananele, s-ar putea să aveţi probleme în pierderea kilogramelor.

  • Ajută digestia şi te fereşte de ulcer

Bananele sunt o sursă importantă de fibre dietetice de care majoritatea dintre noi duce lipsă. Fibrele ajută mâncarea pe care o consumi să se digere mai uşor. De asemenea, bananele conţin fructo-oligozaharide, care au acelaşi rol precum probioticele, şi anume acela de a hrăni bacteriile sănătoase din tractul digestiv, care permite o mai bună absorbţie a nutrienţilor.

În plus, dacă mănânci în mod regulat banane, acestea îţi pot proteja stomacul de ulcer şi alte afecţiuni ale stomacului, datorită compuşilor speciali din banane care ajută la crearea unei bariere protectoare împotriva acidului clorhidric, principalul vinovat în apariţia ulcerului stomacal.

  • Bananele reduc stresul

Bananele sunt o sursă bună de aminoacizi pe care corpul tău îi transformă în serotonină şi melatonină, hormoni ai relaxării şi ai bunei dispoziţii. De asemenea, bananele sunt bogate în vitamina B6 ( extrem de importantă în producerea hemoglobinei, care ajută la o mai bună oxigenare a sângelui şi la un flux sangvin sănătos), vitamina C, magneziu şi mangan.

Da, aşa este, bananele sunt foarte eficiente în dimineţile în care simţi că noaptea trecută ai depăşit limita de alcool. Câteva banane amestecate în blender cu gheaţă, câteva fructe de pădure şi lapte de cocos sau lapte organic de vacă sau capră şi iată o băutură foarte bună care te va scoate din ameţeală în cel mai scurt timp.

Banane – beneficii pentru frumuseţe

Pe lângă rolul nutritiv extrem de important pe care îl au bananale, aceste sunt un ajutor de nădejde şi pentru menţinerea frumuseţii pielii.
Nutrienţii din banane hrănesc în profunzime pielea, curăţă tenul, stimulează regenerarea celulelor şi conferă luminozitate pielii.

Iată trei exemple de măşti cu banane care îţi vor face pielea să radieze de sănătate:

Masca cu banane pentru strălucire: se dă o banană prin blender, se amestecă cu o linguriţă de miere şi se aplică amestecul pe faţă, evitând zona ochilor. Se lasă să acţioneze 15 minute şi se îndepărtează cu apă călduţă. Rezultatul: o piele curăţată în profunzime, fără acnee, hidratată, strălucitoare.

Masca cu banane cu efect exfoliant: se amestecă o jumătate de banană strivită cu o lingură de fulgi de ovăz şi se întinde pasta pe faţă, prin masaj.
Se lasă să acţioneze 20 de minute, se îndepărtează totul cu un şerveţel şi se clăteşte faţa cu apă călduţă.

Masca cu banane pentru hidratare: pasează jumătate de banană, adaugă un sfert de linguriţă de ulei de jojoba şi amestecă uşor, apoi întinde pasta pe faţă, gât şi decolteu, lasă circa 15 minute şi îndepărtează cu apă călduţă. Vei avea o piele intens hidratată, care străluceşte!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”