De ce nu trebuie să te cântărești în prima săptămână după sărbători

Cori Grămescu explică de ce nu e bine să te cântărești după sărbători și ce să faci după zilele de excese alimentare ca să îți recapeți silueta și energia.
  • Publicat:
De ce nu trebuie să te cântărești în prima săptămână după sărbători
Sursa foto: Shutterstock

Dacă te cântărești la scurt timp după mesele îmbelșugate de sărbători, e foarte probabil să observi un exces de greutate care te va lăsa cu o stare de vinovăție. Mai mult, asta te demotivează dacă vrei să scapi de kilogramele în plus, în loc să te motiveze.

O altă greșeală pe care ar trebui să o eviți după sărbători este înfometarea. După o perioadă în care ai mâncat din toate bunătățile, corpul tău s-ar putea confrunta cu oscilații mari ale glicemiei dacă îl supui la diete drastice.

Cori Grămescu, nutriționist, antrenor de fitness și life coach, explică de ce nu este indicat să te cântărești la scurt timp după sărbători și ce trebuie să faci după zilele de excese alimentare ca să îți redobândești silueta și energia.

Motivul pentru care nu este bine să te cântărești după sărbători

Probabil că după ce ai încheiat mesele copioase de sărbători îți simți corpul greoi, picioarele umflate, o stare de balonare, poate și puțină greață, te simți fără energie și cu mintea ocupată de sentimentul de vinovăție.

Iată primii pași pe care ar trebui să îi faci după zilele de exces alimentar:

1. Stai departe de cântar

Dacă te cântărești imediat după o perioadă în care ți-ai făcut de cap cu mâncare și alcool în exces, vei constata cu supărare și vinovăție un exces de 2-4 kilograme.

Din fericire, acest exces înseamnă conținut intestinal, retenție de fluide și glicogen și într-o mai mică măsură o creștere semnificativă a masei grase.

Îți recomand să aștepți vreo 3 zile ca să te sui pe cântar. Atunci vei avea o imagine mai clară și mai realistă a câștigului ponderal real.

2. Nu te înfometa

Știi zilele alea în care îți juri în barbă că nu mai pui gura pe mâncare, doar pentru a sfârși înfulecând cozonac pe la 4 după-amiază? Sunt normale!

După o perioadă de câteva zile în care ai mâncat dezechilibrat, organismul tău reglează cu dificultate secreția de insulină și glicemia ta variază rapid pe durata zilei, ceea ce contribuie la senzația de foame accentuată pe care probabil o resimți.

Soluția în acest caz e să optezi pentru mese ușoare, la intervale regulate de timp.

3. Hidratează-te

Apa îți va regla tranzitul digestiv, va reduce retenția de fluide și îți va ajuta organismul să se reechilibreze. Excesul de dulciuri și alcool deshidratează organismul.

Pentru început, bea câte 2,5 litri de apă pe zi, apoi consumă cu regularitate 2 litri de apă zilnic. Adaugă cu încredere felii de castravete, lămâie și ghimbir în apă. Te vor ajuta să ai o digestie sănătoasă, pe lângă reglarea aportului hidric.

4. Fă un antrenament ușor

Asta înseamnă mers alert, o oră ușoară de exerciții cu greutăți libere sau un antrenament cardio de intensitate moderată. Te va ajuta să îți activezi sistemul limfatic și să scapi de senzația de „burtă plină” și lipsa de energie.

Rolul antrenamentului după perioade de exces alimentar este acela de a promova o digestie corectă, de a te energiza, de a echilibra valorile glicemiei și de a stimula sistemul circulator și limfatic.

Foto: Instagram @Cori Grămescu
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân