Fluctuațiile glicemiei și starea ta de sănătate

  • Publicat:

Glicemia reprezintă concentrația glucozei în sânge. Glucoza este principala sursa de energie pentru organism. O putem obține din alimentele care conțin glucide sau carbohidrați. Iată cum afectează fluctuațiile glicemiei starea de sănătate.

Ce reprezintă glicemia

Reglarea nivelului sangvin al glucozei se face prin unele substanțe, de natură mai ales hormonală. Unele micșorează glicemia, cum ar fi insulina, iar altele o cresc, cum ar fi glucagonul, adrenalina și hormonul de creștere.

Un organism este sănătos dacă și glicemia se menține în limite normale. Glicemia în limite normale are o valoare între 70 și 100 de miligrame pe decilitru. Ar trebui să ne îngrijorăm când valoarea glicemiei este mai mare de 125.

O glicemie crescuta nu înseamnă neapărat o afecțiune în organism. Tocmai de aceea, la valori anormale, se recomandă teste suplimentare.
Însă glicemia crescută poate ascunde diverse boli. Printre acestea se numără diabetul, hipertiroidia, cancerul de pancreas sau pancreatita.

De asemenea, valoarea crescuta a glicemiei a fost asociată și cu stresul prelungit. Glicemia trebuie evaluată periodic, la recomandarea medicului. Glicemia crescută pe termen lung poate afecta capacitatea de concentrare, memoria și buna dispoziție.
De cele mai multe ori, glicemia crește periculos în urma consumului excesiv de zahar și dulciuri concentrate.

Fluctuațiile glicemiei și starea de sănătate

Devierea de la valorile considerate normale poate fi în sensul diminuării sau creșterii concentrației de glucoză.

Hipoglicemia (diminuarea glicemiei) determină transpirații, slăbiciune și poate ajunge până la pierderea cunoștinței dacă scăderea este importantă. Starea hipoglicemică ia naștere de obicei în timp scurt, de ordinul a 1/2 – 1 oră. De aceea trebuie tratată urgent și anume:

  • dacă bolnavul este conștient: prin administrarea orală de glucoză și băuturi sau alimente conținând glucoză
  • dacă bolnavul este inconștient: prin injectare de glucagon

Hiperglicemia (creșterea glicemiei) este unul dintre simptomele caracteristice diabetului. Starea hiperglicemică ia naștere treptat de-a lungul a mai multor ore și poate persista mai multă vreme. Se tratează printr-un regim alimentar cu puține glucide și, la nevoie, prin administrarea de medicamente hipoglicemiante orale; în unele cazuri mai grave, ca la diabetul de tip 1, și prin injectarea de insulină.

Bolnavii de diabet pot eventual înlocui dulciurile (conținând zaharuri) cu unele alimente ca de ex. tuberculii plantei numită topinambur, deoarece aceștia conțin oligozaharidul inulină a cărui metabolizare și utilizare celulară nu este dependentă de insulină. Alte măsuri dietetice sunt consumul de fructoză în loc de alte dulciuri, precum și consumarea de dulciuri normale dar numai în cantități mici și numai împreună cu grăsimi (pentru încetinirea resorbției în sânge).

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult