CSID.RO LIVE: despre glicemie și gluten. „Diabetul zaharat începe să apară în organism cu 15-30 de ani înainte de manifestarea prin creșterea glicemiei”

Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste "Ce se întâmplă, doctore?", discută în CSID.RO Live despre glicemie și gluten.

Invitații CSID.RO Live din 18 martie sunt dr. Simona Carniciu, medic specialist diabet și boli de nutriție, dr. Doru Negru, medic primar diabet și boli de nutriție, Sanador, Anca Alungulesei, terapeut nutriționist, Simona Preda, psihoterapeut, Alina Tanasă, blogger și influecer și Cristian Mărgărit, consultant de fitness și nutriție.

Simona Carniciu, medic specialist în diabet, despre pericolele glicemiei crescute

Dr. Simona Carniciu, medic specialist diabet și boli de nutriție, a vorbit despre efectele nocive ale fluctuațiilor glicemiei asupra organismului, dar și despre diverse trucuri prin care putem scădea glicemia.

Complicațiile diabetului zaharat apar datorită fluctuațiilor glicemiei. Acestea trebuie controlate, să fie cât mai mici. În momentul în care sunt mari, acestea duc în timp la apariția complicațiilor. Pe lângă afectarea metabolismului, aceasta afectează atât vasele de sânge, cât și sistemul nervos”, a spus medicul.

„Per total e foarte important să se țină regimul alimentar cât se poate de strict. Sunt doar povești acelea că pacienții de diabet au un regim foarte restrictiv. E un regim foarte corect pentru organism”, precizează medicul.

Dr. Doru Negru, despre diabet: Boala aceasta se cheamă intoxicație cronică cu mâncare

Dr. Doru Negru, medic primar diabet și boli de nutriție, în cadrul Sanador, a pus într-o perspectivă mai clară ceea ce înseamnă, de fapt, diabetul, boală numită de acesta, „intoxicație cronică cu mâncare.

„Diabetul este glicemie crescută. E adevărat că, foarte pasager, apare glicemia crescută la persoane care nu au diabet. La fel cum oamenii cu diabet pot avea glicemie normală.

Diferența între mine și pacientul cu diabet e că eu pot să fac orice exces, iar el (pacientul cu diabet n.r.) e musai să țină un regim, să facă mișcare.

Boala asta se cheamă, în ultimă instanță intoxicație cronică voluntară cu mâncare.”

Simona Preda, psihoterapeut, despre dependența de zahăr

Simona Preda, psihoterapeut, a vorbit despre dependența de zahăr.

„În momentul în care discutăm despre incapacitatea de controlare a unui comportament vorbim de o dependență.

Pot fi factori de stres, emoționali, pot fi factori fizici. Orice dependență este un mecanism de apărare, ori psihologic, ori fizic, ori comportamental.

Cea mai mare problemă când devenim dependenți este să recunoaștem acest lucru. E indicat să cerem ajutorul unui specialist în acest caz.”

Dieta sănătoasă în diabet, potrivit Ancăi Alungulesei, terapeut nutriționist

Anca Alungulesei, terapeut nutriționist, ne-a indicat ce înseamnă o dietă sănătoasă pentru orice persoană.

„Corpul nostru, pentru a funcționa, are nevoie de carbohidrați pentru a primi energie, însă nu este singura sursă de energie, avem și una alternativă. Putem să ne gândim la corpul nostru ca la o mașină hibrid. Când scădem sursa de carbohidrați, corpul va căuta sursa alternativă de energie: grăsimea.

Multă lume consideră că doar dulciurile sunt periculoase, dar aici avem și alimentele cu amidon, cum e cartoful.

În momentul în care am început sa luăm în greutate, acest lucru ar trebui să ne pună pe gânduri că nu facem ceva bine.”

Cristian Mărgărit, consultant de fitness și nutriție, despre gluten

Cristian Mărgărit, consultant de fitness și nutriție, a vorbit despre probleme pe care le resimt cei care nu tolerează glutenul și ce înseamnă o dietă sănătoasă pentru cei care vor să evite glutenul.

„Soiurile noi de grâu pot avea mai mult gluten. Glutenul dă elasticitate pâinii, o face pufoasă este folosit pe scară largă.”

Alina Tanasă, blogger și influencer: Am renunțat la gluten, am o boală autoimună

Alina Tanasă, blogger și influencer, a povestit de ce a ales să renunțe la gluten.

„Eu am o boală autoimună, Hashimoto, iar glutenul inflamează”.

„Glutenul se elimină din corp în 6 luni de zile. El este un lipici care se lipește de intestine”.

„Trebuie să renunți la niște produse: nu mai mănânci pizza. În ceea ce privește pastele, sunt multe variante. Orezul e indicat, dar nu cantități industriale”, a declarat Alina Tanasă.

Urmăriți interviurile integrale în video.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Anca Alungulesei - Terapeut în Nutriție
Anca Alungulesei este Terapeut în nutriție, cu o expertiză de peste 10 ani în domeniul alimentației sănătoase am creat revoluționară metodă integrativă de slăbit și menținere Psiho-Dietă, cu rezultate impresionante, dobândite pentru tot parcursul vieții. Autor carte “Sănătate ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Simona Carniciu - Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice
Dr. Simona CARNICIU este doctor în științe medicale și medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice. După aproximativ 7 ani de studiu și muncă în domeniu, dar, mai ales în cercetare, la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Nicolae Paulescu” București, ...
citește mai mult